Yabancı sermaye daha çok ticaret için geliyor
Türkiye`nin, tüketim talebi hızla artan ve çeşitlenen kalabalık nüfusu nedeniyle ticaret sektörü, yabancı yatırımcıları cezbediyor.
Yabancı yatırımcılar, Türkiye`de en çok ticaret sektöründe faaliyet göstermek üzere şirket kuruyor ya da kurulu şirketlere ortak oluyor. Bu sektörde yatırım maliyetinin düşük olması, yatırımın sonucunun çabuk alınması ve yüksek karlılık düzeyi, kurulan firma sayısını hızla artırıyor.
ANKA`nın Hazine Müsteşarlığı verilerinden yaptığı belirlemeye göre sayıları 5 bin 334`e ulaşan Türkiye`deki yabancı sermayeli firmaların, 1997`si ticaret sektöründe faaliyet gösteriyor.
Faaliyetteki yabancı sermayeli şirket sayısında ticaret sektörünü 280`le otel, pansiyon ve kamping işletmeciliği, 261 firma ile de restoran ve yeme-içme hizmetleri izliyor.
Ticaret, otel-pansiyon işletmeciliği, restoran hizmetleri ve taşımacılığın dışındaki alt sektörlerle birlikte hizmetler ana sektöründe faaliyet gösteren toplam firma sayısı 3 bin 780`e ulaşıyor.
Sanayi alanındaki firmalar
Ana sektörlerden imalat sanayiinde faaliyet gösteren firma sayısı ise 1349 düzeyinde bulunuyor. Bu sektörde, hazır giyim 173, taşıt araçları ve yan sanayi toplam 145, gıda 143, elektronik 97 ile en fazla yabancı sermayeli firma bulunan alt sektörleri oluşturuyor.
Tarım alanında 128, madencilikte de 77 yabancı sermayeli firma faaliyet gösteriyor.
Yabancı sermaye miktarı
Yabancı sermayeli firmaların sermayeleri toplamı 3 katrilyon 66.6 trilyona, sermayedeki yabancı sermaye payı 1 katrilyon 657.2 trilyon liraya ulaşıyor. Buna göre firmalardaki toplam yabancı sermaye oranı yüzde 54 düzeyinde bulunuyor. İmalat sanayii ortalamasında yüzde 52.4, tarım ve madencilikte yaklaşık yüzde 53 olan bu oran, hizmetlerde yüzde 55.3`e çıkıyor.
Firma sayısında başı çeken hizmetler sektörü, toplam yabancı sermaye miktarında da en büyük payı alıyor. Türkiye`deki 1 katrilyon 657.2 trilyon liralık yabancı sermayenin 948.8 trilyon liralık bölümü hizmetler sektöründe faaliyet gösteriyor. İmalat sanayiindeki yabancı sermaye miktarı 683.6 trilyon, tarımdaki 13.9 trilyon, madencilik alanındaki yabancı sermaye de 10.9 trilyon lira düzeyinde bulunuyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN