TÜSİAD: Polisiye işleri bırakın, asıl gündeme dönün

17.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Büyük patronlar rahatsız:

HÜKÜMETİN sadece polisiye işlerle uğraşmasını eleştiren TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Türkiye`nin hakiki gündemi, neler yapılması gerektiğidir. Kimse bunla ilgili tartışmıyor, yazmıyor’’ dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Sırf polisiye işlerle uğraşmak, bütün günü onu konuşarak geçirmek, iş yapmamak bu memleket için hayırlı değil. Türkiye, hakiki gündemine dönmelidir’’ dedi.

TÜSİAD tarafından hazırlatılan ‘‘Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset’’ başlıklı raporun dün yapılan tanıtım toplantısında konuşan Erkut Yücaoğlu, tartışmaların büyük kısmını lüzumsuz gördüğünü belirtti. Temiz topluma erişmek için, yapılan operasyonların hepsinin üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, herkesin yolsuzluk ve dolandırıcılığın her türlüsünün neticelenmesini istediğini söyledi. Ancak sırf polisiye işlerle uğraşmanın, bütün günü bu konuları konuşarak geçirmenin, iş yapmamanın bu memleket için hayırlı olmayacağını vurgulayan Yücaoğlu, Türkiye`de neler yapılması gerektiğinin hakiki gündemde olduğunu belirterek kimsenin bu gündemle uğraşmadığından şikayet etti.


Reform süreci:

Yücaoğlu, ‘‘Yöneticilerin, siyasilerin tamamen Türkiye`nin önüne açtığı iki boyutlu, birisi Avrupa istikametinde, birisi ekonomik program istikametinde süratle ilerlemesi gerekiyor. Liderlerden, hatta medyadan toplumun beklentisi; Türkiye`nin doğru gündemine oturması ve reform sürecini süratle yürütmesi.’’

‘‘Türkiye`nin ne yapması gerekiyor, buna ilişkin kimse oturup da ne bir şey yazıyor ne bu konuyla ilgili tartışma, bilgilendirme yapılıyor’’ diyen Yücaoğlu, ‘‘Onun için üzülüyorum. Çünkü Türkiye demek sadece sansasyonel ülke demek değil. Türkiye`de bir çok insan hakikaten çalışmak, yatırım yapmak, iş yapmak, Türkiye`nin rekabet gücünü artırmak istiyor’’ diye konuştu.

Yücaoğlu, bugün liderlerin Avrupa Birliği için ulusal programı tartışmak üzere toplanacaklarını hatırlatarak, bu konunun diğer konuşulan konulardan çok daha önemli olduğunu, çünkü Türkiye`nin geleceğini ilgilendirdiğini vurguladı.


Asker tartışması:

Yücaoğlu, ‘‘Bunlar suni gündem mi? Özellikle gazetecilerin askerlerle tartışması?’’ şeklindeki soru üzerine, şöyle konuştu:

‘‘Suni hale geliyor. Bundan sonra ben dinlemek istemiyorum. Gitsinler bir yerde oturup tartışsınlar, kendi araçlarını yazılı ve görsel araçlarını kullanarak, bu tartışmayla halkı meşgul etmeye hakları yok. İnsanlar bunları dinlemek istemiyor. Tekrar söylüyorum, Türkiye böyle tartışmalar ile uğraşacağına bu memleketin istikbalini garantiye alacak, bu ülkede sağlıklı bir büyüme, refah paylaşımını garantiye alacak politikaları oluşturmak ve bunlarla ilgili tartışmalar yapmak zorunda.’’

Gemici: Tapuların yüzde 90`ı erkekte:

TÜSİAD tarafından hazırlatılan ‘‘Kadın - Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset’’ adlı raporun tanıtımına katılan Devlet Bakanı Hasan Gemici, boşanma sırasında kadınların daha mağdur olduğunu belirterek, ‘‘Türk Medeni Kanunu`nda yapılacak en önemli değişikliğin edinilmiş mallara boşanma sırasında katılımın yasallaşmasıdır’’ dedi. Tapuda kayıtlı mallar yüzde 10`unun kadınlar üzerinde kayıtlı olduğunu vurgulayan Gemici, malların yüzde 90 oranında erkeklerin üzerine kayıtlı olduğuna işaret etti. Kadın milletvekili sayısının 22 olduğuna işaret eden Gemici, geçtiğimiz günlerde Bağdat Caddesi Fridays adlı restoranda meydana gelen konuya da değindi. Gemici, ‘‘Zührevi hastalıklar hastanesinden rapor alınması zorunluluğu buna bir örnektir. Bu bizim bildiğimiz ancak farkında olmadığımız bir konuydu. Böyle ayrımcılıkların ve uygulamaların olmaması gerekir’’ dedi.

Kadın milletvekili sayısında ilk 100`e bile giremiyoruz:

TÜSİAD tarafından yayınlanan, ‘‘Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset’’ adlı rapora göre, Türkiye kadınların parlamentoda temsili açısından 174 ülke arasında 101`inci oldu.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yayınlanan, ‘‘Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset’’ adlı rapor açıklandı. Rapora göre Türkiye, parlamentodaki kadın sayısına göre yapılan sıralamada 174 ülke arasında 101`inci oldu.

Dün yapılan bir toplantıyla tanıtılan rapor, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu dönemindeki son rapor olma özelliğini taşıyor. Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mine Tan, Doç. Dr. Serpil Sancar Üşür ve ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Yıldız Ecevit tarafından hazırlanan rapor, 6 ayda tamamlandı.


Siyaset ve Kadın:

Raporda, profesyonel mesleklerdeki kadınların siyasal karar süreçlerinde yer alan kadınlara oranla çok daha fazla olduğu kaydedilerek, parlamentoda kadınların yüde 4.2 oranında temsil edildiği belirtiliyor. Doç. Dr. Serpil Sancar Üşür de kadınların siyaseti erkek işi olarak algıladığını ifade ederek, bunun yanında ‘‘kadınların siyasete katılımında en önemli engellerden birinin aile olduğunu’’ söyledi.

Rapora göre kadınların işgücüne katılımları 1950 yılından beri sürekli düşüş gösteriyor. Kadınların işgücüne katılım oranı 1955 yılında yüzde 72 iken bu oran 1999 yılında yüzde 29.7`ye düştü. Erkeklerde ise bu oran, 1955 yılında yüzde 95, 1999 yılında ise yüzde 68 oldu. Kentlerde kadınların işgücüne katılım oranları Türkiye ortalamasının da altında. Kentte kadınların yüzde 15.8`i işgücüne katılırken, kentlerde yaşayan erkeklerde bu oran yüzde 64.3.

Türkiye`de kadınlar daha çok tarım sektöründe çalışırken, kentlerde ise kadınların hizmetler sektöründe yoğunlaştığı görülüyor. Son yıllarda kentlerde müteşebbisler ve üst kademe yöneticileri grubundaki kadın oranlarında yüzde 84 artış oldu. Kentlerde kadın işsizlik oranı yüzde 16.4 iken erkek işsizlik oranı ise yüzde 8.6 civarında.

Üniversite ve üstü eğitim görmüş kadınların dahi aylık kazançları , kendi düzeylerindeki erkeklerin özel sektörde yüzde 68`ini, kamusektöründe de yüzde 76`sını aşmıyor.

Raporda yeralan UNESCO`nun hesaplamalarına göre dünyadaki 876 milyon okur yazar olmayan insanın üçte ikisini kadınların oluşturduğu belirtildi. Türkiye`nin Pekin taahhütleri arasında yer alan 2000 yılına kadar kadın okuryazarlığını yüzde yüze ulaştırma hedefinin gerçekleştirilemediğine işaret edilen rapora göre; 1999 yılında 12 ve üstü yaş grubunda okuma yazma oranı erkeklerde yüzde 94.2`ye ulaşırken kadınlarda bu oranın yüzde 77.4`te kaldığı vurgulanıyor.





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.395 Değişim: 0,06% Hacim : 80.756 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.445
Açılış: 9.419
34,6066 Değişim: 0,50%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,6363
Açılış: 34,4347
36,6204 Değişim: 0,91%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,6787
Açılış: 36,2908
2.908,36 Değişim: 2,52%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.910,33
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.