Uzmanlar MB kararı için ne dedi?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Temmuz ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti, banka politika faizini ise değiştirmedi.
Piyasadaki beklentiler darbe girişiminin ardından üst bantta temkinli faiz indirimi olması yönündeydi. Banka, geçen ayki PPK toplantısında koridorun üst bandını 50 baz puan düşürmüştü. Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.
TCMB’DEN TEMKİNLİ FAİZ ADIMI...
Enver ERKAN / KapitalFx Araştırma Uzmanı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentisine paralel olarak faiz koridoru üst bandı olarak tanımlanan gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 8,75 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi yüzde 7,50’de, gecelik borçlanma faizi de yüzde 7,25’te sabit bırakıldı. Piyasa oyuncularının baz senaryosu daha önce 50 baz puan faiz indirimi şeklindeyken, hafta sonu gerçekleşen darbe girişimi olayı ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kredi notumuzu olası bir indirim için izlemeye almasının ardından 25 baz puan faiz indirimi şekline evrildi. Hatta faiz indirimi beklemeyen bir kesim ekonomistler de vardı.
Merkez Bankası’nın eli, iyileşen küresel konjonktürden ve Haziran ayı hariç 2016 yılında düşen enflasyondan dolayı güçlüydü. Bu bağlamda Mart ayından sonra faiz koridoru üst bandında toplamda 175 baz puan indirim yapıldı ve koridor üstten daraltılarak simetrikleştirildi. Son indirimle beraber faiz koridoru üst bandında toplamda 200 baz puan indirim yapılmış oldu. Haziran ayında manşet enflasyon yükselmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yıl başından bu yana düşüş trendinde olması ve yaz aylarında da 2015 baz etkisi nedeniyle bu eğilimin sürmesi beklentisi, buna ek olarak da son dönemde küresel piyasalarda riskli enstrumanlara olan taleple Merkez Bankası’nın Temmuz PPK’sında da 50 baz puan indirim yapması ve faiz koridorunu 8,50 – 7,50 – 7,25 şekline büründürmesi yüksek ihtimaldi. Ancak hafta sonu yurtiçinde gerçekleşen olayların ciddi anlamda yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması ve oluşan iç piyasa volatilitesi Merkez Bankası’nı daha temkinli adım atmaya itti. Ancak yine de iki günde bu derecede değişen yatırımcı algısı ve bozulan hikayeye karşın cesur bir adım olarak değerlendirmek de gereklidir.
Faiz indirimi, üstelik 50 baz puan faiz indirimi olması olasılığı aslında fiyatların içindeydi. Dolayısıyla olaylar yaşanmasaydı yüksek ihtimalle olumsuz bir fiyatlama olmayacaktı. Dolar/TL kuru faiz kararı sonrasında 2,98’e doğru reaksiyon verdi, Borsa İstanbul’da ise yeni alımlar söz konusu. 77.000 – 78.500 işlem aralığı olabilir, pozitif teknik görünüm için 80.000 beklenmeli. Kur bazında üstte bariyerin 3,00 – 3,01 olduğunu; halen yüksek olan piyasa oynaklığı çerçevesinde 2,93 – 2,98 bölgesinin ise işlem bandı olabileceğini düşünüyoruz. Normalleşme 2,92 seviyesinde aşağısında kalıcılık sağlanması halinde gerçekleşecektir.
Merkez Bankası’ndan beklentilere gelince; faiz koridoru iyice daraldı ve simetrikleşti. Bundan sonrasında top enflasyona ve piyasa oynaklığına geçiyor artık. Enflasyonda yaz aylarında yükseliş beklemekteyiz, dolayısıyla enflasyon beklentileri de bir kademe yukarıya doğru çıkacaktır. Haliyle sadeleşmede hareket alanı son derece kısıtlıdır. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’de dengeleyecektir, bu bağlamda bundan sonraki üst bant indirimlerinin daha küçük oranlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Darbe girişiminden 4 gün sonra faiz indiren bir Merkez Bankası’nın, Ağustos ayındaki PPK’da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız.
MERKEZ'DEN PİYASALARA NORMALLEŞME SİNYALİ
İntegral Menkul Değerler
TCMB üst bant faizlerde 25 baz puanlık indirime giderek marjinal fonlama oranını %9'dan %8.75 seviyesine düşürdü. Politika faizi %7.52'de ve alt bant olarak ifade ettiğimiz borçlanma faiz oranı ise %7.25 seviyesinde sabit tutuldu.
Hareket beklentilere paralel denilebilir. Piyasa beklentileri çeşitlilik gösterse de ağırlıklı olarak 25 baz puanlık bir indirime gideceği yönündeydi. Mevcut hareketin TL üzerinde çok önemli bir etki göstermesini beklemiyoruz. Zira piyasaların önceliğinin son gelişmelerin ardından başka konular olduğunu düşünüyoruz.
Karar metninde enflasyon konusunda bir uyarı var. İşlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış beklentisini ifade ediyor. Ancak çekirdek enflasyonda kademeli düşüş beklentisi devam ediyor.
Sonuç olarak Merkez beklentilere paralel bir hareket gerçekleştirdi ve enflasyona bağlı olarak faiz indirimi yapmış görünüyor. Son gelişmelerin ardından yapılan bu faiz indirimi aynı zamanda piyasalara normalleşme sinyali vermekte. Enflasyon konusundaki cümlelerden önümüzdeki dönemde 50 baz puanlık indirimlerin olmayabileceği ancak çekirdek enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak 25 baz puanlık indirimlerin devam edebileceği mesajını alıyorum. Piyasa üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olmasını beklemiyorum. Ancak beklenmedik gelişmeler olması durumunda, Moody's'in not indirimi gibi gelişmeler olması ve kurun 3 seviyesinin üzerine yerleşecek şekilde yükselmesi durumunda faiz duruşu değişecektir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN