Yatırımcılar; Türkiye`nin Çabuk Hareket Etmesi Gerek
Bono yatırımcıları ve analistlerden Türk hükümetine verilen mesaj, hızla harekete geçilirse, ülkenin mevcut likidite krizinin başedilebilir olduğu yönünde. Türkiye`nin 2030 global bonosu Salı günü yaklaşık yüzde 1.6 civarında salındı. 82 puan düşerek, ABD hazine bonolarının yüzde 9.8 üstüne tırmanan bonolar, biraz iyileşmeden önce Pazartesi günü 92 civarındaydı. Çarşamba sabahı, bonolar sınırlı hacimde 87.5 civarında işlem görüyordu. İşlemciler, işlem yapılan ortamın
muazzam bir ölçüce akışkanlıktan uzak olduğunu ve bankaların fiyat teklifinde isteksiz olduğunu söylediler. Bazı Türk bankalarına güven kaybıyla beslenen kriz, geçen hafta gelişme gösterdi. Dolara talep artınca, merkez bankası rezervleri satmak zorunda kaldı.
HÜKÜMETİN HAREKETE GEÇMESİ BEKLENİYOR;
Kriz, Türkiye ulaştırma bakanının Salı günü, hükümetin önemli gelir kaynağı olan Türk Telekom`un özelleştirilmesine ilişkin şüphe uyandırması üzerine, tırmandı. Londra`da yerleşik bir yeni piyasa yatırımcısı, Çözülebilir bir durum olduğunu düşünüyorum. Hükümetin durumla başaçıkmak için yapabileceği bir dizi şey var ve bunları yapmalarını bekliyorum. Bunların arasında, Türk Telekom özelleştirmesine ilişkin bir açıklama, vergi arttırımı vasıtasıyla açığı azaltma ve enerji sektörü gibi düzenlemeye tabi alanlarda fiyatların arttırılması da var. Eğer hükümet harekete geçmezse,güven geri gelmez. Güven geri gelmezse, o zaman döviz rezervleri kısa zamanda tükenebilir. Ayrıca hükümet, perakendeci yatırımcıların bilincine kriz işlemeden, süratli davranmalı. Aksi takdirde, genel bir kaçış olursa, o zaman durum başaçıkılamaz olur, dedi. Önemli bir başka nokta da, Aralık ayında IMF`den gelmesi beklenen toplam 600 milyon dolar değerindeki iki kredi payının vereceği destek. Bazıları, Pazar günü bir destek açıklamasında bulunan IMF`nin, durumu kavramada yavaş kaldığını söylüyorlar. Lehman Brothers International`da dış kredi analisti olan Kaushik Rudra, IMF ile geçen hafta buluştuk. Finansal program ve reformların yolunda olduğunu söyleyerek, krizin neye ilişkin olduğunu o zaman fark etmemişlerdi. Bankacılık sistemine ilişkin IMF`nin dönemecin arkasında kaldığını hissettik. Sonuç olarak, mevcut duruma bakılınca 600 milyon dolarlık fon arttırılabilir ya da öyle verilebilir, dedi.
DEĞİŞEN DÜŞÜNCELERE KARŞI HASSAS;
Lehman Brothers`daki yeni piyasa stratejisti Robert McAdie, Türk Euro - tahvilleri hala aşağı doğru gidiyor. Yerel bankaların fon kanalları kesildi ve Euro tahvilleri piyasaya damping yapıyorlar, dedi. Yabancı para borcunda Türkiye`ye B tek artı veren, Standard & Poor`s Ratings Group analistlerinin umutları var. S&P `un Türkiye`nin reytinginden sorumlu direktörü Ala`a AlYusuf, Ülke yeni bir piyasa olduğu için, değişikliklere karşı hassas. Dolayısıyle, bir gün ani bir çıkış, ertesi gün özelleştirmeye, bankacılık sisteminin sağlığına, likidite sorununa ilişkin gerilim olması şaşırtıcı değil. Beklemekten başka yapacak bir şey yok, dedi. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN