Yabancıların Kaçışı Sürüyor
Yaklaşık iki haftadır süren yabancı çıkışı dün de sürdü. Merkez Bankası 799 milyon dolar sattı. Repo faizi yüzde 225`e, bono faizi yüzde 65`e yükseldi. Borsadaki satışların devam etmesiyle endeks 764 puan gerileyerek 8 bin 747 puana indi
Yabancı yatırımcıların Türkiye`den çıkışları sürüyor. Dün de ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların talepleri yüzünden Merkez Bankası yaklaşık 800 milyon dolar satmak zorunda kaldı. Böylece 17 Kasım tarihinden bu yana Merkez Bankası toplam 6.2 milyar dolarlık satış yaptı. Bankacılar, yabancı çıkışlarının sürmesinden korkulduğunu, Merkez Bankası`nın fonlamasına karşın bunun piyasadaki Türk Lirası sıkışıklığını her geçen gün artırdığını belirtiyor. Bu arada dün yapılan olumlu açıklamalara karşın bunun günlük likidite sıkışıklığını çözmek için yeterli olmadığını belirten bankacılar, bundan sonra piyasaların seyrini taze para girişinin belirleyeceğini ifade ediyor.
Yabancıların son dönemde repo ve bono portföylerini bozarak dövize yönelip Türkiye`den ayrılması yüzünden bankacılık sisteminin ciddi Türk Lirası ve döviz likiditesi sıkışıklığı yaşadığını belirten bankacılar, bunun faiz oranları üzerinde baskı yarattığını söylüyor. Dün de az sayıda işlemle bono faizlerinde yaklaşık 13.5 puanlık bir yükseliş yaşandı. Piyasanın aktif kâğıtlarından 20 Haziran 2001 vadeli bononun faizi 15 puanlık yükselişle valörlü işlemlerde yüzde 65`lere ulaştı.
Yabancı yatırımcıların Türk bankalarındaki bono ve repo portföylerini satarak dövize yönelmesi yüzünden repo faizleri de tırmanışa geçti. Dün açılışta nispeten sakin olan piyasalar döviz talebindeki artışa paralel olarak öğleden sonra yüzde 225`e kadar çıktı.
TÜRKİYE`DE NELER OLUYOR?
Özellikle Londra`dan birçok yatırım bankasının kendilerini arayarak Türkiye`de neler oluyor? diye sorduğunu söyleyen bir yabancı banka temsilcisi, Türkiye`de mali bir kriz yaşanmasından korkuyorlar. Gelişmeleri anlatarak sakinleştirmeye çalışıyoruz. Çoğu repoda olan müşterilerimizin önemli bölümü gecelik faiz yüzde 200 olmasına karşın risk taşımak istemediği için parasını çözüp döviz alıp Türkiye`yi terk ediyor. Ancak son bir haftadır önemli miktarda yabancı yatırımcı da Türkiye`yi terk ettiği için döviz taleplerinde artık azalma yaşanması beklenmeli. Sistemden çıkan 5 milyar doların üzerindeki para en azından 2001 Ocak ayına kadar faizin yüksek seviyelerini koruyacağını gösteriyor dedi. Reformlar konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini söyleyen aynı yetkili, Türk Telekom`un özelleştirilmesi ilk adım olacak. Kamu bankalarının özerkleştirilmesi ve buna bağlı olarak Dünya Bankası ve Japon kredilerinin serbest bırakılması, IMF`nin ek kredisi, 2001 yılı bütçesine yönelik gelişmeler yabancıların 2001 yılı yatırım stratejilerinde Türkiye`ye yer verip vermeyeceğini gösterecektir. Artık hükümet yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermeli dedi.
BANKA HİSSESİ SATTILAR;
Yabancı yatırımcıların repo ve bono portföylerini boşalttıkları son günlerde borsada
ise beklemeyi tercih ettikleri gözlendi. Ancak önceki gün, yabancı yatırımcıların özellikle bazı banka hisseleri başta olmak üzere yoğun satış yaptığı belirtiliyor. Borsadaki düşüşün çok büyük portföy taşıyan yatırımcıların satışlarıyla başladığını söyleyen bir yetkili, Bu kesimin satışları sürüyor. Düşüşü hızlandıran tamamen yerli yatırımcılardır. Bu arada son dönemde kredililerin de çok yoğun satışları oldu. Birçok yatırımcı ana parasını kaybetmenin dışında bir de borçlu çıktı dedi. İMKB`nin dün ise yerli oyuncuların alımlarıyla toparlanmaya çalıştığı gözlendi. Seans içinde 9 bin 810 puana kadar yükselen endeks ikinci seansta artan satışların etkisiyle günü 764 puanlık düşüşle 8 bin 747 puandan tamamladı. (RADİKAL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN