Türkiye ile ilgili çarpıcı tahmin: 14 bin 500 şirket iflas edecek
Binlerce şirketin iflas edeceği tahmin ediliyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5093601c04688fbd668f.jpg">
Cari alacak sigortası alanında faaliyet gösteren Euler Hermes'in Başekonomisti Ludovic Subran, Türk şirketlerin yaşadığı iflaslarda bir düşüş trendi gözlendiğini; iflasların bu yıl 15.300 adete, gelecek yıl ise 14.500 adete gerilemesini öngördüklerini söyledi.ımg>
Subran, buna karşın Türk şirketlerin tahsilat riskinin sürdüğünü; likidite, talep ve politik görünümün de hızlı toparlanmanın önündeki en büyük engeller olduğunu ifade etti.
Ulusal Ticarete Global Bakış raporu ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Subran, Şirket iflaslarının bu yıl 17.000 civarında olmasını bekliyorduk. Haberturk.com'un haberine göre; ancak iflas eden şirket sayısının bu yıl 15.300 civarında olacağı görülüyor. Bu da iflas eden şirket sayısında yüzde 12 düşüş olduğu anlamına geliyor dedi ve ekledi: İflasların 2015'te de yüzde 5 düşüşle 14.500'e gerilemesini bekliyoruz. 2013 yılında iflaslarda görülen yüzde 8'lik artışın ardından şirket iflaslarında düşüş trendinden bahsedebiliriz. Türkiye'de 2013'te 17.400 şirket iflas etmişti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
TL'ye dönüş olumlu etkiledi
Subran, büyük şirketlerin ödemelerindeki gecikmelerin azalması, daha iyi kredi yönetim uygulamaları, alacak sigortası gibi farklı araçların kullanılmaya başlanılmasının yanı sıra; TL'nin değer kaybı yaşadığı dönemde büyük şirketlerin küçük müşterilerinin dolar bazlı yapması gereken ödemeleri TL'ye çevirerek esneklik sağlaması gibi uygulamaların iflasların azalmasında etkili olduğunu ifade etti.
Bu yıl iflaslarda global olarak da yüzde 12 düşüş gözlendiğini belirten Subran, düşüşe karşın iflasların kriz öncesi seviyenin hâlâ yüzde 21 üzerinde olduğunu ve vade uzatımının giderek daha fazla şekilde finansman aracı olarak kullanıldığına işaret etti.
Subran, iflaslardaki azalmaya karşın, Türk şirketler için de tahsilat riskinin sürdüğünü söyledi.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin ortalama ödeme vadesi 62 ay ile, Batı Avrupa'daki şirketlerin 80 ay civarındaki ortalamasının altında bulunuyor. Ancak borsa dışındaki Türk şirketlerin çok daha yüksek seviyede bulunan uzun vade seviyesi risk oluşturuyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN