TÜSİAD: Durmayalım Düşeriz

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yücaoğlu, Partiler AB konusunda oy kaygısı nedeniyle farklı davranıyorlar dedi.
Yücaoğlu`na göre siyasi kriterlerde adım atılmış olsaydı, Kıbrıs konusunda daha güçlü bir dirence sahip olurduk.TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, dün AB-Türkiye ilişkileri üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yücaoğlu Katılım Ortaklığı Belgesi, evrensel insan hakları ilkelerini ve AB`deki ortak demokratik standartları tanımlamakta ve Türkiye`nin bu ilke ve standartlara uyum sağlamasını istemekte. AB`nin bu konudaki yaklaşımı Türkiye`nin bugünkü üniter yapısı, anayasal düzeni ve yurttaşlık kavramı sınırları içinde. Reform taleplerinin odak noktasını yasal düzenimizdeki bireysel özgürlükleri ve kültürel kimliklerin ifadesini yasaklayıcı mevcut yasal düzenlemeler oluşturmakta. AB bunun ötesinde bir taleple gelmiyor dedi.

Yücaoğlu`nun taraflara yönelik tespitleri özetle şöyle:

AB, genişleme politikası ve Avrupa`nın geleceği söyleminde Türkiye`ye istisnasız aday ülke olarak yer vermelidir. Mali işbirliği fonlarının tamamını AB`ye uyum sürecine yönelik ve toplumun değişik kesimlerini ilgilendiren projelere ayırmalı ve bir kısmını doğrudan Hazine`ye aktarma uygulamasını tekrarlamamalıdır. Türkiye ise AB`ye uyum sürecimizi yönlendirecek Ulusal Program üzerinde partilerüstü bir anlayışla toplumsal uzlaşma sağlamalıdır. AB`nin toplumsal yaşamımızın tüm alanlarında olması gereken bir boyut durumuna geldiği gerçeğini hepimiz görmeliyiz. AB ile uyum konusunda tüm siyasi sorumluluk sahibi kurumlar ve devlet birimleri ilerlemeler hakkında saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun bir şekilde toplumu düzenli olarak bilgilendirmelidir.


Askerlerin AB`ye yaklaşımı:

Askerler doğru bir şekilde AB ile görüşmelerde bir pazarlık şansımız olduğunu ve bunun kullanılması gerektiğini düşünüyorlar. Nitekim Türkiye`nin askeri işbirliğinin içinde yer almasını istiyorlar ve Siz, bizi bu oluşumun içine almazsanız, biz de NATO kanalıyla yapacağınız askeri müdahalelerde veto hakkımızı kullanırız diyorlar. Doğru bir yaklaşım. Siyasi partiler genelde oportünist bir yaklaşım gösteriyorlar. AB`ye yakın duruyorlar. Ama kendilerine oy kaybettireceğine inandıkları konuda yan çiziyorlar. Kıvırıyorlar.


Referandum konusu:

Türkiye için henüz erken bir konu. Önce bu süreci yaşayıp, toplumu bilinçlendirdik. Bu konular sonra ister istemez gündeme gelecek. Örneğin, şimdi halka, üç şıklı bir soru sorsak.
1) İdam kalsın,
2) İdam kalkmasın,
3) İdam kalksın ama Apo asılsın desek...

Referandum büyük ölcüde 3 şık olarak karşımıza çıkar.

Bazı AB yöneticileri kendilerini bir başöğretmen gibi görüyorlar. Biz bunları eleştiriyoruz. Onlara, kaynaklarınızı ortaya koyun diyoruz. Bu sadece parasal anlamda değil. Örneğin bu ülkede 650 bin öğretmen var. Aileleriyle birlikte milyonlarca insan. Onlara, Biz eğitimcilerin eğitimi için şu kaynakları seferber ediyoruz demelisiniz diye öneride bulunuyoruz. Bahçeli ve MHP, bu konuda ne istediği daha anlaşılır bir konumda. Ecevit ve DSP`de bir sıkıntı gözleniyor. Ecevit, `önce onlar Kıbrıs konusunda bir adım atsın, sonra biz demokratikleşme konusunda adımlar atarız` yaklaşımı içinde. Belki bu bizim sahip olmadığımız bazı devlet bilgileri nedeniyle yapılıyor. Bunu bilmemiz mümkün değil. Yılmaz ve ANAP ise bazen hızlı adımlar atılmasını istiyor ama oy kaygısı ile geri çekildiği anlar oluyor.


Ve en büyük hata:

Siyasi kriterler konusunda ise yol almalıyız. Eğer Türkiye bu konuda AB`yi beklemeden adım atsaydı, Ermeni ve Kıbrıs karşımıza konduğunda kendi tezlerimizin arkasında çok daha güçlü dururduk. Şimdi adamlar hiç bir şey yapmadınız diyor...

Gümrük Birliği hata mıydı?

Gümrük Birliği`ne katılmamız iki taraf içinde olumlu oldu. Onlar 5 milyon euro civarında yeni bir pazar yarattılar. Biz ise bu sayede AB`de yeni pazarlar yarattık. Örneğin, şirketlerimiz ile ortaklıklar kurdular. Eğer dünya otomobilleri üretir hale geldiysek bu anlaşma en büyük nedendi. Eğer tersi olsaydı, hala dünyanın ikinci sınıf otomobillerini üretiyor olurduk. AB kendi içinde büyüyen bir pazar değil. Türkiye onlar için yeni iş alanı demek. Örneğin kamu ihalelerine girmek istiyorlar. Alt yapı yatırımlarında bulunmak istiyorlar. Yunanistan`da bu böyle oldu. Bizim de bunu bilip, karşılarına serbest dolaşımı koymamız lazım. Şirketlerimizin AB`de daha rahat hareket imkanına kavuşma hakkını sağlamalıyız. Bu bir pazarlık süreci. Şirketlerimiz gittiğinde kendi işçisini de götürecek. Ayrıca TÜSİAD olarak AB`ye yeni ekonomi konusunda bir öneri götürüyoruz. Onlara, Bu alandaki işgücü ihtiyacınızı katılım sürecine giren ülkelerden temin edin diyeceğiz. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.395 Değişim: 0,06% Hacim : 65.554 Mio.TL Son veri saati : 17:18
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.433
Açılış: 9.419
34,5392 Değişim: 0,30%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,5575
Açılış: 34,4347
36,5217 Değişim: 0,64%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5476
Açılış: 36,2908
2.894,72 Değişim: 2,03%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.896,54
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.