Ünlü ekonomistlerle böyle dolandırıyorlar

10.10.2024 - 06:51 | Son Güncelleme :
Ünlü ekonomistlerle böyle dolandırıyorlar | Ekonomi Haberleri

Sosyal medya platformlarında dolandırıcılar ünlü ekonomistlerin adını kullanarak görsel ve videolar paylaşıp hisse tavsiyesi, para toplama gibi girişimlere yöneliyorlar.

Rakamlar, vaatler havada uçuşuyor. Sadece 2 ayda 500 bin TL kazandıran mı istersin, sıfır kayıpla servet sahibi yapan mı, 10 hisse ile uçuran mı... Son dönemde sosyal medyada neredeyse 3-5 gönderide bir karşınıza çıkıyorlar. Üstelik başrolde ünlü ekonomistler, ekonomi gazetecileri hatta iş insanları var. Mahfi Eğilmez, Özgür Demirtaş, Tuncay Turşucu, Erdal Sağlam, Uğur Gürses ve niceleri... Sanal alemde öyle bir ihya rüzgârı estiriyorlar ki kapılmamak çok zor.

AMA DURUN BİR DAKİKA...

Haberin Devamı

Tüm bunlar bir tezgâh. Ortada tarihi bir dolandırıcılık olayı var. Abartmıyorum ‘tarihi’ diyorum çünkü bu kadar çok ismin adının bulaştırıldığı, bu kadar çok mecradan milyonlarca insana ulaşan bir dolandırıcılık sistemi tarihte ne görüldü ne de duyuldu. Tiktok, Facebook ve Instagram başrolde. Üstelik bu tarihi dolandırıcılık olayına seyirci kalıyorlar ya da yeteri kadar önlem  almıyorlar.

ŞİKÂYET ETMİŞLER AMA...

Son dönemde sosyal medya platformlarını çok konuşuyoruz. Zararı faydası, vergisi algısı, kapanması açılması, şirketi merkezi... Teknolojinin geldiği noktada sosyal medya mecralarını kapatmak, yasaklamak çözüm değil, hangi birinin önünde durabileceğiz ki... Eyvallah. İyi de bu mecraların dolandırıcıların, dolandırıcılığın merkezi haline gelmesine ne diyeceğiz? Yukarıda adını saydığım ekonomistler ve ekonomi gazetecilerinin bir bölümüyle dün konuştum. İsimlerinin böylesine basit bir şekilde dolandırıcılık işlerine bulaştırılmasından öyle rahatsızlar ki... Üstelik çaresizler. Kendi adına açılan sahte dolandırıcılık hesabını şikâyet etmiş birisi, “Topluluk kurallarımıza uygun” diye mesaj almış. Bazı sosyal medya platformları sahte hesapları kapatmış, dolandırıcılar bu kez ilan vermeye başlamışlar. Bir diğeri sahte ilanı şikâyet etmiş ama hiç geri dönen olmamış. Bir sürü dolandırıcı sizin isminizi, fotoğrafınızı onlarca sahte hesaptan ilan olarak duyuruyor ve anlı şanlı sosyal medya platformları sadece seyrediyor. Üstelik teknoloji bu kadar gelişmiş, yapay zekâ başımızın üstünde dönüp duruyorken... Sizce  de durum vahim değil mi? Onlarca hesaptan benim adım ya da fotoğrafım yayınlanacak, yapay zekâ bunu yakalayamayacak, sosyal medya platformu gerçek bana sormak zahmetine girmeyecek? Kusura bakmayın ama bu kabul edilebilir bir durum değil... 

Haberin Devamı

İŞTE ÖNE ÇIKAN 3 YÖNTEM

BU köşeden defalarca yazdım tekrar, uyarayım. Kimlik bilgilerinizi, şifrelerinizi vs tanımadığınız kimselerle paylaşmayın. Aracı kurum, banka ve finans kuruluşları dışında hiçbir kuruma, şahsa paranızı yollamayın. Dolandırıcılar ünlü isimleri ilan ya da sahte hesaplarda kullanarak vatandaşları avlamaya çalışıyorlar. Genelde 3 yöntem kullanıyorlar. Ancak karşımıza her gün yeni bir dahiyane fikir ve yöntem ile çıkan dolandırıcıların sadece bu 3 yöntemle
yetinmediğini tahmin etmek güç değil. Yine de şimdilik bu yöntemleri paylaşayım:

1 HİSSE ALDIRMA:

Dolandırıcılar bazı sığ hisseleri satın alıyorlar. Sonra ünlüleri sahte hesap ve ilanlarda kullanıp Telegram, Whats App gibi gruplara vatandaş topluyorlar. Bu gruplara yeterli sayıda vatandaşı çektiklerinde kendi ellerinde olan hisselere ‘AL’ tavsiyesi veriyorlar. Hisseler talep görünce fiyatları başlıyor yükselmeye. Hisse belli bir  fiyata yükseldiğinde önce kendileri satış yapıp çıkıyor. Hisse yükseldi mi yükseldi... Vatandaş satmaya kalktığında alıcı olmadığı için hisse hızla değer kaybediyor. Hatta panik zararı daha da büyütüyor. Geçmiş olsun...

2 PARA İSTEME:

Dolandırıcılar ünlü sahte hesapları üzerinden yüksek kazanç vaadiyle fon oluşturuyor. Belli bir sürede çok kazanacağını sanan bazı vatandaşlar bankalarda açılan hesaplara para yatıyor. Bu hesapların dolandırıcıların değil sıradan insanların kimlikleriyle açıldığına şüphe yok. Belli bir süre para toplanıyor. Sonra dolandırıcılar parayı çekip sırra kadem basıyor.

Haberin Devamı

3 BİLGİ TOPLAMA:

Dolandırıcılar doğrudan para talep etmiyor. Ön aşama altında size form doldurtuyor. TC kimlik no, ad soyad, telefon numarası, adres bilgileri vs. ne toplayabilirlerse... Sonra bu bilgileri alıyor ya kendileri kullanıyor ya da başka dolandırıcılara satıyorlar. Ne için... Tabii ki daha farklık dolandırıcılık yöntemleri için...

Eğilmez’den sosyal medya devlerine açık mektup

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez geçtiğimiz günlerde dolandırıcıların mesken tuttuğu sosyal medya devi şirketlere X platformundan açık mektup yazdı. Eğilmez’in mesajı şöyleydi: “X, Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya ortamlarının sahipleri ve yöneticilerine açık mektup: “Bir kişinin adı ve resmi kullanılarak verilmek istenen reklamlarda adı geçen kişiyi arayıp verilen reklamın onunla ilgisi olup olmadığını sormadan o reklamı yayınlamayın. Aksi takdirde dolandırıcılığa aracılık etmiş oluyorsunuz.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.