Türkiye imalat PMI açıklandı

01.11.2018 - 10:04 | Son Güncelleme :
Türkiye imalat PMI açıklandı | Ekonomi Haberleri

Ekim ayında Türkiye imalat PMI verisi 44.3 oldu. Önceki veri 42.7 seviyesindeydi.

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), temmuz ayından beri ilk kez yükselerek ekimde 44,3 düzeyinde gerçekleşti. Döviz kurunun istikrar kazanması, girdi maliyetleri enflasyonunun ekim ayında belirgin bir şekilde gerilemesini sağladı. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki gerileme eylüle kıyasla hız kesti.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ekimde 43,6 düzeyinde ölçülerek eylül seviyesine göre küçük bir artışla faaliyet koşullarındaki bozulmanın hafif çapta hız kestiğine işaret etti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ekim 2018 dönemi sonuçları açıklandı.

##$HABER_1450198$##

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, eylül ayında 42,7 olarak ölçülen PMI temmuz ayından beri ilk kez yükselerek ekim ayında 44,3 düzeyinde gerçekleşti. Faaliyet koşulları böylece son yedi aylık dönem boyunca yavaşlamış oldu. Döviz kurunun istikrar kazanması, girdi maliyetleri enflasyonunun ekim ayında belirgin bir şekilde gerilemesini sağladı. Benzer durumun nihai ürün fiyatları için de geçerli olduğu gözlendi. Nihai ürün fiyatları enflasyonu mart ayından beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki gerileme eylüle kıyasla hız kesti. Yeni ihracat siparişleri üst üste ikinci ay olacak şekilde azaldı ve gerileme önceki aya kıyasla hız kazandı. Talep koşullarındaki yavaşlamanın etkisiyle imalatçılar istihdam ve satın alma faaliyetlerini azalttı. Tedarik zincirlerindeki zorlukların ekim ayında arttığı gözlendi ve tedarikçilerin ortalama teslim süresi anketin başladığı Haziran 2005’ten beri gözlenen en yüksek düzeye çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Son PMI verileri mevcut zorlu faaliyet koşullarında en kötünün Eylül ayı ile birlikte geride kalmış olabileceğine işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve istihdam gibi temel göstergeler

Ekim’de daha ılımlı bir yavaşlama sinyali verirken enflasyonun da hız kestiği gözlendi. Ancak piyasa koşulları firmalar için zorlu olmaya devam etti. Yeniden büyümeye geçilebilmesi için önümüzdeki aylarda faaliyet koşullarının daha fazla iyileşmesine ihtiyaç var.”

İSTANBUL İMALAT PMI EKİMDE 43,6 OLDU

Eylül ayında 43,5 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ekim ayında 43,6 düzeyinde ölçülerek eylül seviyesine göre küçük bir artışla faaliyet koşullarındaki bozulmanın hafif çapta hız kestiğine işaret etti. PMI, üst üste üçüncü ay kritik eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Zorlu piyasa koşullarının sürmesi nedeniyle ekim ayında üretim ve yeni siparişlerde sert yavaşlama devam etti.

Ancak her iki alt kalemdeki yavaşlama eylül ayına göre hafif gerçekleşti. Ayrıca yeni ihracat siparişleri yeniden büyüme bölgesine geçti ve son dört ayda üçüncü kez artış kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.