Emtia piyasasında yeni zirveler! İşte beklenti

10.05.2021 - 14:05 | Son Güncelleme :
Emtia piyasasında yeni zirveler! İşte beklenti | Emtia Haberleri

Geçen hafta paladyum 3.019,50 dolarla ve bakır 4,7275 dolarla tarihi zirvesine ulaşırken, mısır 7,3525 dolarla ve soya fasulyesi 15,9950 dolarla 8 yılın, kahve 1,5540 dolarla ve şeker de 0,1789 dolarla 4 yılın en yüksek seviyesini gördü. Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Ergezen, "Dolar endeksi ve tahvil faiz getirilerinin yeniden gevşemeye başlaması, emtialar genelinde fiyatların artmasına yol açıyor" dedi.

Emtia piyasası, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş ile küresel ekonominin iyileşeceğine ilişkin beklentiler sonucu geçen hafta da zirveleri görmeye devam etti.

Analistler, emtia fiyatlarındaki artışın enflasyona dair endişeleri beslemesine karşın pay piyasalarındaki yükselişe dikkati çekti. Geçen hafta değerli metallerde tarihi zirveler, tarım emtialarında da kayda değer yükselişler görüldü.

Haberin Devamı

Paladyum, geçen hafta 3.019,50 dolarla tarihi zirvesine ulaştı. ABD'de araç satışlarının güçlü seyretmesi ve küresel ekonomiye dair iyimserlik katalitik konvertör üretiminde kullanılan paladyumun fiyat artışında etkili oldu. Analistler, arza yönelik sıkıntılar ve güçlü talebin de paladyum fiyatlarını olumlu etkilediğini ifade etti.

##$HABER_1469744$##

Geçen hafta 4,7275 dolarla tarihi zirvesine gören bakır, yükselişini üst üste 5'inci haftaya taşıdı. Küresel büyümeye yönelik iyimserlik, aşılama sürecinin devam etmesi ve makroekonomik göstergelerin iyi gelmesiyle bakır fiyatlarındaki yükseliş ivmesi geçen hafta da devam etti. Bakırda arzın talebi karşılamada yetersiz kalabileceğine yönelik beklentiler fiyatları zirveye taşırken, bakırın yeşil enerjide kullanılan başlıca emtialardan biri olması da yükseliş ivmesinin devam etmesini sağladı.

ALTINDAN 27 HAFTANIN EN İYİ PERFORMANSI

Altının onsu, geçen hafta yüzde 4'e yakın değer kazanarak 27 haftanın en iyi performansını gösterdi. Küresel enflasyon endişeleri ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş altının ons fiyatını desteklerken, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesiyle altının ons fiyatındaki yükseliş geçen hafta da devam etti.

Haberin Devamı

Geçen hafta tarım emtialarında da kayda değer seviyeler görüldü. Mısır 7,3525 dolarla ve soya fasulyesi 15,9950 dolarla 8 yılın, kahve 1,5540 dolar ve şeker de 0,1789 dolarla 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin kaynaklı talep, ABD'deki soğuk hava, Avrupa ve Brezilya'da kuraklık endişeleri, mısır fiyatlarında yükselişe neden olmaya devam ediyor.

Arza yönelik endişeler soya fasulyesi fiyatlarında yukarı yönlü ivmeye neden olurken, Çin'in soya fasulyesi ithalatının arttığına yönelik haberler de fiyatları olumlu etkiledi.

Brezilya'da yağışların düşük kalması nedeniyle arza yönelik endişeler şeker fiyatlarında yükselişe neden oldu. Küresel kahve ihracatına yönelik olumlu veriler de kahve fiyatlarının yükselmesini sağladı.

"EMTİA PİYASASINDA BİR ÖNCEKİ HAFTADAN ÇOK FARKLI BİR GÖRÜNTÜ YOK"

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emtia piyasasında geçen hafta bir önceki haftadan çok farklı bir görüntünün olmadığını ifade ederek, birçok değişkenin aynı şekilde seyrettiğini, hava durumu ve talebin emtia fiyatlarında etkili olmaya devam ettiğini söyledi.

Ergezen, ABD Tarım Bakanlığı hasat raporunun 12 Mayıs'ta yayımlanacağını, bu raporun emtia piyasasının yönü açısından önemle takip edileceğini bildirdi.

ABD'deki soğuk hava, Avrupa ve Brezilya'da ise kurak hava nedeniyle emtialara yönelik arz endişelerinin etkili olduğunu ifade eden Ergezen, dolar endeksi ve tahvil faiz getirilerinin yeniden gevşemeye başlamasının emtialar genelinde fiyatların artmasına yol açtığını söyledi.

Mısır fiyatının 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirten Ergezen, Çin kaynaklı talebin mısır fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ettiğini kaydetti.

Brezilya'daki kuraklığın şeker piyasasını desteklediğini ifade eden Ergezen, petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesinin şeker arzının azalmasına yol açtığını söyledi. Şeker kamışının etanol üretimi içim kullanılan ham maddelerden biri olduğunu hatırlatan Ergezen, "Petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor. Brezilya, dünyanın en büyük şeker üreticisi. Bu nedenle yatırımcıların özellikle dolar/Brezilya reali paritesini yakından takip etmesinde fayda var." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kahve zincirlerinin ve turizm sektörünün açılmasının, kahve talebine olumlu yansıdığını dile getiren Ergezen, aşılama ile ilgili haberler ve kısıtlamaların azaltılacağı haberlerinin kahve piyasası üzerinde pozitif etkili olmayı sürdüreceğini kaydetti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.