600 milyon dolar kaçmadı

14.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası Türkiye`den 600 milyon doların kaçtığı değerlendirmesinin gerçeği yansıtmadığını yazılı bir açıklama ile duyurdu.

Merkez Bankası, Türkiye`den 600 milyon doların kaçtığı şeklindeki bir değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Merkez Bankası, Türkiye`den bir kaynak çıkışı olmamış, yurtdışında yerleşiklerin doğrudan yatırımları yine yurtdışında yerleşiklerin portföy yatırımına dönüşmüştür dedi.

Merkez Bankası tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, ocak-temmuz 2000 ödemeler dengesi tablosunda yer alan yurtiçinde ve yurtdışında doğrudan yatırımlara açıklık getirildi.


664 MİLYON DOLAR İHRAÇ;

Açıklamada, Ocak-Temmuz 2000 ödemeler dengesi verilerinin incelendiğinde, yurtiçinde yerleşiklerin bu dönemde yurtdışına net 664 milyon dolar sermaye ihracı gerçekleştirdikleri ve bunun 497 milyon dolarının ocak ayında yapıldığı hatırlatıldı.

Aynı ayda yurtdışında yerleşiklerin de Türkiye`ye net 435 milyon dolar sermaye getirdiklerinin görüldüğü ifade edilen açıklamada, ocak ayında gerçekleşen sermaye giriş ve çıkışlarının 427 milyon dolarlık kısmının, Türkiye`deki büyük bir grup firması ile yabancı büyük bir firmanın birbirlerine ortak olmalarından kaynaklandığı kaydedildi.

Açıklamada,Bu karşılıklı ortaklığın küreselleşmenin bir gereği olduğu, ülkemize yarar sağlayacağı ve bu nedenle, Türkiye`den 600 milyon doların kaçtığı şeklindeki bir değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığı düşünülmektedir denildi.


PORTFÖY YATIRIMI;

Temmuz 2000 verileri incelendiğinde, yurtdışında yerleşiklerin 711milyon dolar tutarında doğrudan yatırım çıkışı gerçekleştirdiklerinin görüldüğü belirtilen açıklamada, Turkcell firmasının yabancı ortaklarının paylarının bir kısmının küçük yatırımcılara satılması sonucu doğrudan yatırımların bir kısmının ödemeler dengesi metodolojisi gereği portföy yatırımına dönüştüğü bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

Nitekim Temmuz ayında yabancıların yurtiçinde menkul alımı kaleminde görülen 902 milyon dolarının büyük bir kısmı bundan kaynaklanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye`den bir kaynak çıkışı olmamış, yurtdışında yerleşiklerin doğrudan yatırımları yine yurtdışında yerleşiklerin portföy yatırımına dönüşmüştür. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.