Türkiye kendine yetmiyor

10.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye tarımda uygulanan politikalar sonucu artık kendi kendine yeter bir ülke haline gelmekten uzaklaşarak, en önemli ithalatçı ülkelerden biri haline geldi. Türkiye, 1980`li yolların başlarına kadar tarımsal üretimi ile kendi gereksinimlerini karşılarken hatta çok önemli tarımsal dış satım rakamlarına ulaşırken daha sonra bu özelliğini yitirmeye başladı.

Türkiye o yıllarda dışarıdan aldığı belli birkaç üründe sınırlı dış alımının tam yedi katı tarımsal ürün dış satımında bulunuyordu. 1980`li yıllardan sonra durum çok hızlı bir şekilde tersine döndü. Zaman içinde Türkiye bitkisel yağ, pirinç, makarnalık buğday, et, süt ürünleri, zaman zaman da ekmeklik buğday açısından diğer ülkelere muhtaç hale geldi.

Tarım neden geriledi?

Bu sorunun cevabını Hacettepe Üniversitesi Gıda Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gürol Ergin iki noktada topladı. Buna göre 1980`li yıllarda başlayan büyük mantalite değişimi yaşandı. Ülkenin kalkınmasının sanayi ile olacağı, tarımda ne yapılırsa yapılsın, ülkenin kalkınamayacağı, bu nedenle ülke kaynaklarının tarımdan kısılıp sanayiye aktarılması gerektiği görüşü fırtına gibi esmeye başladı. Bu görüş yalnızca finansal anlamda etkili olmakla kalmadı, tarımdan kısılan desteklerin neden olduğu üretim azalışlarınından kaynaklanan fiyat artışlarını frenlemek amacıyla tarımsal ürünlerde sınırsız ithalata gidildi. İkinci önemli nokta ise Tarım Bakanlığı`nın tarıma can veren önemli genel müdürlüklerinin tümü kaldırıldı. Toprak-Su Genel Müdürlüğü Yol-Su-Elektrik Genel müdürlüğü ile birleştirilerek ülke toprakları ve çiftçiler sahipsiz bırakıldı.

Özellikle hububat ve baklagilde üretim artışı bir yana, tam aksine üretimde düşüşler yaşanmakta, çok önemli açığımız olan yağlı tohum üretiminde en önemli kaynak olan ayçiçeği üretimi de hızlı hatırılması gerekirken yerinde saydı. Hayvansal üretim ise son yıllarda bitkisel üretimle karşılaştırılmayacak kadar geriye gitti. 1980 yılında 15,8 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı 1997`de 11,1 milyona, 48,6 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı 38,5 milyona düştü.

Tarım Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp`in bakanlığa geldikten sonra yaptığı icraatlar özellikle, tarım ürünlerinin ithalatını zorlaştırması çiftçiler arasında büyük takdir topladı. Bakanlıktan gönderilen açıklamada üreticinin ekonomik olarak çok kötü duruma düştüğü, gün geçtikçe fakirleştiği, borçlarını ödeyemez hale geldiği, borçlarını ödemek için üretim araçlarını sattığı ve tarımsal üretimden kaçar hale geldiği itiraf edilerek tarımsal sorunlar için bir reform paketi hazırlandığı ifade edildi. Reform içinde yer alan yasal düzenleme başlıkları şöyle sıralandı:

*Tarım Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun.

* 441 Sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname`nin değiştirilerek kabulüne dair kanun tasarısı.

*Toprak-Sulama ve tarım reformu genel müdürlüğü kuruluş kanunu.

*Arazi kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu.

*Tarımsal üretici birlikleri kanunu

*Tarım sigortalarının teşviki hakkında kanun.

Açıklamada ayrıca reform kapsamında parite uygulaması, tarımda yeniden yapılandırma ve destekleme kurulu, yeni destekleme modelleri, alternatif ürün projesi, doğrudan gelir desteği projesi, çiftçi kayıt sistemi projesi gibi çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.250 Değişim: 0,18% Hacim : 47.735 Mio.TL Son veri saati : 15:06
Düşük 9.212 20.11.2024 Yüksek 9.308
Açılış: 9.273
34,4632 Değişim: -0,05%
Düşük 34,3445 20.11.2024 Yüksek 34,5577
Açılış: 34,4818
36,4148 Değişim: -0,43%
Düşük 36,3551 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.914,01 Değişim: -0,21%
Düşük 2.897,85 20.11.2024 Yüksek 2.930,41
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.