"Türkiye olumsuz ortama hazırlıklı değil"
Ökmen, "Türkiye kısa vade içerisinde Fed'in olası faiz artışlarının yaratacağı olumsuzluk ortamına hazırlıklı değil" dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye ekonomisinin kısa vade içerisinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artışlarının yaratacağı olumsuzluk ortamına hazırlıklı olmadığını söyledi.
Ökmen yaptığı yazılı açıklamada "FED'in kısa vadede yapacağı faiz artışlarının Türkiye ekonomisi açısından büyüme, işsizlik, cari açık ve dış finansman üzerinde yaratacağı bozucu etkilere Türkiye açık haldedir" dedi. Fed kararları karşısında, gelişmekte olan ülke piyasalarının aksine Türkiye'nin sadece bekleme opsiyonunu fiyatladığını belirten Ökmen, "Bu önemli bir seçeneksizlik riskidir" dedi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bazı ekonomistler TCMB'in yaklaştığı öngörülen Fed faiz artışlarına karşın uygulamakta olduğu gevşeme yanlısı faiz politikasının ekonomiyi olası ani portföy çıkışlarına karşı savunmasız bıraktığını belirtiyor.
Ökmen, "TCMB'nin temkinli duruş yerine faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve OHAL'in uzatılmasının yatırımcı nezdindeki algı bozulmaları TL'yi baskılamaktadır" dedi.
Enflasyonda düşüş eğiliminin başlamasının piyasalar için olumlu olduğunu belirten Ökmen "TCMB'nin büyüme odaklı politikaları faiz oranı ve döviz kuru arasındaki dengeyi bozmaktadır... TL'de devam eden değer kaybının ana nedeni iç gelişmelerdir" dedi.
TCMB faiz koridorunun üst bandında yedi aydır devam eden indirimlerle toplam 250 baz puan indirime gitti.
ABD'de ekonomiyi aşırı ısınmadan korumak ve yüksek enflasyonu engelleyebilmek için bir faiz artışının gerekli olduğu düşünülüyor ancak artışın zamanlamasına ilişkin beklentiler farklılık gösteriyor.
Fed gecelik faiz oranlarını neredeyse son 10 yıldan bu yana ilk defa faizleri artırdığı geçtiğimiz Aralık ayından bu yana olduğu gibi yüzde 0.25 ile yüzde 0.5 arasında tutuyor.
Beklentiler Fed faiz artışlarının bu yıl Aralık ayında olabileceği şeklinde yoğunlaşıyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN