Türkiye ve Rusya arasında tarihi imza
Türkiye ve Rusya, Karadeniz’in altından geçerek Rus gazını doğrudan Türkiye’ye taşıyacak Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde imzaları attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün 23. Dünya Enerji Kongresi’nin ardından Mabeyn Köşkü’nde 1 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Oldukça yoğun geçen temaslarının ardından 2 lider düzenlendikleri ortak basın toplantısında, iki ülkenin Enerji Bakanları Rus gazını doğrudan Türkiye’ye bağlayacak, buradan güneydoğu Avrupa’ya ulaştıracak Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde hükümetler arası anlaşmayı imzaladı. Projeye yakın kaynaklara göre, Türk Akımı’nın birinci hattı 2019’a kadar tamamlanabilir. Erdoğan, ikinci hattın gelişiminin ise Avrupa’daki gelişmelere bağlı olduğunu dünkü konuşmasında açıkladı.
BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
NOKTA KONULDU
hurriuyet.com.tr'den Merve Erdil'in haberine göre; Dünya enerji piyasaları açısından dün önemli bir gelişme yaşanarak, 2014 yılında ilk kez Putin’in Ankara’dan dünyaya duyurduğu Türk Akımı’nda Türkiye ve Rusya imzaları attı. Rusya’daki gaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin gaz ulaşım ağına bağlayacak proje ile Ukrayna by-pass edilmiş olacak. Rusya, en büyük ikinci doğalgaz pazarı Türkiye ve Avrupa’ya gaz ticareti açısından projeye oldukça önem atfediyor. Proje, geçtiğimiz yıl önce doğalgaz indirimi konusunda yaşanan pürüzler ve ardından iki ülke arasındaki uçak krizi nedeniyle askıya alınmıştı. Normalleşme süreciyle Türk Akımı’yla ilgili karşılıklı olumlu açıklamalar gelmeye başlamıştı
DOLU DOLU BİR GÜN
Erdoğan, dün akşamki basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye-Rusya ilişkiler yönünde sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar imzalanacak hale geldi ve burada nokta Başkanlar huzurunda konulmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin aynen devam edeceğine inancım tamdır. Tabii birçok alanda savunma sanayide ekonomik, ticari, kültür, turizm olsun bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte geliştireceğiz. Akkuyu Santralıyla ilgili olarak yine bundan sonraki sürecin hızla devamı konusunda mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği kanısındayım.”
KİME NE SAĞLIYOR?
2019’dan itibaren Avrupa ülkelerine gaz satışında Ukrayna’yı by-pass etme kararı alan Rusya, Avrupa’ya gaz satışındaki hâkimiyetini kaybetmek istemiyor. Türkiye ise orta ve uzun vadede bir doğalgaz ticaret merkezi (hub) konumuna gelmeyi hedefliyor. Türk Akımı’ysa uzmanlar tarafından enerji merkezi olma açısından Türkiye’nin elini güçlendirecek bir proje olarak yorumlanıyor. Ayrıca Türk Akımı ile Rus gazı herhangi bir üçüncü ülkeden transit geçiş yapmayacak. Proje yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türk Akımı’nın bir adet kıyı, bir adet açık deniz bölümü olacak. Türk Akımı Açık Deniz Boru Hattı, Rusya’da Anapa yakınlarında denizin içine girecek ve 900 km boyunca Karadeniz’de ilerleyerek, İstanbul’un yaklaşık 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy kasabasının yakınlarındaki Türkiye kıyısına ulaşacak. Buradan ayrı bir yeraltı boru hattı, doğalgazı Yunanistan sınırındaki İpsala kasabasının uç noktasına taşıyacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN