Uzmanlar Merkez'in kararını değerlendirdi !

23.08.2016 - 15:28 | Son Güncelleme :
Uzmanlar Merkez'in kararını değerlendirdi ! | Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, faiz indirimine ağustos ayında da devam etti. Para Politikası Kurulu, faiz koridorunun üst bandını beklentiler dahilinde 25 baz puan indirerek yüzde 8,50'ye çekti. Banka, politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini ise yüzde 7.25 seviyesinde tutmaya devam etti. Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

bigpara.hurriyet.com.tr

MERKEZ SADELEŞMEYE DEVAM EDİYOR
Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü 

Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel üst batta 25 baz puan indirim yaparak Marjinal fonlama oranını %8.75'den %8.50 seviyesine indirdi. Politika faizi olarak izlediğimiz haftalık repo oranını %7.5 düzeyinde ve borçlanma faiz oranını ise %7.25 seviyesinde değiştirmedi. Bu indirim ile birlikte koridor genişliği 125 baz puan seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Kararın USDTL üzerinde hafif olumlu etkisi oldu. Kur 2.9395 seviyelerinden 2.9330 seviyesine doğru gerileme gösterirken, endekste banka hisselerinde sınırlı ama olumlu etkiler görüldü.

Karar metninde geçtiğimiz aya kıyasla darbe girişiminin getirdiği temkinli havanın yerini daha güvenli bir tonlamaya bıraktığı görülüyor. Geçtiğimiz ay gerektiği takdirde likidite tedbirleri alınmaya devam edecektir ibaresi bu ayki metinde kaldırılmış. Diğer yandan Turizm sektöründeki gelişmelerin cari açığa kısa süreli olumsuz etki yapabileceği uyarısında bulunurken, cari dengeyi destekleyici gelişmelerin devam ettiğini de yine metinde tutmuş.

Karar metninin en önemli kısmı bence enflasyon konusundaki ılımlı duruşun devam etmesi. Merkez işlenmemiş gıda fiyatlarında kısa vadede aşağı doğru düzeltme yapabileceğini öngörüyor ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü koruyacağını bekliyor. Başka deyişle enflasyon konusunda olumlu bakış açısı devam etmekte. Bu, Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay da enflasyonun izin vermesi takdirde üst banttaki indirime devam edebileceği şeklinde okunabilir. Merkez koridor ne kadar daralırsa tek faiz algısının o kadar güçleneceğini düşünüyor ve bu doğrultuda hareket edecek görünüyor. 

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KONUSUNDA ELİ ZORLAŞIYOR
Enver Erkan - KapitalFx Araştırma Uzmanı

Merkez Bankası Ağustos ayı PPK toplantısında gecelik borç verme faizini, beklentilere paralel bir şekilde 25 baz puan indirerek %8,75 seviyesine getirdi. Böylece Mart ayından sonra faiz koridoru üst bandında yapılan faiz indirimleri toplamda 225 baz puan tutarında oldu. 1 haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Politika açıklamasıyla beraber; darbe girişiminin ve turizm sektöründe yaşanan sorunların da Merkez Bankası’nın merceğine girdiğini görmekteyiz. Önceki politika açıklamalarından farklı olan en önemli nokta buydu. Diğer taraftan; Merkez Bankası’nın sadeleştirme kapsamında yaptığı faiz indirimlerinde artık yolun sonuna iyice yaklaşıldığını söylemek gerekmektedir. Üst bandın, halen politika faizi olarak nitelendirilen 1 haftalık repo faizine bir adım daha yaklaşmasıyla beraber simetrikleştirme yolunda da mesafe katedildi. Nihai hedef aslında, geleneksel olmayan para politikasından çıkılması ve tek bir faiz noktası belirlenerek bütün fonlamanın o oran üzerinden yapılması. Bu durumda da aslında iki faktör ortaya çıkıyor.

Birincisi; tek faiz oranından yapılan fonlamanın nereden olacağı. Bu noktada top enflasyona geçiyor. Temmuz ayında enflasyonda umulmadık artış, yılsonuna dair enflasyon beklentilerinin de yukarı doğru revize edilmesine neden oldu. 12 aylık ileriye dönük beklentilerin de halen yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Faiz indirimleri bu noktada risk teşkil ediyor, çünkü rasyonel olan enflasyon ve nominal faiz arasında nominal faiz lehine bir marj bırakılmasıdır. Şu anda; Temmuz ayı verileriyle yıllık manşet enflasyon %8,79; yılsonu beklentimiz ise %8. Enflasyonun içine gireceği trend ile belki bu noktanın da üzerinde bir yılsonu enflasyonu gerçekleşmesi beklenebilir. Çekirdek enflasyonda da açıkçası geri çekilme umulan kadar olmamıştır. Bu durumda faizin yüzde 8 seviyesi aşağısında dengelenmesinin risk oluşturacağını ve kırılganlığı artırabileceğini düşünüyoruz. Bu söz konusu beklentilerin yeni datalarla beraber revizyona uğrama olasılıkları da vardır. Nominal faizin enflasyondan arındırılmasıyla reel faiz elde edilir, dolayısıyla enflasyon nominal faizden yüksekse reel faiz negatif olur. Reel faiz önemli; çünkü negatif reel faiz olursa benzer ligdeki ekonomiler arasında negatif ayrışma katsayısı da artar.

Haberin Devamı

İkincisi; Türkiye’nin geleneksel olmayan para politikası araçlarını bırakılmasına veya faiz koridorunun daraltılmasına ihtiyacının olup olmadığı. Burada ana odak noktası içsel ve dışsal risk göstergeleri olmalıdır.

İç faktörlerde; 15 Temmuz sonrası oluşan ortamın stabilize olması ve siyasi risk noktasından uzak durmamız gerekliliği ortaya çıkıyor. Türkiye’nin dış finansman akışını olumsuz etkileyecek konumdan uzakta kalması, yani içsel risklerin ağırlık kazanmaması; dış finansman ihtiyacını olumsuz etkileyecek şekilde kırılganlığını artırmaması gerekiyor. Yılsonuna kadar kredi notu riskimiz var. Faiz indirimleri sonrasında sermaye akımlarının durumu ve yatırım ortamı, reyting değerlendirmelerinde ana etken olacaktır.

Dış faktörleri küresel ekonomik büyüme trendi ve para politikaları başlığı altında toplamak gerekiyor. Bu iki ana başlık altındaki faktörler küresel risk iştahındaki seyri ve gelişmekte olan ülkelere olan bakış açısını belirleyecektir. İlk sırada Fed geliyor. Avrupa’daki siyasi ve demografik problemler ve ilerleyen dönemlerde birçok ülkede gerçekleşecek seçimler büyük önem arz edecektir. Küresel ekonomik büyümenin şu anda kaygan bir zeminde olduğuna işaret etmekte fayda var.

Merkez Bankası faiz indirimlerine bir süre daha devam edebilir. Enflasyona bağlı bir para politikası olacaksa; faizin daha inmemesi gerekiyor. Faizde hareket alanı oluşması için enflasyon beklentilerinin gerilemesi gerekir. Küresel risk iştahı yüksek kalmaya devam ederse; her ne kadar marjinal fonlamanın enflasyon oranı altına düşmemesi gerektiğini düşünsek de, faiz indirimleri devam edebilir. Merkez Bankası bizce en az bir faiz indirimi daha yapacaktır, duruma göre bu iki de olabilir. Ancak aylar ilerledikçe, artık eli daha zorlaşmaktadır.

‘SADELEŞTİRME’DE YOLUN SONUNA YAKLAŞILIYOR
Rıdvan Baştürk - ALB Forex Araştırma Uzmanı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa beklentileri dahilinde faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitti. Çekirdek enflasyonda beklenen kademeli düşüş ve gıda enflasyonunda beklenen gerileme nedeniyle Kurul, bu adımı attı. Yapılan bu indirimle birlikte Mart ayından bu yana toplamda 225 baz puan indirim yapılarak faiz koridoru 125 puan ile tarihin en dar aralığına gelmiş oldu. Yurtiçinde enflasyonun seyri, yurtdışında ise Fed faiz artırım beklentileri önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın atacağı adımlarda önemli rol oynayacaktır. Enflasyonda görülebilecek artış, buna ek olarak Fed faiz artırım beklentilerinin artış göstermesi durumunda Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda eli eskisi kadar rahat olmayacaktır.

Merkez Bankası 2015 Ağustos ayında ilan etmiş olduğu sadeleştirme yol haritası kapsamında hedeflediği faiz koridorunun üst bandındaki indirimleri özellikle yılın ilk yarısında enflasyondan bulduğu destekle hızlandırdı. Mevcut duruma bakıldığında özellikle yurtdışında gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci politikalara devam etmesi ve Eylül ayına ilişkin Fed faiz artırım beklentilerinin azalması Merkez Bankası'nın faiz indirimi için zemin oluşturmaktaydı. Diğer yandan gıda fiyatlarında beklenen gerileme ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşüne ilişkin beklentiler de Merkez Bankası'nın bu faiz indiriminde rol oynamıştır.

Bundan sonraki süreçte yurtiçinde enflasyona ilişkin gelişmeler, yurtdışında ise Fed beklentileri önemli rol oynamaya devam edebilir. Yurtiçinde enflasyon yüzde 8.70'e yükselirken ağırlıklı ortalama fonlama faiz oranı yüzde 8.0 civarında seyretmekte. Enflasyonun yüksek seyretmesi reel faizi aşağı çeken önemli bir faktör. Faiz koridorunun 125 baz puan aralığına gelmesi de Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantılarda eli eskisi kadar rahat olmayacaktır.

Diğer yandan yurtdışında Fed'e ilişkin beklentiler de önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın faiz indirim yönünde atacağı adımlara etki edebilir. Her ne kadar son haftalarda gelen makro veriler sonrası Fed'e ilişkin faiz artırım beklentileri azalmış olsa da hafta sonu Fed Başkan Yardımcısı Fischer'in şahin tonda konuşması ve Cuma günü Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Yellen'in faiz artırım yönünde sinyal vermesi durumunda gelişen ülke varlıklarında değer kayıpları söz konusu olabilir. Bu durum ise Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirim yönünde atacağı adımları sınırlayabilir. 

Her ne kadar yurtdışı gelişmeler ve enflasyonda beklenen düşüş neticesinde faiz koridorunun üst bandından indirimlere devam edilse de önümüzdeki aylarda enflasyonda görülebilecek yükselişler ve Fed faiz artırım beklentilerinin artış göstermesi sadeleştirme politikasında sonlara gelindiğinin sinyallerini verebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4213 Değişim: 0,26%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2766 Değişim: 0,12%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.836,85 Değişim: 0,09%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.