Yıllık Faiz Geliri 27.8 Trilyon
Sandık yönetimi iddialar üzerine gelir ve giderlerini ortaya koydu. Sandık faiz gelirleri ile büyük bir varlığa kavuşmuş.12 sene önce 14 milyar lira olan mevduat bugün 63 trilyona ulaşmış. Sandık Holding haberinde çeşitli suçlamalara muhatap olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. Emekli ve Yardım Sandığı`nın yöneticileri dün Yeni Binyıl`ı ellerinde dosyalarla ziyaret etti.Şu anda 2 bin 150 aktif üyeye sahip sandığın yöneticileri iddialara tek tek yanıt verdiler. İşte iddialar ve yanıtları:
Sandığa ait nakit para çok yüksek faizle değerlendirilerek banka kaynakları sandık tarafından haksız şekilde kullanıldı...
Şu anda 63 trilyon lira nakit paramız var. (91 milyon dolar) Bu para bankanın 23 şubesinde sandık adına açılmış TL hesaplarında değerlendiriliyor. Bu şubelerin sadece 10 tanesinin yöneticisi sandık üyesi. Diğerleri vakfın üyesi değil. (Sandığın 1988 yılından bu yana mevduatı ve aldığı faiz tablosu yanda) bankanın en büyük mevduat müşterisi olarak iyi müşterilere uygulanan faiz oranları uygulanması çok doğal. Ancak bu oran bankanın Merkez Bankası`na bildirdiği faiz oranlarının asla dışında değil.
UYGULANAN FAİZ YÜZDE 45;
Ayrıca sandığın bu parayı başka kamu bankalarında değerlendirme imkanı da olmasına rağmen bunu yapmadı. Bir örnek vermek gerekirse Karaköy şubesinde bulunan 7.7 trilyon mevduat için uygulanan yıllık faiz oranı yüzde 45`dir. Ortalama 43 ile 45 arasında bir oran uygulanıyor.
SAĞLIK GİDERLERİ BANKANIN SIRTINA YÜKLENİYOR..
Burada bir yanlış anlaşılma var. SSK Kanunu Geçiçi 20`inci maddesi (sandığın bir sosyal güvenlik kurumu gibi çalışmasının yasal zeminin oluşturuyor) bankayı sandığı vakfeden, kuran kurum olarak gösterir ve tüm sağlık harcamalarını yapmakla sorumlu tutar. Üyelerin harcamasını biz yapar, bunu bankadan tahsil ederiz. Şu anda bankadan 2 trilyon liraya yakın sağlık harcamaları için alacağımız var. Bankanın diğer vakfının alacağı ise bunun çok üzerindedir.
BANKA UCUZ KİRACI;
Alınan gayrımenkuller bankaya yüksek fiyatla kiralanıyor! Bunu kanıtlayacak tek bir örnek yoktur. Tam tersi örnekler mümkündür. Örneğin, Ataköy Atrium çarşısında Emlak Bankası şubesi bizim kiracımızdır. 1.6 milyar lira aylık kira öder. Aynı çarşıda daha küçük dükkanımızda ise İktisat Bankası 10 bin dolar kira ödüyor. Emlak Bankası eski kiracı olması nedeniyle yasal artışlarla bu kirayı ödüyor. Biz 5 ile 10 yıl arasında kendini amorti edecek bir tarzda yönetimin onayı ile aldığımız mülkü, yine ekspertiz raporları eşliğinde yönetimin onayı ile bankaya kiraya veriyoruz. Kağıt üzerinde 2.5 trilyon liralık bir mal varlığımız gözüküyor. Ama günün şartlarına göre değerleme yapıldığında ortaya çok büyük bir varlık çıktığı doğru. (Sandığın bankadan aldığı binaların dökümü yanda)
BANKA SATIN ALMAYI PLANLIYORLAR;
Kesinlikle böyle bir niyet yok. Sandığımız ilk kurulduğunda Anadolu Bankası`nın yüzde 9`una sahipti. Buradan bir deneyimiz var. Ayrıca Türkbank`da çalışanlara ait munzam sandığın başına gelenler de bu konuda bir ders oldu. Bu tür emekli ve yardım sandıkları ile vakıfların bazı yöneticiler tarafından hortumlanabileceğini onlar da kabul ediyor. Biz gelir ve giderlerimizin son kuruşuna kadar hesabını verebilecek noktadıyız görüşündeler.
İŞTE GELİR GİDERLERİ;
Yöneticilere yıllık gelir gider dengesini sorduğumuz şu bilgileri aldık:
2.150 aktif üyemizin ödediği prim yıllık 2.2 trilyon lira. (Kişi başına ödenen tutar yaklaşık 1 milyara geliyor) Ayrıca her yıl ortalama 1.1 trilyon lira kira geliri elde ediliyor. 1999 yılı için faiz gelirimiz 27.8 trilyon lira. Toplam 31 trilyon lira gelirimiz var. Vakfın sekreteryası için yıllık harcama 226 milyar lira. Bin 611 emekli üyeye verilen emekli maaşlarının yıllık tutarı ise 2.8 trilyon lira. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN