Zorunlu izinle işe başladı
İstikrar programının neden olduğu talep daralması ve bankalarla yaşanan sorunlar, şirketleri faaliyetlerini durdurma noktasına getirdi. Apeks`in iflası istenirken, bazı şirketler haciz tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Hükümetin IMF ile yapılan anlaşma gereği uyguladığı enflasyonu düşürmeye endeksli ekonomik istikrar programının neden olduğu talep daralmasıyla birlikte bankalarla yaşanan sorunlar hisse senetleri borsada işlem gören şirketleri zor durumda bıraktı. Stoklarını eritemeyen bazı şirketler üretime ara verme gereği duyarken, bankalarla kredi ilişkilerinde sorun yaşayan şirketler ise haciz tehdidiyle karşı karşıya geldi. Şirketler haciz işlemlerine maruz kalmamak için üretim tesislerini ve markalarını kiralama yoluna başvururken, bazı şirketler ise fiilen battılar.
Tezsan 1 yıldır üretmiyor:
1997 yılında başlayan ekonomik krizi atlatamayan Emsan Paslanmaz Çelik ve Emsan Beşyıldız`da fabrikalar boşaltılırken, şirketlerin hisse senetleri de kottan çıkartıldı. 1998 krizinin ardından yatırımların durması, bu alanda faaliyet gösteren Tezsan gibi şirketlerin artık üretim yapamamasına neden oldu. 1969 yılında kurulduktan sonra 1985`de İş Bankası tarafından sahiplenen ve 1993 yılında ise Şişecam Topluluğu`na katılan Tezsan, yatırım malı üretmenin faturasını ağır ödedi. Krizden en fazla etkilenen şirketler arasında yer alan Tezsan Takım Tezgahları, tezgah üretiminden tamamen çıktı. 1995 yılından itibaren Gümrük Birliği ve ithalatın serbest kalması ile başlayan sektörel sıkıntının, 1998`deki Asya ve Rusya krizleri ile derinleşmesi, son iki yılda iç pazar iyice daralırken, Tayvan, Bulgaristan ve Romanya`dan ucuz ithalat, sektörü, dolayısıyla Tezsan`ı zor duruma soktu. Bu gelişmeler karşısında, 1999 yılının ilk yarısında 80 kişiyi işten çıkararak üretimini yavaşlatan Tezsan, yılın ikinci yarısında da ekonomide bir gelişme sağlayamaması sonucunda 15 Aralık 1999`da üretimini tamamen durdurdu.
Isuzu üretime ara verdi:
Anadolu Isuzu, mevcut mamül stoklarının yeterliliği gözönünde bulundurularak 22 Ocak - 2 Şubat 2001 tarihleri arasında üretime ara verdi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, aralık ayı normal satış planına uygun olarak üretilen mamül stokların, 2000 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle eritilememesi sonucu şirketin ocak 2001 ayı üretim programının revize edilme gereğinin ortaya çıktığı kaydedildi. Açıklamaya göre, üretime 22 Ocak - 2 Şubat tarihleri arasında ara verilirken, yaklaşık 470 mavi yakalı personel ücretlerinin yüzde 50, sosyal haklarının yüzde 100`ünü alarak izne çıkacak.
Apeks`in iflası istendi:
Apeks Dış Ticaret`ten yapılan açıklamada yönetim kurulu üyesi Olcak Çelik`in 20 Aralık 2000 tarihinde istifa ettiği belirtilerek, ve Yönetim Kurulu`nun 22 Aralık 2000 tarihindeki toplantısında, Kadıköy İkinci Asliye Ticaret Mahkemesine 26 Ekim 2000 tarih ve 2000 / 1573 sayılı sayılı dosya ile istenen bilirkişi tespit raporunda şirket`in pasiflerinin aktiflerinden 2.651.359.000 lira fazla olduğu tespit edildiği ifade edildi. Bu nedenle şirketin sermayesi kaybolduğundan dolayı TTK`nun 324. maddesine istinaden iflasın istenmesine ve iflasla ilgili mahkeme işleminin takibi için Avukat Gökhan Baykurt`a yetki verildiği belirtilen şirket açıklamasında, şirketin Çallı Gıda ve Sanayi Ticaret Limited şirketine olan borcundan dolayı 21.12.2000 tarihinde Kadıköy 4. İcra Müdürlüğü`nce, ikişer adet bilgisayar, faks, yazıcı, sekiz adet döner koltuğun muhafaza altına alındığı ve bürodaki mevcut mini buzdolabı, beş adet masa, kütüphane, yedi adet etejerin de yediemine bırakıldığı vurgulandı. 22 Ocak 2001 tarihinde söz konusu eşyaların satışa çıkarıldığı belirtilen şirket açıklamasında bu nedenle muhasebe yapılamamakta olduğu ve aylık bildirimlerin gönderilemediğine dikkat çekildi.
Süren`in şirketlerine haciz:
Galatasaray Spor Kulubü Başkanı Faruk Süren`in şirketleri olan Makina Takım ve Transtürk Holding`e 4 banka tarafından ihtiyati haciz uygulanırken, 14 banka ile bir özel finans kuruluşu da 28.9 milyon dolar tutarındaki kredilerini yenilemeyerek geri çağırdı. Bolu eski milletvekili Tevfik Türesin`e ait Mudurnu Tavukçuluk da, depremin ardından yaşanan ekonomik krizi atlatamayan şirketler arasında yer aldı. Tüm üretim tesisleriyle birlikte, büro ve markasını 6 yıllığına Besi Tavukçuluk`a kiralayan şirketin hisselerinde işlemler durduruldu. Mudurnu Tavukçuluk`tan alacaklarını tahsil edemeyen Cargill Gıda Sanayii ve Ticaret İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak Mudurnu Tavukçuluk ve kefili Tevfik Türesin`in malvarlığı hakkında ihtiyatı haciz isteminde bulundu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN