4.7 katrilyonluk krediyle 238 bin kişi taşıt aldı

25.03.2004 - 08:09 | Son Güncelleme :

Geçen yıl kullanılan 10.5 katrilyonluk tüketici kredilerinin 4.7 katrilyon lirası taşıt alımında kullanıldı. Taşıt kredilerinin tutarı yüzde 291.3 arttı

Faizlerin gerilemesi ve döviz kurlarındaki düşüşle birlikte tüketici kredilerinde patlama yaşandı. 2003`te 2.3 milyon kişi toplam 10.5 katrilyon liralık tüketici kredisi kullandı.
Bir önceki yıla göre kullanılan kredi miktarı yüzde 216, kredi kullanan kişi sayısı yüzde 79 arttı. Türkiye Bankalar Birliği`nin, Akbank, Denizbank, HSBC Bank, Koçbank, Oyakbank, Pamukbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Turkish Bank, Dışbank, TEB, Halk Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası`ndan derlediği verilerle oluşturduğu tüketici kredileri raporuna göre kredi kullanımındaki en yüksek artış 2003`ün son çeyreğinde gerçekleşti. Ekim - Aralık döneminde 685 bin 909 kişi 4.9 katrilyon liralık kredi kullandı. Kullanılan kredi miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 294 artış gösterdi. Yılın tümünde kullanılan kredi miktarı ise yüzde 216 artışla 10.4 katrilyonu buldu. Bu miktarın yüzde 44.7`sine denk gelen 4.7 katrilyon liralık bölümü taşıt için verildi. Taşıt alımı için geçen yıl 238 bin 507 kişi kredi kullandı. Taşıt kredisi kullanan sayısı, yüzde 201.4, kullanılan kredi miktarı ise yüzde 291.3 arttı.

26 bin konut kredisi
Konut kredisi kullanımı yüzde 211 artarak 800.6 trilyon liraya çıktı. 25 bin 999 kişi konut kredisi aldı. Dayanıklı tüketim malları, mesleki amaç, eğitim, tatil, gıda, giyim vb. amaçlarla kullanılan krediler yüzde 168.2 artarak 4.9 katrilyon liraya çıktı.
Kredi kullanan tüketicilerin büyük bölümü ücretliler oluşturdu. 2003 yılında 1 milyon 204 bin 339 ücretli 5 katrilyon 7.5 trilyon liralık kredi kullandı.


2.4 milyon kişi kredi borçlusu
2003 yılı sonu itibariyle tüketicilerin bankalara olan kredi borcunun bakiyesi 8 katrilyon 275.1 trilyon lira, borçlu tüketici sayısı ise 2 milyon 475 bin 265 oldu. Kredi bakiyesi bir önceki yıla göre yüzde 198, kredi borcu olanların sayısı ise yüzde 49 arttı.


İş Bankası`ndan kart uyarısı
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ayut Demiray, kredi kartı sahiplerini Kartlarınızı kontrollü kullanın diye uyardı. Demiray, Bankaların kredi kartlarını bu kadar rahat vermemesi lazım. Gerekli denetlemelerden sonra kart verilmelidir dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.