Yatırımlarda devlet yardımları sil baştan
Bölgelerarası dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yatırımlara sağlanacak devlet yardımları yeniden düzenlendi. Destek unsurlarının uygulanması için yöreler, gelişmiş, normal ve kalkınmadaki öncelikli yöre olmak üzere üce ayrıldı.
Bakanlar Kurulu`nun, yatırımlarda devlet yardıkları ve Yatırımları Teşvik Fonu hakkındaki kararı, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yatırımlara, gümrük vergisi ve toplu konut fonu istisnası, yatırım indirimi, katma değer vergisi istisnası, vergi, resim ve harç istisnası ile Yatırımları Teşvik Fonu`ndan kredi tahsisi desteğinde bulunulabilecek. Ayrıca yatırımlar, diğer kanun ve Bakanlar urulu kararlarında teşvik belgesine bağlı olarak öngörülen destek unsurlarında da yararlandırılabilecek.
Yöre ayrımı yeniden getirildi
Destek unsurlarının uygulanması için yöreler, gelişmiş, normal ve kalkınmada öncelikli yöreler olmak üzere üçe ayrıldı. Buna göre, İstanbul ve Kocaeli il sınırları, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya büyükşehir belediyesi hudutları içi gelişmiş yöre kapsamında sayılıyor. Kalkınmada öncelikli yöre kapsamında sayılıyor. Kalkınmada öncelikli yöre kapsamında yer alan iller ise şunlar:
Kastamonu, Çorum, Artvin, Erzincan, Trabzon, Sivas, Osmaniye, Aksaray, Karamanmaraş, Kilis, Bartın, Tokat, Çankırı, Sinop, Ordu, Erzurum, Diyarbakır, Yozgat, Şanlıurfa, Nevşehir, Elazığ, Amasya, Karabük, Malatya, Zonguldak, Karaman, Niğde, Samsun, Tunceli, Adıyaman, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Batman, Mardin, Van, Siirt, Iğdır, Hakkari, Bitlis, Ardahan, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Muş, Rize, Kırşehir, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri), Kırıkkale ve Giresun.
Szkousu illerin dışında kalan iller ise normal yöre kapsamında yer alıyor.
Asgari sabit yatırım tutarları
Yatırımın, teşvik belgesine bağlanabilmesi amacıyla aranan sabit yatırım tutarı kalkınmada öncelikli yöreler için 50 milyar liradan 200 milyar liraya çıkarıldı. Gelişmiş yörelerde yapılacak yatırımlarda asgari sabit yatırım tutarı 600 milyar, normal yörelerde gerçekleştirilecek yatırımlarda ise 400 milyar lira olarak belirlendi. Gelişmiş ve normal yöreler için aranılan sabit yatırım tutarı daha önce 100`er milyar lira düzeyinde bulunuyordu.
Odalara başvuru
Yabancı sermayeli yatırımların dışındaki imalat ve tarımsal sanayi sektöründe yapılacak olan ve sabit yatırım tutarı 2 trilyon lirayı aşmayan yatırımlar için teşvik belgesi başvuruları, temmuz ayı sonundan itibaren öncelikli TOBB`a bağlı sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret odalarına yapılacak. İlgili usul ve esaslar çerçevesinde odalarca yapılacak değerlendirme sonuçları, tüm projeler için yeni tebliğe belirlenecek format halinde Hazine Müsteşarlığı`na iletilecek. Müsteşarlığın yapacağı nihai değerlendirme sonucunda uygun görülen yatırımlar teşvik belgesine bağlanacak.
Teşvik belgesi başvurularında, Merkez Bankası nezdindeki Fon`a gelir kaydedilmek üzere kalkınmada öncelikli yöreler için 200 milyon, normal yöreler için 400 milyon, gelişmiş yöreler için ise 600 milyon lira yatırılacak. Kalkınmada öncelikli yöreler dışındaki yörelerde 2 trilyon liranın üzerindeki yatırımlarda bu tutar 2 milyr lira olarak uygulanacak. İlgili odalara başvurulması halinde, sözkonusu tutarların 100 milyon lirası oda hesabına, kalan tutar ise Fon`a yatırılacak.
Yatırım indirimi
Yatırım indirimi oranı, gelişmiş yörelerde yapılacak yatırımlar için yüzde 40, organize sanayi bölgeleri ve kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için yüzde 100 olarak uygulanacak. Uluslararası rekabet gücü kazandıracak, yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek, vergi gelirleri ve istihdam artırıcı özelliklerden en az ikisini içeren 250 milyon doları aşan sınai yatırımlarda ise indirim oranı yöre farkı gözetmeksizin yüzde 200 olarak uygulanacak.
Teknopark yatırımları, KOBİ yatırımları gibi özel önem taşıyan sektör yatırımlarına uygulanacak yatırım indirimi oranları ise bütün yörelerde yüzde 100, normal yörelerde yapılacak diğer yatırımlar için yüzde 60 düzeyinde belirlendi.
Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılan yatırımlar ile KDV artı 10 puan oranında KDV desteği veya teşvik primi içeren, 1 Ağustos 1998`den önce onaylanmış yerli makine ve teçhizat listesinde yer alan, 1 ağustos 1998`den sonra satın alınması nedeniyle KDV desteğinden yararlanamayan teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizata, bu makine ve teçhizatın KDV`siz fatura bedelinin yüzde 10`u oranında Fon`un olanakları çerçevesinde destek sağlanacak. Bu yörelerde uluslararası ihale neticesi yapılan teşvik belgeli yatırımlarda, ihalenin türkiye`de yerleşik firmalarda kalması halinde de aynı destek sağlanacak.
Teşvik belgesi kapsamında yapılan üretim tesisleri ve bu tesislere ilişkin gayrimenkullerin, kurulmuş veya kurulacak şirketlere ayni sermaye olarak konulmak üzere devri Hazine Müsteşarlığı`nın iznine bağlandı. Bu durumda teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılması kaydıyla destek unsurları geri alınmayacak. kurulmuş veya kurulacak şirketin 5 milyon doları aşan yatıırmları için teşvik belgesi düzenlenecek.
KOBİ yatırımlarına teşvik
Bakanlar Kurulu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırımlarına yapılan Devlet yardımlarıyla ilgili esasları da yeniden belirlendi. Resmi Gazete`de yayımlanan karara göre imalat sanayiinde faaliyet gösteren 50 ile 250 arasında işçi çalıştıran kuruluşlar orta, 10 ile 49 arasında işçi çalıştıran kuruluşlar küçük, 1 ile 9 arasında işçi çalıştıran kuruluşlar ise ise mikro ölçekli işletmeler olarak tanımlandı. KOBİ teşviklerinden yararlanacak imalat sanayi kuruluşlarının arsa ve bina hariç kayıtlı defter değerlerinin 400 milyar lirayı aşmaması koşulu getirildi.
Çanakkale ve İçel arasında kalan 3 kilometre derinliğindeki kıyı şeride ile Ürgüp ve Avanos`ta yapılacak turizm yatırımları, kalkınmada öncelikli yörelerdeki sağlık ve eğitim yatırımları, gelişmiş ve normal yörelerdeki ilk ve orta eğitim yatırımları, madencilik yatırımları ve yazılım yatırımları KOBİ yatırımı olarak değerlendirilecek ve desteklerden yararlandırılacak.
KOBİ teşvik belgesi alacak olan yatırımlara, gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu istisnası, yatırım indirimi, KDV istisnası, vergi, resim ve harç istisnası ve Yatırımları Teşvik Fon`ndan kredi desteği sağlanacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN