Yapısal Reformlara Devam
Bugün Dünya Bankası`nın düzenlediği konferansta, Banka`nın Türkiye için hazırladığı ülke raporu konuşulacak. Raporda Türkiye`nin yapısal reformlara devam etmesi isteniyor.
Dünya Bankası, Hazine ve Bankalar Birliği tarafından bugün İstanbul`da düzenlenen konferansta, Dünya Bankası`nın hazırladığı ülke raporu görüşülecek.
Sürdürülebilir Büyüme için Yapısal Reformlar başlıklı Türkiye Ülke Ekonomik Raporu`nda hükümetin, uyguladığı yapısal reformlarda başarılı olabilmesi için reform programının güvenirliliğini açık ve kararlı adımlarla sürdürmesi ve güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Bunun için iki noktanın ön plana çıktığı belirtilen raporda, 2000 yılında başlatılan çoğu geçici gelir artışlarına dayalı olan mali tedbirler süreci uzun vadede devam etmelidir. Bu da daimi vergi artışları, yapısal mali reformlar ve harcama önlemlerinin daha dengeli bir karışımını gerektirecektir denildi. Raporda ön plana çıkan ikinci nokta olarak ise, hükümetin daha önceki başarısından yararlanarak reform programının yapısal bölümlerini uygulamaya devam etmesi istendi. Şu ana kadar elde edilen kayda değer ilermeye karşın en güç yapısal sorunlarla gelecekte karşılaşılacağına dikkat çekilen raporda, Reforma ilişkin amaçların ve takvimlerin kamuoyuna açıklanması ve bunlara uyulması gerekmektedir denildi. Ayrıca Brezilya örnek gösterilerek, başarısız reformlara bakıldığında Türkiye`nin de benzer hatalar yaptığı belirtildi.
DÜNYA BANKASI`NDAN TAVSİYELER;
* Büyümenin ve makroekonomik istikrarın desteklenmesi için 2002-03 arasında GSMH`nın en az yüzde 3`ü düzeyinde faiz dışı bütçe fazlası sağlayarak, istikrarlı bir makro ekonomik ortam oluşturulmalı.
* Mali uyumun kalitesinin artırılması ve kamu sektörünün insan kaynaklarına yaptığı yatırımların korunması için, kamu harcamaları ve kuruluşları kapsamlı olarak incelenmeli. Bu yönde politik ve kurumsal reformlar uygulanmalı.
* Sosyal güvenlik ve sosyal yardıma öncelik verilmeli.
* Uluslararası uygulamalar ve AB normlarına paralel olarak enerji ve haberleşme sektörleri serbestleştirilmeli.
* Mevcut tarımsal reform gündeminin tamamlanması ile destekleme politikalarının modernleştirilmesi sağlanmalı ve devletin üretim ve pazarlamadaki rolüne son verilmeli. Sulama ve ormancılıktaki temel yapısal sorunların çözümlenmesi için de ilave önlemler alınmalı. Devlet kuruluşları yeniden yapılandırılmalı.
* Mali sektör reformuna devam edilmeli. Bankaların denetimine ilişkin yeni hukuki çerçeve güçlendirilmeli. Özel bankaların yeni düzenlenen hukuki ortama uyumu denetlenmeli ve kamu bankalarında başlatılan reform tamamlanmalı. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN