12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyorlar
Borsa İstanbul ve Nasdaq, 12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyor.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf639c601c04688fbddded.jpg">Borsa İstanbul ve Nasdaq, 12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyor.
ımg>Temmuz`da stratejik ortaklık için ön anlaşma imzalayan Nasdaq ve Borsa İstanbul’un nihai anlaşmayı ‘Noel’ tatili öncesine yetiştirmeye çalıştığı öğrenildi. Gerekli onayların alınması halinde anlaşmanın imza töreni 12 Aralık’ta yapılacak.
Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; global borsacılk devi ABD’li Nasdaq OMX Group ile Borsa İstanbul arasında ön anlaşması temmuz ayında imzalanan ortaklık görüşmelerinde sona gelindi. ABD’de ‘Noel kutlamaları’ nedeniyle 15 Aralık’tan sonra piyasaların iyice tatil havasına girmesinden dolayı, 2 kurum arasındaki müzakerelerin hızlandırıldığı ve anlaşma metninde önemli bir mesafe alındığı öğrenildi. Borsa İstanbul’un yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediği stratejik ortaklık anlaşması imza töreninin, 12 Aralık’ta yapılması planlanıyor. 12 Aralık tarihinin Nasdaq CEO’su Robert Greifeld’in ajandasına girdiği, ancak ziyaretin anlaşma için gereken onayların alınması durumunda gerçekleşeceği belirtiliyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
SPK’DAN FİYATLARA İTİRAZ
Borsa İstanbul’da da 12 Aralık’ta anlaşmanın duyurusu için şimdiden hazırlıklara başlandığı öğrenildi. İmza töreni için gerekli onaylar alınmadan 12 Aralık tarihinin belirlenmesi borsa çevrelerinde, “Nikâh günü alındı, izinler çıkarsa, kıyılır” şeklinde yorumlandı. Borsa İstanbul’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, her iki tarafın stratejik ortaklık üzerinde çalışan ekipleri, geçen hafta boyunca İstanbul’da birlikte yoğun bir mesai harcadı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu da, geçen Cuma günkü toplantısında, anlaşmayla ilgili son detayları konuştu. Üzerinde anlaşmaya varılan maddeler ivedilikle SPK’ya gönderildi bile.
HİSSE PAYI BELLİ DEĞİL
Aynı şekilde Nasdaq tarafının da anlaşma metninin detayları üzerinde çalıştığı ve düzenleyici otoriteyle görüşmeler yürüttüğü gelen bilgiler arasında. Noel tatili nedeniyle hızlandırılan müzakere sürecinde, halen Borsa İstanbul’un Nasdaq’a ne kadar hisse vereceği, bunun bedelinin ne olacağı üzerinde net bir anlaşma sağlanamadığı kaydediliyor. Müzakeresi süren maddelerin, devredilecek hisse oranı, bunun bedelinin ne olacağı ve Borsa İstanbul’un Nasdaq’tan alacağı teknolojik altyapının bedelinin belirlenmesi konularında yoğunlaştığı kaydediliyor. Müzakerenin bu kadar uzamasında ise, SPK’nın belirlenen Borsa İstanbul’un değeri, teknolojik altyapı için ödeyeceği fiyat gibi rakamlara itiraz ederek, anlaşmayı geri göndermesinin ekili olduğu konuşuluyor.
Teknolojiden 131 milyon dolar gelir
Nasdaq OMX Grubu, 2013’ün 3’üncü çeyreğinde 506 milyon dolar gelir elde etti. Şirketin teknoloji çözümleri alanındaki gelirleri ise aynı dönemde 131 milyon dolar oldu. Borsa İstanbul’un hisse almak istediği Market Technology şirketinin ise 53 milyon dolar olan 2013 yılı 3’üncü çeyrek gelirleri, Nasdaq’ın toplam gelirlerinin yüzde 11’ini oluşturdu.
Yazılım için 150 milyon dolar istiyorlar MÜZAKERESİ halen süren bir diğer konu da, Borsa İstanbul ile Nasdaq arasında yapılacak teknolojik işbirliğinin nasıl olacağı. Nasdaq’ın kullandığı ve birçok ülke borsasında da kullanılan işlem platformu altyapısının Borsa İstanbul’da da kullanılması planlanıyor. Ancak Borsa İstanbul bu platformu belli bir bedel karışılığında satın mı alacak, yoksa Borsa İstanbul’dan hisse karşılığı mı verilecek, bu henüz belli değil. Nasdaq’ın işlem platformu altyapısının Borsa İstanbul’da kullanılması ve diğer ülke borsalarına da ortak olarak satılması için 150 milyon dolar istediği, Borsa İstanbul’un ise, bunu çok yüksek bir bedel olarak değerlendirdiği söyleniyor.
SPK onaylamazsa yetişmesi zor
BORSA İstanbul-Nasdaq stratejik ortaklık anlaşması görüşmeleriyle ilgili bilgisi olan kaynaklar, tüm müzakere konularında her iki tarafın da zaman zaman değişen teklifleri olduğunu belirterek, “ Babacan’ın da bizzat bilgi sahibi olduğu süreç bu şekilde devam ederse yıl sonuna yetişmesi zor. SPK’nın elini çabuk tutması ve Babacan’ın da oluru ile belli olmaz” dedi.
En az 10 kat hız getirecek
NASDAQ OMX Grubu kendisini elektronik işlemin mucidi olarak tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği teknolojik altyapı 50’den fazla ülkede, 70 borsa şirketinde kullanılıyor. Borsa İstabul’da da kullanılması planlanan işlem altyapısı platformunun Borsa İstanbul’da hali hazırda kullanılan altyapıdan en az 10 kat hızlı olduğu kaydediliyor.
Kaldırım ve peyzaja kredi yok
BANKACILIK sektöründe 8.3 milyar liralık ödenmiş sermayesiyle ilk sırada yer alan İller Bankası, kentsel dönüşüme yeni model getirmek için çalışmalara başladı. İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, “Faiz ve komisyon oranlarıyla oynamadan gayrimenkul projelerindeki kârlılığı arttırmayı amaçlıyoruz. Böylece dönüşümü ciddi olarak fonlayacağımızı düşünüyoruz” dedi. İller Bankası’nın kredilerdeki geri dönüş oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çeken Karaman, şunları söyledi: “10 bin nüfuslu belediyede 50 bin nüfusa hitap edecek kültür merkezi yapılacaksa ‘Burada kaynak israfı var’ diyoruz. Kaynak israfına göz yummamak için seçici davranıyoruz. 2014 yılında belediyeleri 5 milyar lira fonlayacağız. Seçim dönemi olduğu için seçici davranıyoruz.Bu aşamada sadece belediyelerin elzem projelerine kredi veriyoruz. Altyapı, arıtma, içme suyu, kanal, asbestli borularla ilgili projelere seçimin son günü de olsa kredi tahsisi yaparız. Ancak peyzaj, kaldırım gibi projelere kredi vermemeye çalışıyoruz.”