Uzmanlar Merkez'in kararı için ne dedi?
PPK kararı sonrası TL’deki olumlu seyir devam etti...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf51ef601c04688fbd6f49.jpg">
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu faiz kararlarını açıkladı.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Şenay Erdem
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25; gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25; gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,50 olarak sabit tuttu.
PPK kararı sonrası TL’deki olumlu seyir devam etti ve dolar/TL 2.2405 TL’den 2.2387 TL’ye geriledi. BIST 100 endeksi ise ikinci seansa yüzde 1’e yakın artışla başladı.
Merkez makul davrandı…
Yeliz Karabulut / ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Karabulut; ‘Yıllıklandırılmış TÜFE verisi Ağustos ayında 9.54 ile zirve yapması ardından Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerileyerek yüzde 9,00 aşağısına yüzde 8,86 seviyesine geriledi. Gerilemede gıda ve giyim fiyatlarındaki ılımlı seyir etkili oldu. Ancak enflasyonda gerilemenin kalıcı olup olmadığı netlik kazanmış değil. Ayrıca Ekim ayından doğalgaz ve elektrik fiyatına yapılan zamlarda enflasyon görünümünü olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor’ dedi.
Karabulut ‘Mevcut durumda petrol fiyatlarında gevşeme, TL’de kısa vadede ılımlı bir değerlenme görülse de Merkez Bankası’nın enflasyonda net bir gerileme görmeden faizlerde indirime gitmesi oldukça riskliydi, bugünkü Merkez Bankası kararını bu yüzden olumlu buluyoruz. Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde de temkinli duruşunu koruyacağını düşünüyoruz’ şeklinde ekledi.
TCMB’nin enflasyona odaklanması olumlu
Gökhan Uskuay / Global Menkul Değerler Strateji Müdürü
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Uskuay Merkez Bankası’nın kararını şöyle yorumladı:
TCMB beklenildiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. 7,50 alt band, üst band 11,25 korunurken, politika faizi de 8,25’de sabit tutuldu. Metinde herhangi bir yeni unsura yer vermezken, likidite yönetimini verim eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle sıkılaştırma uygulanmaya devam edileceği belirtildi. Bu kararın herhangi pozitif ya da negatif bir getirisi olmamakla birlikte TCMB’nin enflasyona odaklanması Türkiye’nin ve TCMB’nin kredibilitesi açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz.
En önemli faktör…
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı
Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Ekinci, Merkez Bankası beklentiler dahilinde faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirterek ‘Global konjonktürdeki gelişmeler dışında bugün faizlerde değişiklik beklemememizin sebeplerinden biri de yeni açıklanan zorunlu karşılıklara ödenecek faiz açıklaması oldu. Merkez Bankası bu yöntemle hem bir miktar genişleme yapacak, hem kredileri olumlu yönde etkileyecek hem de sermaye çıkışları sırasında yaşanabilecek volatilitenin önüne geçmeyi öngördü. Bu karardan sonra zaten faizlerde yine bir indirime gitmesini beklemek yanlış olurdu’ şeklinde açıklamada bulundu.
Ekinci şöyle devam etti:
Ben şahsen faizlerde indirim yerine bu zorunlu karşılıklara verilen faiz kararından sonra, mekanizmanın daha kuvvetli çalışması için TCMB ağırlıklı ortalama faizlerde yukarı yönlü bir ivme yaratacak kararı daha çok beklerdim. Ancak görünen o ki bunun için daha erken olduğu düşünülüyor. Burada en önemli faktör artık Merkez Bankası'nın da global ortamda bir sermaye çıkışı yaşanabileceği öngörüsüne girmiş olmasıdır bence. Böyle bir öngörü içine şu anda girmiş olmasaydı zorunlu karşılıklara faiz ödeme kararını şimdi açıklamazdı. Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası'ndan herhangi bir şekilde faiz indirimi gelmesini beklemiyorum.
Yağışlı hava dalgasına yakalanabiliriz
Eral İlhan Karayazıcı / Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Karayazıcı; ‘TCMB kararlarının piyasa üzerinde pozitif veya negatif herhangi bir etkisi olmasını beklemiyorum. Son 1 haftadır süren olumlu seyir tamamen yurt dışındaki iklimden kaynaklanıyor ve önümüzdeki haftalarda da yurtiçi piyasaların dışarıya paralel seyretmeye devam edeceğini tahmin ediyorum’ dedi.
Karayazıcı şöyle devam etti:
Önümüzdeki süreçte dış iklim konusunda belirleyici faktör kuşkusuz 28-29 Ekim tarihli FED toplantısı olacak. Bu toplantıda faizler makul bir süre düşük kalmaya devam edecek ifadesi yer bulursa olumlu seyrin aralık ayına kadar sürmesi beklenebilir. Yok, FED bu ifadeyi bildiriden çıkarırsa ilkini 16-17 Eylül tarihli FED toplantısından sonra yaşadığımız Fed depreminin ikinci fazı ile yeni bir yağışlı hava dalgasına yakalanabiliriz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN