Türk Telekom kâr rakamlarını açıkladı

31.01.2019 - 09:25 | Son Güncelleme :
Türk Telekom kâr rakamlarını açıkladı | Ekonomi Haberleri

Türk Telekom, 2018’de pek çok göstergede rekorlar kırarak sektördeki lider konumunu güçlendirirken rekor abone artışı, çift haneli büyüme rakamı ve yüksek faaliyet kârlılığı 2018 yılına damga vuran ana unsurlar oldu. 2018 yılında, son 10 yılın en iyi yıllık abone kazanımını gerçekleştiren Türk Telekom’un yılsonu itibarıyla toplam abone sayısı bir önceki yıla göre 4,3 milyon artışla 46 milyona yükseldi.

2018 faaliyet yılında yüzde 12,6 büyüme ile 20,4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 30,7 artarak 8,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yıla göre 5,7 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 7 yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı.

Haberin Devamı

Yıl boyunca elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki yüksek yıllık artış ile operasyonel olarak oldukça başarılı bir yılı geride bırakan Türk Telekom, başarılı performansı ile dördüncü çeyrekte 2,2 milyar TL net kâr elde etti. Öte yandan, Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında yıl içinde yaşadığı değer kaybı Türk Telekom’un, sağlam gelir büyümesi ve faaliyet kârı artışına karşın yıllık bazda 1,4 milyar TL zarar açıklamasına neden oldu. Ancak, döviz kurlarındaki değişimin etkisi arındırıldığında Türk Telekom’un net kârı, geçen yıla göre yüzde 39 oranında yüksek bir artışla 3,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

2018’DE 4,1 MİLYAR TL YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ

Ülke ekonomisinin geçtiği kritik dönemde devletin ve milletin yanında duruş sergileyen Türk Telekom, ekonomiye duyduğu güvenin ve 2023 Türkiye’sine olan inancının göstergesi olarak yatırımlarına hız kesmeden devam etti. Türk Telekom, 2018 yılında 2017’e göre yatırım harcamalarını yüzde 27 arttırarak 4,1 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.

##$HABER_1452473$##

SAĞLAM OPERASYONEL SONUÇLAR, ABONE ARTIŞINDA SON 10 YILIN REKORUNU GETİRDİ

2018’de Türk Telekom’un etkin operasyonel sonuçları abone rakamlarına da yansıdı. Toplam abone sayısı 46 milyona ulaşan Türk Telekom’un 2018 yılsonunda sabit internet abone sayısı son 10 yılın en iyi performansı olan 1,2 milyon yıllık net artış ile 10,9 milyona yükselirken fiber abone sayısı da 3,6 milyona çıktı.

Haberin Devamı

Türk Telekom’un sabit ses abone sayısı, dünyada görülen yaygın trendin aksine artış performansını kuvvetli bir şekilde sürdürdü. Yalın DSL hatları dâhil, toplam sabit erişim hatları, son 10 yılın en iyi abone artışı olan toplam 768 bin yıllık net abone kazanımıyla 14,4 milyona ulaştı.

TİVİBU, REKOR ABONE ARTIŞIYLA 2. SIRADAKİ KONUMUNU GÜÇLENDİRDİ

Türk Telekom’un mobil abone sayısı ise son 10 yılın en yüksek artış değeri olan 1,9 milyon büyüme ile 21,5 milyona yükseldi. Önceki yıl yüzde 83 olan LTE nüfus kapsama alanı ise yılsonunda yüzde 91'e ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı, geçen yıla göre yüzde 35’ten yüzde 46’ya yükselirken, LTE kullanıcılarının ortalama aylık veri tüketimi de yıllık yüzde 31 artış ile 6,0 GB'a çıktı.
TİVİBU, 2018 yılında net 886 bin abone kazanımı ile tüketiciyle buluştuğu tarihten bu yana en yüksek artış rekorunu kırarken toplam abone sayısını 3,6 milyona ulaştırdı.

TİVİBU EV abone sayısı ise yılsonu itibarıyla 1,7 milyona ulaştı ve yıllık 492 bin abone kazanımı ile kendi tarihinde bir rekora imza attı. Gösterdiği etkili performans ile TİVİBU, ödemeli TV pazarındaki ikincilik pozisyonunu yıl boyunca güçlendirerek korudu.

DOANY: 2018’İ REKOR BÜYÜME VE REKOR ABONE KAZANIMLARIYLA GERİDE BIRAKTIK

Türk Telekom’un 2018 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, şunları söyledi: “2018 yılında ulaştığımız finansal sonuçlar; tüm faaliyet alanlarımızın gücünü, dayanıklılığını ve değişen piyasa şartlarına uyum sağlama konusundaki esnekliğimizi başarıyla yansıtıyor. Yıl içinde yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen faaliyet giderlerimiz ile yatırım harcamalarımızda verimliliğimizi arttırdık ve nakit akışı yaratılmasına odaklandık. Pek çok alanda son 10 yılın en iyi performanslarını göstererek rekor büyüme ve rekor abone kazanımlarına imza attık.” 

Haberin Devamı

DOANY: EKSENİMİZDE DİJİTAL MÜŞTERİ DENEYİMİ VAR

“2018’de temel iş odaklarımızdan bir tanesi de, her zaman olduğu gibi cazip ve kullanıcı dostu dijital çözümlerimiz aracılığı ile müşteri deneyimini iyileştirecek değerler yaratmak oldu. Türkiye’nin ilk yerli ve milli dijital klavyesi TAMBU, 2018’de 8,3 milyon indirmeye ulaşırken abonelerimizle başlıca temas noktamız olan ONLİNE HİZMETLER uygulamamız 23,8 milyon indirme rakamına erişti. Yine ödül programımız SİL SÜPÜR, self-servis noktamız PRATİK ÇÖZÜM, canlı mobil yarışma programımız ELEQ, Türkiye’nin en sevilen dijital müzik platformu MUUD, ülkenin önde gelen dijital oyun platformu PLAYSTORE, Türkiye’nin zengin içerikli dijital dergi ve gazete okuma platformu E-DERGİ ve Türkiye’nin görme engelliler için ilk fotoğraf çekme uygulaması EYESENSE ile kullanıcılara alışılmışın dışında yepyeni deneyimler sunmayı sürdürdük.”

DOANY: ALTYAPI PAYLAŞIMINDA ÖNCÜ MODELLERİ BAŞARIYLA UYGULAMAYA BAŞLADIK

Türk Telekom’un, Türkiye’nin dijital dönüşümü için altyapı ve üstyapı yatırımlarını aralıksız sürdürdüğünü ifade eden Doany, sözlerini şöyle sürdürdü: “282 bin kilometre uzunluğa çıkardığımız fiber ağ altyapımız ile hizmetlerimizi ülkenin en ücra köşelerine kadar götürüyor, Türkiye’de altyapıyı geliştirecek ve mükerrer yatırımları önlemede dünyaya örnek olacak sabit ve mobil işbirliği modelleri geliştiriyoruz. Bu amaçla Mayıs 2018’de diğer operatörlerle birlikte Sabit Elektronik İletişim Altyapısını Kiralama işbirliği protokolüne imza attık. Protokol kapsamında ilk pilot çalışmayı ise yılın ikinci yarısında Sincan’da başarıyla hayata geçirdik. Bu konuda yapılan işbirliklerinin sonuçlarını almaya başladıkça, sabit altyapı paylaşım modelinin hem sektör hem de ülke menfaatine olduğunu hep birlikte daha açık ve net bir biçimde göreceğiz. Mobilde ise çeşitli aktif ve pasif paylaşım modellerini yine yıl içinde başlattığımız pilot çalışmalarla denemeye başladık. Burada kapasite, kapsama, şebeke memnuniyeti ve bağlantı kalitesi gibi birçok göstergede aldığımız etkileyici sonuçlar gelecek için umut vaat ediyor.”

“İştirakimiz Argela aracılığı ile sabit ve mobil ağların optimizasyonu için geliştirdiğimiz şebeke dilimleme akıllı yazılımlarını dünyanın sayılı operatörlerine satarak ülke ekonomisine katkı sağladık. Argela ile 2018’de 5G alanındaki patent sayımızı 17’ye, tüm branşlardaki patent sayımızı ise 26’ya çıkardık.”

“Yıl içinde bölgenin veri merkezi üssü olma hedefiyle Esenyurt’ta açtığımız Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile veri depolama ve yönetimi alanında sadece Türkiye’nin değil çevre ülkelerin de veri merkezi ihtiyacını karşılayacak duruma geldik. Yine Ankara’da yeni genel müdürlük binamızda hizmete açtığımız Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi ile şirketlere sunduğumuz geleneksel ve yenilikçi kurumsal güvenlik hizmetlerinin çeşitliliğini de arttırmış bulunuyoruz.”

“Türk Telekom, verimli bir çizgide artan performansı, yeni ortaklık yapısı ve yeni yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla sağlam ve güçlü duruşunu sürdürecek. Önümüzdeki dönemde faaliyet kârlılığımızı arttırırken dijitalleşme ve 2023 hedeflerine ulaşma yolunda ülke ekonomisine yatırım yapmaya ve Türkiye’yi geleceğe bağlarken paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.