Türk Bankacılığında Reformlar, Süratli ve Şeffaf Olmalı
Dünya Bankası Türkiye temsilcisi Ajay Chhibber Pazartesi günü, Türk bankacılık sektörü reformunun pozitif notla başladığını, ancak reformun hızlı, net ve şeffaf olması gerektiğini söyledi.
Bankacılık sektörü reform programının başlaması, Dünya Bankası kurulunun onayından geçtikten sonra, finansal yapı - düzeltme kredisinin ilk kısmının dağıtılabileceği anlamına geliyor. 780 milyon dolarlık kısmın ay sonunda onaylanması bekleniyor. Chhibber, kredinin ikinci kısmının ayrıca devlet bankacılık sektörü reformu için de ayrılacağını söyledi. Bir konferansda konuşan Chhibber, batık durumdaki 10 bankayı rehabilite ettikten sonra yeni alıcılara satmayı hedefleyen Türk bankacılık denetleme kurulunun geçen hafta açıklanan hareket planına övgüler yağdırdı. Chhibber, yeniden yapılanmaları tamamlandıktan sonra, yerel ve uluslararası finansal kurumların bu bankalara teklif vermelerini beklediğini söyledi. Bankacılık sektörünü temizleme programı, Türkiye`nin Ocak ayında yürürlüğe giren üç yıllık enflasyonla mücadele ve yapısal reformunun bir parçası. Plan IMF ve Dünya Bankası destekli.
Chhibber, Gelecek üç yıl içinde, Dünya Bankası kredilerinin yarısı finansal sektör için olacak. Reformlara yönelik önemli adımlar atılıyor ve Dünya Bankası gelecek adımlara güçlü bir destek verecek, dedi. Chhibber rakkam vermezken, Türk yetkilileri üç yıllık süre içinde toplam Dünya Bankası kredilerinin 5 milyar dolara ulaşabileceğini söylediler. Chhibber, devlet bankaları reformunun, ülkenin tüm bankacılık reformu çabalarının başarıya ulaşması için hayati önem taşıdığını söyledi. Hükümet, gelecek üç yıl içinde yeniden yapılandırılmalarının ardından, devlet bankaları olan Emlakbank, Halkbank ve Ziraat Bankası`nı özelleştireceğini bildirmişti. Emlakbankası`nın bir ipotek bankasına ve Ziraat Bankası`nın daha küçük ölçekli bir tarım sektörü kredi bankasına dönüştürülebileceğini söyleyen Chhibber, hükümetin yeniden yapılandırmada nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin planlarını spesifikleştirmediğini söyledi. Hükümet, Halkbank ve Ziraat Bankası`nın yıl sonu itibariyle toplam kayıplarının 20.2 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.
Dünya Bankası temsilcisi enflasyonla mücadele programı uyarınca, Türk bankalarının uygun risk değerlendirmesi ve risk yönetimi mekanizmaları olmadan tüketiciye borç verme eğilimine girdiğini de söyledi. Chhibber, Reform yolunda bazı kazalar olabilir. Ancak, finansal güç bankaların sayılarıyla değil, finansal güçlerinin derinliğiyle ölçülür, dedi. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN