Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz: ‘5 bin ton altın 10 bin tona çıkar’
Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin yer altındaki altın potansiyeline yönelik yeni bir çalışma yapılmasını önerdi. Yaklaşık 20 yıl önce yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’nin yer altında üretilmeyi bekleyen 6 bin 500 ton altın olduğunun ortaya konulduğunu dile getiren Yılmaz, bunun bin 500 tonunun nerede olduğunun bilindiğini, geriye 5 bin ton kaldığını söyledi.
Yılmaz, “Bir akademik çalışma yapılsa şu an Türkiye’nin yer altı potansiyeli altında 6 bin 500 ton değil, en az 10 bin ton diyoruz. Yer altında üretilmeyi bekleyen 6 bin 500 ton diyoruz ya bunun bin 500 tonunu biliyoruz geriye 5 bin ton kaldı. Bu 5 bin tonun bugünkü rakamlarla bir akademik çalışma yapılsa çok rahat 10 bin tona gideceğini öngörüyoruz. Bulunmayı bekleyen olarak 5 bin tonu bile kabul etsek rakam yaklaşık 300 milyar doların üzerine çıkıyor. Bir yeni çalışmayla bunun iki katına çıkacağını varsayarsak 600 milyar dolarlık altın yeraltında” dedi.
ÇÖZÜM YERALTINDA
Yılmaz bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, analistlerin altının 2024 yılı aralık ayında 2 bin 700 dolara yaklaşacağını tahmin ettiklerini hatırlatarak, “Biz daha şu anda kasım başındayız altın 2 bin 798 dolarları gördü. Dolayısıyla yıl sonu beklentisi kırılıp geçildi. Normalde 2025 yılı ilk çeyreğinde 3 bin doları test edeceği tahmin edilirken şimdi yapılan güncellemelerde 2024 yılı sonundan önce de 3 bin doları test edebileceğini, hafif gevşemenin ise 2025 yılının ikinci yarısından sonraya kalacağını veya 2026 yılını bulacağını öngörüyorlar” dedi.
Türkiye’de 30-35 ton altın üretildiğini aslında 100 tona yakın üretme kapasitesi olduğunu anlatan Yılmaz, “İlk 5 yılda 50, ikinci 5 yılda da 100’e çıkacak kapasitemiz var. İthalatımız arttıkça inanılmaz döviz çıktımız oluyor. Hal böyle olunca devlet altın ithalatına kota koydu. Yaklaşık 30-35 tonunu biz üretiyoruz tamamını Merkez Bankası alıyor. Piyasanın da bir altın ihtiyacı var. Merkez Bankası da karşılık değer olarak altın tutmaya devam ediyor” dedi. Kaçak altının yükseldiği dönemlerin altın ithalatına kota olduğu dönemlere denk geldiğini ifade eden Yılmaz, “Altın yetmiyor, talep karşılanamıyor. Altın ithalatına ket vurmak döviz anlamında doğru bir adım ama ket vurduğunuzda da kuyumculuk sektörünü yok ediyorsunuz. Çözüm bu sürdürülebilirlik mantığı içerisinde var olan yeraltı kaynaklarımızı üretebilmek” diye konuştu.
DENETİM İÇİN BAĞIMSIZ KURULUŞLARA İHTİYAÇ VAR
Yılmaz, maden denetimleri için bağımsız denetim kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bağımsız denetim kuruluşu uluslararası olmalı ve bağımsız denetimlerin en az 40 yıl ve üzeri mesleki tecrübesi olması lazım. Yerli ve yabancı uzmanlar karışık bir ekip olması gerekiyor. Bu işin önderliğini dünyada ABD, Kanada, Avustralya yapıyor, şimdilerde Çin ve Rusya’da oyunun içinde. Bu ülkelerle uluslararası heyetler oluşturmak mümkün, sadece bunu yönetim ve finansal açıdan yapılandırmak gerekiyor. Devlet burada bağımsız denetim kuruluşları ile ilgili bir fon oluşturabilir, oraya şirketler gerekli bütçeyi de ayırır, yönetimi tamamen bakanlıklarda olabilir. Bu bağımsız heyet diyelim ki geldi bir madene girdi. Olumsuzluğu tespit etti, tarafsız raporunu yayınlayacak ve bakanlık rapora istinaden doğrudan harekete geçecek. Hatta o raporlar kamuoyu ile paylaşılacak. Burada eksiklikler var bunları tamamlayın denilecek. Bağımsız denetim standardın oturmasında en önemli faktör olacak. Amaç madenciyi zora sokmak değil felaketleri önlemek olacak .”
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN