"Türkiye 250 milyar dolar yatırım yapmak zorunda"

18.11.2015 - 12:25 | Son Güncelleme :
"Türkiye 250 milyar dolar yatırım yapmak zorunda" | Ekonomi Haberleri

Ertaş, Türkiye'nin 250 milyar dolar yatırım yapmak zorunda olduğunu ifade etti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, "Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda. Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.

 

Anadolu Ajansı'nın (AA) "global iletişim ortağı" olduğu, Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması" konferansında konuşan Ertaş, ABD, Avro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere global ekonomiye ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Ertaş, Çin'deki yavaşlama ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına hazırlandığı göz önüne alındığında alternatif kaynakların üretilmesi gerektiğine işaret etti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Türkiye ekonomisine ilişkin temel ekonomik verileri özetleyen Ertaş, küresel ölçekte altyapı yatırımlarının son yıllarda azalmasına karşın Türkiye'nin 3. Havaalanı, İstanbul-İzmir Oto yolu, Nükleer santraller, İstanbul-Ankara-Sivas-Kars gibi çok büyük ölçekli altyapı yatırımlarını başlattığına, bu tür yatırımların da büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2023 yılı için hava yolu yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkarmayı düşündüğünü söyleyen Ertaş, altyapı projelerine bakıldığında 2 yeni nükleer enerji santral inşasının maliyetinin 40 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.

Ertaş,Türkiye'nin etkin yerel enerji piyasaları yanı sıra önemli tedarikçilerin yer aldığı stratejik bir konumda olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda olduğunu belirten Ertaş, "Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.

Kaldıracın kullanımında global olarak bir aşırılık olduğuna dikkati çeken Ertaş, yapılan araştırmalara göre 2008'de global borç stokunun 140 trilyon dolar iken, 2014 yılının başında bu rakamın 199 trilyon dolara çıktığını söyledi.

Ülke borç stoklarının da artış gösterdiğini ifade eden Ertaş, bu finansman koşulları altında gelecekte büyümeyi istikrarlı hale getirebilmek için alternatif araçlara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Ertaş, şöyle devam etti:

"Bu noktada İslami Finans iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Burada risk ve fayda karşılıklı olarak paylaşılıyor. İslami finans araçları finansal kriz esnasında da dayanıklılığını kanıtladı. Reel ekonomi ile sürekli iç içe olmuştur... Bugünkü duruma baktığınızda emlak önemli bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.Uzun vadeli yatırımların finansmanında kullanılacak diğer bir araç da gayrimenkul sertifikalarıdır."

"YATIRIM KURULUŞLARINI İSLAMİ FİNANSAL ÜRÜNLERİ KULLANMAYA DAVET EDİYORUM"

Son dönemde global düzeyde yüksek borçluluk oranları ve yeni Basel kuralları ile uzun vadeli yatırımların finansmanında banka finansmanının rolünün azalacağını öngören Ertaş, gelecek dönemde uzun vadeli finansmanda hem sermaye piyasalarının hem de İslami finansal araçların etkin rol oynayacağını ifade etti. 

Her bir altyapı yatırımının milyar dolarlık finansman ihtiyacını beraberinde getirdiğine dikkati çeken Ertaş, bu tür yatırımların sadece bankacılık sektörü kaynakları ile finanse edilmesinin güç olduğunu, bu kaynaklara ek olarak sermaye piyasası araçları ve İslami finansal ürünlerin birlikte kullanılması gerektiğini vurguladı.

Ertaş, Türkiye'nin 2012 yılının son günü yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve 75 ikincil düzenlemeyle sermaye piyasası mevzuatının artık altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılabilecek uluslararası uygulamalarda örnekleri olan İslami finansal ürün, piyasa aracı ve kuruma sahip olduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

Ertaş, yatırım kuruluşlarını da bu araçları kullanmaya davet etti. 

Ertaş, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu sonrasında Türkiye'nin sermaye piyasası mevzuatına kazandırılan altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının uzun vadeli yatırımların finansmanındaki rolünü anlatarak, "Uzun vadede istikrarlı bir büyüme için bu tip araçların kullanılması çok önemli" diyerek sözlerini tamamladı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.