Yeni büyüme dalgasında Türkiye'de var

09.09.2014 - 09:41 | Son Güncelleme :

Dünya ekonomisinde 2014-2020 yılları arasında yaşanması beklenen yeni büyüme dalgası, Türkiye’nin dahil olduğu 10 gelişmekte olan ülkeden gelecek

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5522601c04688fbd8272.jpg">

Dünya ekonomisinde 2014-2020 yılları arasında yaşanması beklenen yeni büyüme dalgası, Türkiye’nin dahil olduğu 10 gelişmekte olan ülkeden gelecek.

A.T. Kearney tarafından hazırlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, 2014-2020 yılları arasında yaşanacak olan yeni büyüme dalgasının 10 gelişmekte olan ülkeden kaynaklanacağını söylüyor. Dunya.com'dan Didem Eryan Ünlü'nün haberine göre; Türkiye’nin de yer aldığı bu 10 ülke, Çin, Şili, Malezya, Peru, Polonya, Filipinler, Meksika, Kolombiya ve Hindistan’ı kapsıyor.

Raporun detaylarını konuşma fırsatı bulduğumuz A.T. Kearney Ülke Yöneticisi Michael Weiss, önümüzdeki dönemde yaşanacak büyüme dalgasının sadece ABD ekonomisindeki toparlanmadan değil, öncelikle içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden geleceğini söylüyor.

Türkiye’nin yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği 25 ülkeden biri olduğunu söyleyen Weiss, sağlam altyapı, serbest ekonomi, stratejik konum ve boyut gibi çok fazla avantaja sahip olan Türkiye’nin, özellikle inovasyon ihraç etmeye odaklanması gerektiğini söylüyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Weiss, “Türkiye’nin altyapı kalitesi, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyaslandığında, en üst sırada yer alıyor. Bu durum Türkiye’de faaliyet gösteren ve yatırım planlayan şirketler açısından önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 67’si çalışma yaşında; yüzde 75’i ise şehirlerde yaşıyor. Bu da yatırımcılar için önemli bir işgücü potansiyeli sunuyor. Öncelikli olarak inovasyona ve bu inovasyonu ihraç etmeye odaklanmalısınız. TİM’in inovasyon konusundaki çalışmalarını takdirle karşılıyoruz” yorumlarını yapıyor.

Küresel anlamda iş dünyasının önümüzdeki 10 yıla daha iyimser baktığını söyleyen Michael Weiss’a kulak verelim:

Farklı bir büyüme modeli göreceğiz

“Dünya genelinde iş dünyası liderlerinin küresel ekonomi hakkında geçen seneye oranla daha iyimser olduklarını görüyoruz. İş dünyası liderleri sürekli olarak yatırım yapacak ve bu yatırımdan değer yaratacak bölgeler arıyorlar. Fakat meşhur BRIC ülkelerinin vadettikleri gibi çekici birer yatırım alanı olmayı başaramadıklarını gördük. 2014-2020 yılları arasında, gelişmekte olan ekonomilerde daha yavaş ve daha farklı bir büyüme modeli izleyeceğiz. Gelişmekte olan pazarlar küresel ekonomideki paylarını koruyacaklar, fakat büyüme mantıkları farklı olacak. Çin kısa vadede BRIC ülkelerine liderlik etmeye devam ederken, Hindistan daha fazla ön plana çıkmaya başlayacak. Öte yandan BRIC ülkeleri, büyümenin önünü kesecek yapısal engellerle daha fazla karşılaşacaklar. BRIC’ten ziyade, önümüzdeki dönemde büyüme on yeni pazardan gelecek. Türkiye bu pazarlardan birisi.”

##$HABER_954182$##

Yatırımcının en fazla tercih ettiği 24. ülke

“Yabancı Yatırımcı Güven Endeksi’nde Türkiye 24. sırada yer alıyor. Biz bu değerlendirmeleri yapmaya başladığımızda, yabancı yatırımcının tercih ettiği ilk 25 ülke arasındaki farklılıklar çok daha geniş kapsamlıydı. Son yıllarda, çok sayıda ülke yabancı yatırımcılara çekici görünmek için önemli çabalar sarfetmeye başladı. Dolayısıyla 25 ülke arasında büyük bir rekabet söz konusu. Türkiye’nin ilk 25’te yer alması çok önemli. Yabancı yatırımcılar öncelikle ülkelerin istikrarlı ve açık bir performans göstermelerini istiyorlar. Türkiye’nin güçlü istihdam piyasası, İstanbul dışında yetenekli işgücüne ulaşma imkanı, Türkiye’de imalatın çekici olması ve ülkedeki inovasyon performansı yabancı yatırımcı için önemli tercih nedenleri.”

İnovasyon emlaktan daha çekici hale gelecek

“Türkiye’nin özellikle inovasyona dayanan ihracatını hızlandırması gerekiyor. Bu konuyu ana gündem maddesi haline getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) üstlendiği liderlikten etkilenmiş durumdayım. Türkiye’deki her bir girişimcinin bu yaklaşımı kendi stratejisi haline dönüştürmesi gerekiyor. Türkiye’de son 10 yıldır çok ciddi bir büyüme izliyoruz. Türkiye’nin bu canlılığı koruması ve 2023 hedefine ulaşmak için yeni büyüme reçetesine uyarlaması gerekiyor. Bu süreçte yapısal reformlara ağırlık verilmesi, ihracat temelli büyümenin güçlendirilmesi, sanayi portföyünün dengelenmesi ve İstanbul dışı yenetekli işgücü erişiminin genişletilmesi gerekiyor. “

Rekabet artacak

“2015 ve sonrasının en önemli konularından birisi, gelişmekte olan pazarlarda kazanma stratejileri bulmak olacak. Gelişmekte olan ülkeler CEO’ların gündeminde olmaya devam edecek, fakat bu pazarlar artık hem ABD gibi gelişmiş pazarlarla, hem de daha çekici olmaya başlayan gelişmekte olan pazarlarla rekabet etmek zorunda kalacaklar. Küresel yatırımcıların kırılgan pazar ortamlarında başarılı olabilecek yeni iş modelleri uygulamaları gerekecek. Bu arada küresel iş liderleri yetenekli işgücü için ciddi bir rekabet içinde olacaklar. Bu sebeple açık bir eğitim sistemi olan ülkeleri tercih edecekler. Dolayısıyla başarılı bir eğitim sistemine sahip olmak, ülkelerin refah yaratması açısından çok daha fazla önem kazanacak.”

Raporda öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

◗ Küresel ekonomi nihayet istikrara kavuştu. 2014-2020 yılları arasında ortalama yıllık reel büyümenin yüzde 3-4 civarında olacağı tahmin ediliyor.
◗ Gelişmekte olan ekonomiler yüzde 4’ten daha hızlı büyümeye devam edecekler. Öte yandan, gelişmiş ekonomilerin küresel ticaret içindeki payı 2010 yılından bu yana ilk kez yüzde 2’nin üstüne çıkacak.
◗ Bir sonraki küresel büyüme dalgası
◗2020-10” adını verdiğimiz 10 temel pazardan gelecek. Bu pazarlardaki büyümeyi Sahra Altı Afrika pazarları da destekleyecek.
◗ Her ne kadar küresel ekonomiye yönelik beklenti olumlu olsa da, küresel ekonomik büyümeyi rayından çıkartabilecek ciddi riskler mevcut. Bazı gelişmekte olan pazarlar sermaye akışlarına karşı çok fazla kırılgan olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan pazarların birbirlerinden çok fazla etkilenmesi ve bir ülkede yaşanan krizin diğer ülkelere hızla yayılma olasılığı da önemli bir risk. Öte yandan Rusya gerilimi; Suriye’de iç savaş; Kuzey Kore, Orta Asya gibi bölgelerdeki istikrarsızlıklar; Çin-Japonya arasındaki gerilim de jeopolitik risklerin başında geliyor.
◗ Sonuç olarak küresel ekonominin daha güçlü bir büyüme dönemine girdiği kesin; fakat doğru fırsatları belirleyebilmek eskisinden çok daha zor olacak.
◗ Makro düzeydeki vergi ve parasal desteklerin azalması ile, büyüme; yapısal reformlar ve politika seçimlerinin kalitesi ile kendini gösterecek. Yapısal reformlar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomiler için kritik önem taşıyor.
◗ Özellikle gelişmiş euro ülkeleninin eğitim, eşitsizlik, yaşlanma ve kurumsal zayıfl ıklar gibi rekabetçiliği ilgilendiren alanlara odaklanması gerekecek. Gelişmekte olan ülkeler ise, istihdam piyasası reformu, yabancı yatırımı düzenleyen yasalar, eğitim, altyapı gibi alanlara öncelik vermeli.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.