Uzmanlar enflasyon rakamları için ne dedi?
Uzmanlar açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c4d601c04688fbd484b.jpg">
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı.Buna göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Aralık ayında geriledi, 2014 yılının enflasyonu yüzde 8.17 oldu.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Uzmanlar açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi...
Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu sürdüreceğini bekliyoruz
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara yazarı
Her ne kadar giyim fiyatlarındaki düşüşe çok fazla dikkat çekilse de Aralık ayında görülen beklentilerin altında enflasyon rakamına esas ulaştırma fiyatlarındaki düşüşün ciddi bir katkısı oldu.
Ulaştırma fiyatları petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Aralık ayında aylık bazda yüzde 1.8 düştü. Böylece ulaştırma fiyatları 2009 yılının Mart ayından beri görülen en hızlı aylık düşüşünü yaşadı; bu kalemin tüketici enflasyonu içerisindeki ağırlığının yüzde 16'ya yakın olduğunu göz önünde bulundurursanız zaten Aralık ayında en önemli katkının nereden geldiği anlaşılır.
Giyim fiyatları da Aralık ayında aylık bazda yüzde 3.7 düştü, bu da giyim fiyatlarında Aralık ayında diğer yıllara göre görülen en hızlı düşüşlerden biri oldu ancak giyim fiyatlarının tüketici fiyatları içindeki ağırlığı sadece yüzde 7 civarında. Enflasyona Aralık ayında bir diğer olumlu etkinin gıda fiyatlarından geldiği kaydedilmeli, olumsuz hava koşulları nedeniyle yıl boyunca gıda fiyatları Merkez Bankası'nın beklentisinin üzerinde gerçekleşti, yüzde 25'e yakın tüketici enflasyonunda ağırlığı olan bu kalemde Aralık ayında enflasyon görülmemesi de tüketici enflasyon görünümüne yaradı.
Son açıklanan rakamla beraber yılsonu enflasyonu yüzde 8.2 ile Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklenti bandının içinde kaldı. Ancak yine de enflasyon hedefi olan yüzde 5 tutmadığı için Merkez Bankası hükümete açıklama mektubu göndermek zorunda kaldı. Ocak, Mart ve Nisan aylarındaki olumlu baz etkileri de önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonu aşağıya çekmeye yarayacak ancak biz yine de Ocak ayında Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu sürdüreceğini bekliyoruz.
Bir çiçekle bahar gelmez
Muammer Kömürcüoğlu / İş Yatırım Ekonomist
TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları sürpriz şekilde aylık bazda %0,44 düşerek %0,0’lık piyasa beklentisinin ve %0,15’lik tahminimizin belirgin oranda altında geldi. Böylece enflasyon yılı %8,17 ile kapattı. Gıda fiyatlarının artış beklentimize karşılık değişmemesi, giyim grubunda öngörülenin üzerinde düşüş ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin yansıması ile ulaştırma grubunda düşüşün sürmesi (aylık %-1,78) Aralık gerçekleşmesinde öne çıkan unsurlar oldu.
Manşet enflasyonda görülen iyileşme görece sınırlı da olsa çekirdek göstergelere yansıdı. TCMB’nin öne çıkardığı çekirdek H ve I grubu göstergeleri yıllık bazda sırasıyla %9,89 ve %9,03’ten %9,55 ve %8,73’e geldi. Ayrıca, mevsimsel ürünleri hariç tuttuğu için aylık değişimleri izlemekte tercih ettiğimiz çekirdek A enflasyonunu %-0,06 ile üst üste ikinci aylık düşüşünü gösterdi. Mevsimsel etkilerden arındırdığımız H ve I endeksleri aylık bazda sırasıyla %0,40 ve %0,42 artarak (Kasım: %0,59 ve %0,55), çekirdek göstergelerdeki iyileşmenin daha sınırlı olduğuna yönelik görüşümüzü destekliyor.
Özetle, bugünkü manşet enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki olumlu seyir nedeniyle piyasaları şaşırttı. Öte yandan kısmen daha sınırlı da olsa çekirdek enflasyon göstergeleri düşüşe eşlik etti. 8,17’lik yıl sonu enflasyonu TCMB’nin 4.kez Hükümete hedefin neden aşıldığına dair mektup göndermesi anlamına geliyor. 2015 yılı için, Merkez Bankası enerji fiyatlarındaki düşüş ve gıda grubundaki olumlu seyir beklentisi ile iyimser bir resim çiziyor (yıl sonu:%6,1).
Gıda grubuna yönelik gelişmelerde olumlu hava koşullarını dikkate alarak TCMB’ye katılıyoruz. Ancak otomatik fiyatlandırma çerçevesinde petrol fiyatlarındaki düşüşün hali hazırda ulaştırma grubuna yansıması nedeniyle enerji gurumda TCMB kadar iyimser değiliz. Önümüzdeki dönemde enerji tarafından enflasyona olumlu katkının devamı Botaş’ın 2,5 milyar TL’lik zararına rağmen Hükümetin doğalgaz fiyatlarında bir indirime gidip gitmeyeceğine bağlı olacak. Tüm bu gelişmeler ışığında aşağı yönlü riskin artmasına rağmen yılsonu tahminimizi %6,9’da tutuyoruz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN