Tüketici Hakları Tedirgin Ediyor
Tüketicileri korumaya yönelik yeni düzenlemeler geliyor. Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan tüketicilerin korunmasına yönelik taslakda sanayi mallarında garanti süresinin iki yıla çıkarılması, ayıplı mallar için tüketicinin tazminat hakkının olması gibi düzenlemeleri içeriyor. Taslakda bankaların verdiği tüketici kredileriyle de ilgili birtakım kurallar var. Yeni Taslak, bankaların şirketlerle yaptıkları kampanyalarda sorumluluklarını artırırken, tüketici kredilerinde 7`nci güne kadar cayma hakkı gibi tüketici lehine düzenlemeler de getiriyor.
Bankacılar, banka ve finans kurumlarından kredi kullanan tüketicilere 7 gün içinde cayma hakkı sağlanmasının sektör açısından sıkıntı yaratacağını söylediler. Bankacılar, Türkiye gibi piyasaların henüz oturmadığı bir dönemde cayma hakkı gibi istismara açık uygulamalar için erken olduğunu kaydettiler. Taslakta, kredi kartı ile mal veya hizmet karşılığı ya da nakit olarak kullanılan kredilerde kredi şartlarının bu kredilerin geri ödemesi süresinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği hükmü yer alıyor. Taslakta ayrıca, Mal veya hizmetin kredi kartıyla satın alındığı durumlarda satıcı tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödemede bulunmasını isteyemez maddesi de yer alıyor. Kredi kartı tüketici kredilerinde olduğu gibi bir süre için değil ömür boyu kullanım için verilmesinden dolayı şartların değişmesinde bunun tüketiciye yansıtılmaması ciddi bir sorun gibi duruyor. Kredi kartını tüketicinin ve rekabetin korunması kanunu içerisine alınmasının planlanmasını eleştiren bankacılar, kredi kartlarının tüketici kredilerinden çok farklı olduğunu, bu nedenle böyle bir uygulamanın yanlış olacağını ifade ettiler.
KREDİ KARTI ÖDEME ARACIDIR;
AB standartlarına uymak için cayma hakkı veya kampanyalarda bankalara sorumluluk yüklenmesininin doğru olacağını belirten İktisat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Metin Nal, yasa oluşturulurken bankacılık sektörünün görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi. Yeni taslakla kredi kartlarına ilişkin de bir değişiklik düşünüldüğünü belirten Nal, Yapılacak değişiklikle kredi kartını tüketicinin ve rekabetin korunması kanunu içerisine sokmayı planlıyorlar. Kredi kartları doğası itibariyle tüketici kredilerinden çok farklı. Ömür boyu bir ilişki başlıyor, kredi değil bir ödeme aracı, krediye dönüşmesi son ödeme günü tüketicinin verdiği kararla oluyor. Bunu mevcut yasaya sokmak çok doğru olmayacaktır dedi. Kredi kartlarının tüketicileri koruma kanununa dahil olması durumunda ciddi bir sıkıntı olacağına dikkat çeken Nal şunları söyledi: Bugün bizden bir kredi kartı alıyorsunuz. Bugünkü koşullarıyla faizi X olduğunu düşünelim. Bu kartı alan kişi bunu ömür boyu kullanacaktır. Bu yasayla banka başta belirlenen faizi değiştirmeme durumuyla karşı karşıya kalıyor. Kredi kartı 10A maddesiyle tüketicilerin korunması hakkındaki kanuna dahil olursa böyle bir durum ortaya çıkacak. Bunun Türkiye gibi koşulların çok değiştiği bir ülkede öngörülmesi mümkün değildir.
CAYMA HAKKI İSTİSMARA NEDEN OLUR;
Garanti Bankası Bireysel Pazarlama ve Satış Müdürü Cemal Kişmir, mal, hizmetin yanı sıra gayrimenkulün de tüketici koruma yasası içerisine gireceğini belirterek, tüketiciyi bilinçlendiren, sistemi disipline eden bir yasal çerçeveyi kendilerinin de istediğini söyledi. Kişmir, Ancak, bir yandan sistemin disipline edileceğini düşünürken diğer yandan da 7 gün içerisinde cayma hakkının tanınması süistimali ortaya çıkaracaktır dedi. 7 günlük cayma hakkının tanınmasının müşterilere keyfiyet getireceğine dikkat çeken Kişmir, bunun Türkiye gibi bir piyasada bankacılık sektörüne önemli sorunlar getireceğini ifade etti. Kişmir, Türkiye`de fiyatlar yerine oturmamışken, çok oynak bir piyasa varken böyle bir olanağın sağlanması sıkıntı yaratacıktır. Tüketici yasasına bütünüyle sıcak bakmamıza rağmen bu konudaki düzenlemeyi doğru bulmuyoruz. Yani sistemi istismar eden uygulamaların erken olduğunu düşünüyoruz dedi. Bankaların firmalarla yaptığı kredi kampanyalarında da sorumlu olacağını belirten Kişmir, bu uygulamanın doğru olacağını kaydetti. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN