Yapısal Reformlara Devam

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bugün Dünya Bankası`nın düzenlediği konferansta, Banka`nın Türkiye için hazırladığı ülke raporu konuşulacak. Raporda Türkiye`nin yapısal reformlara devam etmesi isteniyor.


Dünya Bankası, Hazine ve Bankalar Birliği tarafından bugün İstanbul`da düzenlenen konferansta, Dünya Bankası`nın hazırladığı ülke raporu görüşülecek.
Sürdürülebilir Büyüme için Yapısal Reformlar başlıklı Türkiye Ülke Ekonomik Raporu`nda hükümetin, uyguladığı yapısal reformlarda başarılı olabilmesi için reform programının güvenirliliğini açık ve kararlı adımlarla sürdürmesi ve güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Bunun için iki noktanın ön plana çıktığı belirtilen raporda, 2000 yılında başlatılan çoğu geçici gelir artışlarına dayalı olan mali tedbirler süreci uzun vadede devam etmelidir. Bu da daimi vergi artışları, yapısal mali reformlar ve harcama önlemlerinin daha dengeli bir karışımını gerektirecektir denildi. Raporda ön plana çıkan ikinci nokta olarak ise, hükümetin daha önceki başarısından yararlanarak reform programının yapısal bölümlerini uygulamaya devam etmesi istendi. Şu ana kadar elde edilen kayda değer ilermeye karşın en güç yapısal sorunlarla gelecekte karşılaşılacağına dikkat çekilen raporda, Reforma ilişkin amaçların ve takvimlerin kamuoyuna açıklanması ve bunlara uyulması gerekmektedir denildi. Ayrıca Brezilya örnek gösterilerek, başarısız reformlara bakıldığında Türkiye`nin de benzer hatalar yaptığı belirtildi.


DÜNYA BANKASI`NDAN TAVSİYELER;

* Büyümenin ve makroekonomik istikrarın desteklenmesi için 2002-03 arasında GSMH`nın en az yüzde 3`ü düzeyinde faiz dışı bütçe fazlası sağlayarak, istikrarlı bir makro ekonomik ortam oluşturulmalı.

* Mali uyumun kalitesinin artırılması ve kamu sektörünün insan kaynaklarına yaptığı yatırımların korunması için, kamu harcamaları ve kuruluşları kapsamlı olarak incelenmeli. Bu yönde politik ve kurumsal reformlar uygulanmalı.

* Sosyal güvenlik ve sosyal yardıma öncelik verilmeli.

* Uluslararası uygulamalar ve AB normlarına paralel olarak enerji ve haberleşme sektörleri serbestleştirilmeli.

* Mevcut tarımsal reform gündeminin tamamlanması ile destekleme politikalarının modernleştirilmesi sağlanmalı ve devletin üretim ve pazarlamadaki rolüne son verilmeli. Sulama ve ormancılıktaki temel yapısal sorunların çözümlenmesi için de ilave önlemler alınmalı. Devlet kuruluşları yeniden yapılandırılmalı.

* Mali sektör reformuna devam edilmeli. Bankaların denetimine ilişkin yeni hukuki çerçeve güçlendirilmeli. Özel bankaların yeni düzenlenen hukuki ortama uyumu denetlenmeli ve kamu bankalarında başlatılan reform tamamlanmalı. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.