Yolsuzluklara fırsat vermeyen düzen kurulmalı

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Toplum bir süreden beri, hayali ihracattan akaryakıt kaçakçılığına, banka hortumlanmasına, tiyatronun soyulmasına, enerji ihalelerinde rüşvete kadar pek çok yolsuzluk haberi ile sarsılıyor. Polisin, jandarmanın ve savcılığın yürüttüğü operasyonlar sonunda işadamı, bürokrat ve şirket görevlisi gözaltına alındı, bazıları tutuklandı. Basına yansıyan 15 operasyonda gözaltına alınanların sayısı 490`a, tutuklananlar ise 216`ya ulaştı.


Yolsuzlukların, hırsızlıkların usulsüzlüklerin üstüne gidilmesi toplumda bir rahatlama yarattı. Şimdi beklenti, tüm yolsuzlukların üstüne gidilmesi, yolsuzlukları yapanlar kim olursa olsun, hesap sorulması ve bağımsız mahkemelerde yargılanarak cezalarının verilmesidir. Operasyonlarda el konulan çuvallar dolusu evrakı televizyonlarda görüldükçe, yargı sürecinin ne kadar zor olacağı akla geliyor. Operasyonlarda üstüne gidilen yolsuzlukların teknik boyutları, karmaşıklığı belgelerin yanıltıcılığı dikkate alındığında yargıçlarımızın kolay kolay işin içinden çıkamayacağından korkuluyor. Çünkü bizde ekonomik suçları karara bağlayacak ihtisas mahkemeleri yok. Bilirkişilik müessesesi düzenlenmemiş.
Kamuoyunun heyecanla karşıladığı operasyonlarda ortaya çıkan yolsuzluklar kısa sürede yargı sürecinden geçip sonuçlanamazsa, hemen hayal kırıklığı ve umutsuzluk kendini gösterir. Geçmişte Susurluk olayından sonra suçluların, çetelerin cezalandırılacağı umuduna kapılınmıştı, ancak beklenen olmayınca toplumsal bir hayal kırıklığı yaşanmıştı.


Yargılamanın kısa sürede adil bir sonuç verebilmesi için ekonomik suçlara bakacak ihtisas mahkemeleri kurulmalı, bilirkişilik müessesesi yeniden düzenlenmeli. Bilirkişilik yapacak kişilerin belirlenmesinde meslek odalarına yetki verilmelidir.
Yolsuzluk sadece işadamı ve bürokratın işbirliği sonucu meydana gelmiyor. Siyasetçilerin, bakanların yolsuzluklarda rolü büyüktür. Bir yolsuzluğun tüm yönleriyle yargılanabilmesi için milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması, kürsü dokunulmazlığı dışında yolsuzluk vb. adi suçlara karışanlar vatandaş gibi yargılanmalıdır. Geçmiş yolsuzlukları ortaya çıkarıp, hesabını sormak elbette önemlidir. Ancak, önlem alınmazsa, yolsuzluk üreten bataklık kurutulmazsa, yeni yeni yolsuzluklar önlenemez.

Tüm kurum ve kurallarıyla uygulanacak demokrasi ve şeffaflık yolsuzlukları önleyen iki temel kurumdur. En çok yolsuzlukların yaşandığı kamu ihalelerinde ve özelleştirme kararlarında şeffaflığı sağlayabilmek için ihale komisyonlarında, siyasetçilerden emir alan bürokratların dışında meslek odalarının temsilcileri de görevlendirilmelidir. Yapım ihaleleriyle ilgili komisyonlarda, inşaat mühendisleri odaları temsilcilerinin, enerji ihalelerinde elektrik mühendisleri odaları temsilcilerinin görev alması gerekir. Ayrıca ihalelere katılacak firmaların mali yeterliliklerinin TÜRMOB temsilcilerince denetlenmesi gerekir. Bağımsız sivil toplum örgütlerinin yer alacağı ihale komisyonları siyasiler tarafından kolay kolay yönlendirilemez.

Özellikle beyaz enerji operasyonunda teftiş raporlarının nasıl hasır altı edildiğinin hikayesini öğrendik. Bu durum, bakana bağlı olan, görev yapması, bakanın iznine, yazdığı raporun işleme konması bakanın onayına bağlı olan müfettişlerin sağlıklı görev yapması beklenemez. Teftiş ve denetim elemanlarının bağımsız ve özerk bir örgütte toplanması ve siyasetin baskısından kurtarılması gerekir. Kayıt dışı ekonominin daraltılması ve sağlıklı belge düzeninin kurulması yolsuzluklara fırsat verilmemesi açısından son derece önemlidir. Belge düzenimizin hamiline yazılı halden çıkarılıp nama yazılı hale dönüştürülmesi gerekir. Hamiline yazılı çek ve senet düzenlenmesi önlenmeli ve nama yazılı hale getirilmelidir.

Kamu kurumlarının özellikle gümrük idaresinin yeniden yapılandırılması sağlanabilirse hayali ihracat, kaçak ithalat, haksız KDV iadesi gibi yolsuzluklara fırsat verilmemiş olur. Elbette yolsuzlukların önlenmesi, yolsuzluklara fırsat verilmemesi için alınması gereken pek çok önlem var. Ancak özellikle yukarıda belirtilen önlemler gecikmeden alınırsa hem operasyonların yargı aşaması sağlıklı şekilde sonuçlanır, hem de yolsuzluk üreten ortam ortadan kaldırırlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.233 Değişim: -1,73% Hacim : 92.159 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.171 19.11.2024 Yüksek 9.443
Açılış: 9.431
34,5396 Değişim: -0,01%
Düşük 34,4311 19.11.2024 Yüksek 34,7464
Açılış: 34,5438
36,5818 Değişim: -0,17%
Düşük 36,4470 19.11.2024 Yüksek 36,8101
Açılış: 36,6425
2.919,27 Değişim: 0,69%
Düşük 2.890,27 19.11.2024 Yüksek 2.932,90
Açılış: 2.899,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.