Turkcell, Fintur'dan çıkış sürecini tamamlamayı planlıyor
Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, 2017'de Telia ile birlikte Fintur operasyonlarından çıkacaklarını söyledi.
Bulunduğu mevcut pazarlarda organik ve içsel satın almalarla büyümeyi planlayan Turkcell, 2017'de iştiraki Fintur'dan çıkış sürecini tamamlamayı öngörürken; ertelenen Global Tower'ın halka arzı için ise kulelerle ilgili 2-3 satın alma işleminin tamamlamasını bekleyecek.
Turkcell'in dün akşam açıkladığı finansal sonuçlarına göre, 2016 net kârı yüzde 27 düşüşle 1.51 milyar lira, hasılatı ise yüzde 10.4 artışla 14.1 milyar lira oldu.
Dördüncü çeyrek özelinde ise; gelirleri yüzde 21.3 artışla 4.04 milyar lira, FAVÖK'ü yüzde 29.6 artışla 1.37 milyar lira olarak gerçekleşti. Performans net kâr yüzde 15.7 artışla 706 milyon lira olurken, UFRS'ye göre net kâr ise yüzde 40 düşüşle 351 milyon liraya geriledi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Turkcell'den yapılan açıklamaya göre; net kârdaki düşüş temel olarak bu çeyrekte kaydedilen kur farkı gideri, iştiraki Fintur'un olumsuz etkisi, kredilerden ve 4.5G borcundan kaynaklanan faiz giderlerindeki artış ve 4.5G lisansı sebebiyle amortisman giderlerindeki artıştan kaynaklandı.
Turkcell'in net finansman giderleri dördüncü çeyrekte 198 milyon TL olarak gerçekleşti. Buna temel olarak, 2015 dördüncü çeyrekte kaydedilen kur farkı gelirine kıyasla 2016 son çeyrekte kur farkı gideri kaydedilmesi sebep oldu. Kredilerden ve 4.5G borcundan kaynaklı faiz giderindeki artışın da bu sonuca katkısı oldu. 2016 yılında net faiz gideri, temel olarak kur farkı gideri ile krediler ve 4.5G borcundan kaynaklı faiz giderindeki artışın yanı sıra vadeli mevduat faiz gelirlerindeki düşüş sebebiyle 173 milyon TL olarak gerçekleşti.
2017'DE 3.6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM PLANLANIYOR
Finansal sonuçlarla ilgili bugün bir değerlendirme toplantısı düzenleyen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin 2016 hedeflerini gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu:
"2016 sonunda rekor bazı hedeflere ulaştık. 219,000 kişi ile 2013'ten beri en yüksek mobil abone kazanımını sağladık. Aralık ayı itibarıyla 31.4 lira ile rekor ARPU'ya ulaştık; data ve servis geliri büyümesinde de yüzde 94'lük orana ulaştık. Bütün bunlar bizi (dördüncü çeyrekte) 4 milyar lira bariyerini kıran 10 yılın rekor grup gelirine ve yüzde 21.3'lük büyümeye ulaştırdı. EBITDA anlamında da yüzde 29.6 büyüme ile 1.4 milyar liraya ulaştık. Her ikisinde de hem nominal olarak hem büyüme hızı olarak rekor değerlere ulaştık."
Bilanço risklerini de aktif şekilde yönettiklerini belirten Terzioğlu, "Yabancı para pozisyonumuzu 2015 yıl sonundaki 2 milyar dolar seviyesinden 2016 yıl sonu itibarıyla 125 milyon dolara düşürerek kur riskini de kontrol altında tutmayı başardık" dedi.
TEMETTÜ POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİKLİK YOK, BU SENE DE ÖNERİMİZİ YAPACAĞIZ
Geçen yıl elde edilen 1.5 milyar liralık kâr sonrasında, ortakları arasında anlaşmazlık bulunan Turkcell'de temettü dağıtımı olup olmayacağı ile ilgili soru üzerine ise Terzioğlu şöyle konuştu:
"Bizim yönetim ekibi olarak vazifemiz şirketin kârlılığını artırmak ve şirketi büyütmek. Yönetim ekibi olarak yönetim kurulumuz ile beraber temettü politikamızdaki gerçekle -ki bu kârımızın en az yüzde 50'sini dağıtmaktır temettü politikamız; temettü politikamızda bir değişiklik yok - biz yine geçen sene olduğu gibi önerimizi yapacağız. Son karar genel kurulda ortaklarımızın vereceği karardır."
2016'da 3.5 milyar lira yatırım yapan Turkcell'in bu yıl için 3.6 milyar liralık yatırım planı olduğunu belirten Terzioğlu, Turkcell'in 2015 başından 2017 sonuna kadarki üç yıllık dönemde 4.5G lisans bedeli dâhil toplam 15.7 milyar TL yatırıma ulaşacağını söyledi.
Terzioğlu, Turkcell'in bu yıl 2,300 yeni istihdam sağlayacağını kaydetti.
2017'DE GELİRLERDE YÜZDE 13 -15 BÜYÜME, YÜZDE 32 -34 FAVÖK MARJI HEDEFLİYOR
Turkcell açıkladığı 2017 grup hedeflerine göre; bu yıl gelirlerde yüzde 13 -15 büyüme öngörürken, FAVÖK marjı hedefi yüzde 32 -34 ve operasyonel yatırım harcamalarının gelirlere oranı hedefi yaklaşık yüzde 20 seviyesinde bulunuyor.
Turkcell'in 2017-2019 yıllarına ilişkin Grup orta vadeli hedeflerine göre ise; gelir büyümesi hedefi yüzde 12-14, FAVÖK marjı hedefi yüzde 33-35 olarak planlanıyor. Operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranının ise 2019 yılı itibarıyla yaklaşık yüzde 16'ya düşmesi öngörülüyor.
Toplantıda verilen bilgiye göre; 2016 yılında Turkcell'in FAVÖK marjı yüzde 32.3 olurken, operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı yüzde 23 olarak gerçekleşti.
FİNTUR'DAN ÇIKIŞ SÜRECİNİN 2017'DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Fintur'da devam eden hisse satış süreci sorulan Terzioğlu, "Ekim 2016 itibarıyla Fintur operasyonlarını devam etmeyen operasyonlar kategorisine aldık. TeliaSonera ile birlikte Fintur'dan çıkış sürecimizi 2017 senesinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu alanda ortağımızla olan işbirliğimiz sevindirici seviyede" dedi ve ekledi:
"Dünyadaki politik ekonomik ve makro dengeler değişiyor. Bu ortam içerisinde mevcut bulunduğumuz pazarlarda organik büyümenin ve içsel satın almalarla büyümenin daha doğru olacağına kanaat getirdiğimiz için Fintur konusunda böyle bir karar aldık. 2017 senesinde tamamlamayı hedefliyoruz."
Telia Sonera ve Turkcell; Kazakistan, Azerbaycan Gürcistan ve Moldova'da faaliyet gösteren Fintur'u elden çıkarmak için anlaştıklarını Ekim ayında duyurmuştu.
Turkcell'in KAP'ta yer alan değerlendirmesinde de, Turkcell'in hâlihazırda yüzde 41.45 ile azınlık paya sahip olduğu iştiraki Fintur için hisselerin satışı dahil olmak üzere, tüm alternatiflerin değerlendirildiği hatırlatılarak, "Bu strateji ve UFRS kuralları paralelinde, Fintur'u satış amaçlı elde tutulan duran varlıklar altında takip etmeye başladık" denildi.
GLOBAL TOWER'IN HALKA ARZI İÇİN 2-3 SATIN ALMA İŞLEMİNİ TAMAMLAMAK GEREK
Terzioğlu, Global Towers'ın ertelenen halka arzının 2017'de gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ile ilgili soru üzerine, "Global Tower ile beraber Türkiye'deki, Belarus'taki ve Ukrayna'daki tüm kule varlıklarımızı bir araya toplama düşüncesindeyiz. Ukrayna'yı topladık, önümüzde Belarus var. Türkiye'de imtiyaz sözleşmesi sebebiyle sıkıntılı bazı kuleler var. Onları da çözmek istiyoruz. Bunları çözdükten sonra zamanlama için tarih vermeyeyim ama tekrar pazarda olacak bir şirket" dedi ve ekledi:
"Çok değerli, dünyadaki yatırımcıların büyük iştahla beklediği halka arzlar bunlar. Dolayısıyla bunu önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz. 2017 için direkt bir tarih ifade etmeyeyim. 2-3 tane satın alma işlemini de tamamlamamız lazım. Paraya ihtiyacımız yok, acelemiz yok. Varlığımızın değerinin ne zaman doğru karşılığını alacağımızı hissedersek o zaman yapacağız."
Turkcell, sahibi olduğu Kule Hizmet ve İşletmecilik'te (Global Tower) geçen yıl Ekim ayında yapmayı planladığı halka arz işlemini piyasaların daha güvenli ve istikrarlı hale gelişine kadar ertelendiğini açıklamıştı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN