Yolsuzluk soruşturmasında son durum ne?
MASAK’a verdikleri yanıtlar incelenecek
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4d24601c04688fbd4e51.jpg">
AK Partili 4 eski bakan hakkında Yüce Divan kararının verileceği karar toplantısı öncesi Ankara’da müthiş bir trafik yaşandı.
ımg>Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış servet ve para hareketleriyle ilgili MASAK’ın hazırladığı bilirkişi raporuna karşı, son dakikada yazılı yanıt gönderdiler. hurriyet.com.tr'nin haberine göre; Bunun üzerine Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, 3 bakanın yanıtını bilirkişiye vererek yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Muhalefetin tepkisine rağmen komisyon toplantısı 5 Ocak’a ertelendi.
AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında karar toplantısından önce siyasi kulisler son ayların en hareketli trafiğini yaşadı.
Soruşturma Komisyonu’ndan çıkacak kararın ocak ayın sonunda Genel Kurul’da yapılacak oylamasında, Yüce Divan kararının çıkabilmesi içen en az 50-60 vekilin destek vermesi gerekiyor. Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyonun dünkü tarihi görüşmesinden bir gün önce kulisler hareketlendi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın AK Partili komisyon üyeleriyle önceki gün bir araya geldiği ve durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Aynı gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partisinin Ankara il kongresindeki, “Kim milli hazinemize, kaynaklarımıza yolsuzluk niyetiyle yaklaşırsa, kim herhangi bir şekilde harama bulaşırsa kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız” sözleri, kulislerde, 4 eski bakandan bazılarının Yüce Divan’a gönderilebileceği beklentisi doğurdu.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
3 Bakan'dan yanıtlar
Ancak Bayraktar dışındaki 3 bakanın servetleri ve para hareketleriyle ilgili MASAK uzmanınca hazırlanan bilirkişi raporuna karşı son dakikada yazılı yanıt göndermeleri, AK Parti’deki havayı değiştirdi. Bir gün önce üyelerle bir araya gelen Elitaş, dün de bütçe görüşmelerinin büyük bölümüne katılmadı. Genel Kurul’da önceden aldığı söz hakkını da diğer Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’a devreden Elitaş, öğleden sonra ilerleyen saatlerde Meclis’e geldi. Bu saatlerde AK Partili 9 soruşturma komisyonu üyesinin de kulislerde görünmemesi “Yeni bir toplantı mı yapıldı” sorularını gündeme getirdi.
Başbakanlık trafiği
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de, önceden bildirdiği toplantı saatinde Başbakanlığa gitti. Son dakikada gelen yazılı yanıtlar ve bu trafik nedeniyle toplantı 45 dakika geç başladı. Başbakan Davutoğlu da Makedonya ziyaretinin hareket saatini 3 saat dolayında geciktirdi. Soruşturulan 4 bakan da bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis Genel Kurulu ve kulislere uğramadı. Görüşme, Meclis Genel Kurulu’nda 2015 bütçesinin ele alındığı saatlerde gerçekleştirildi.
Jammer çalıştırıldı
Toplantı yapılan salonun dışarıdan dinlemelere karşı korumaya alınması ve görüşmelerle ilgili mesajlaşmaların önlenmesi amacıyla tüm koridoru kapsayan jammer (sinyal kesici) çalıştırıldı. Toplantıda 3 bakanın MASAK tespitleriyle ilgili yanıtlarını açıklayan Köylü, bunları incelemeden karar veremeyeceklerini vurguladı. Bazı AK Partili üyelerin, ayrıntılı inceleme yapmak amacıyla oylama gününü erteleme tekliflerine muhalefet partileri karşı çıktı.
Kılıçdaroğlu ile değerlendirme
Bunun üzerine toplantıya 1 saat ara verilerek üyelerin görüş oluşturmak üzere raporu incelemeleri sağlandı. Bu sırada CHP’li üyeler Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Emre Köprülü ve Osman Korutürk, bütçe görüşmelerine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile makamında bir araya gelerek gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Bayraktar dışındaki bakanların, ek dilekçelerinde, bilirkişinin “kayıtlı gelirleri ile açıklanamayacak şekilde orantısız” bulduğu, kaynaklarıyla ilgili kuşku ifade ettiği ve mal beyanlarında yer almadığı için yasaya aykırılık gördüğü tespitlerle ilgili açıklamalar yaptıkları öğrenildi.
5 Ocak'a ertelendi
Ara verildikten sonra yeniden toplanan komisyonda, oylamanın ertelenmesi tartışıldı. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, 3 bakanın yanıtını bilirkişiye vererek yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Bilirkişi bunun için birkaç güne ihtiyacı olduğunu belirtince Köylü, oylamanın ertelenmesi gerektiğini söyledi. CHP’lilerin itirazlarına rağmen toplantı 5 Ocak’a ertelendi.
AK Parti 'siz olmaz
TBMM İçtüzüğü’ne göre, soruşturma komisyonlarının raporlarının oylanması aşamasında, partilerin bu konuda blok hareket etme kararı alma olanağı bulunmuyor. Oylamanın gizli yapılması da müdahale imkanını ortadan kaldırıyor. Komisyonun raporu bakanların bir kısmı veya tümü için Yüce Divan’a sevk yönünde olmasa bile, Genel Kurul’da yapılan oylama ‘bunun yönünü’ değiştirebilecek. Muhalefet partileri ve bağımsızların hiç fire vermemesi durumunda, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesini isteyenlerin sayısı 224’de kalıyor. Yüce Divan’a sevk için ise en az 276 oy gerekiyor. Bu da AK Parti içerisinde en az 52 kişinin bakanların aleyhine oy kullanması anlamına geliyor. Muhalefetin fire verme olasılığı da hesaba katıldığında bu desteğin 60 civarında olması gerekiyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN