TÜİK`ten `enflasyon anketine` cevap geldi

29.11.2013 - 09:19 | Son Güncelleme :

TÜİK iddiaları yalanladı....

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TÜİK`in enflasyon araştırmasında kullandığını iddia ettiği, dini inanç ve yaşam tarzına ilişkin soruları içeren yeni bir anketi Meclis gündemine taşıdı. TÜİK ise iddiaları yalanladı.

Tanrıkulu, Tüketici Fiyat Endeksi çalışması sırasında anketi kabul eden vatandaşlara, Sizce köpek giren eve melek girer mi? Oy verirken adayın dindar olup olmadığını önemser misiniz? Miras paylaşımında erkeklere iki kat pay mı verirsiniz? diye sorulduğunu belirtti.

34 bin 624 hane

SON 18 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Tanrıkulu, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın yanıtlaması istemiyle Meclis`e verdiği önergede, şunları anlattı:

TÜİK, 2013 yılı Tüketici Fiyatları Endeksini belirlemek için başlattığı anket çalışması kapsamında evlerin kapısını çalarak, yakasında devletin resmi kurumu TÜİK`in yaka kartı olan bir görevli anket yaptıklarını, tesadüfi örneklemle bu evin seçildiğini ve bu ankete cevap vermekle görevli olunduğunu söylüyor. Kabul etmek zorunda hissedip, `Buyurun sorun` denildiğinde sorular başlıyor. Ankette yer alan sorulardan, görevlinin elindeki kağıda bakıldığında yazan bilgilerden Diyanet İşleri Başkanlığıyla ortaklaşa yürütülen bu çalışmada 37 bin 624 hane ziyaret edileceği öğreniliyor ve belgenin altında da görevli kişinin imzasını görülüyor. 

Tanrıkulu, belgedeki soruları şöyle sıraladı:

Hangi dine mensupsunuz?
Kendinizi hangi mezhebe ait hissediyorsunuz?
Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?
Vakit namazlarını camide veya mescitte kılar mısınız?***
Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?
Birinden borç almaktansa az faizli kredi çekmeyi tercih eder misiniz?
Az olmak kaydıyla yalan söylemek günah mıdır?
Sarhoş olmayacak kadar içki içmek günah mıdır?
Alevi misiniz, Sunni misiniz?
Sizce köpek giren eve melek girer mi?***
Alevilik, Bektaşilik, Kadirilik gibi oluşumlardan birine mensup musunuz?
Dini kimden öğrenirsiniz?
Aileniz ne kadar dindardır? Hangi dine mensuptur?
Oruç, hac, zekat, fitre, kurban kesme gibi ibadetlerle ilgili durumunuz nedir?
Ne sıklıkla dua edersiniz?
İbadetlerinizin kazasını yapar mısınız?
Oy verirken adayın dindar olup olmadığını önemser misiniz?
Miras paylaşımında erkeklere iki kat pay mı verirsiniz?
Laiklik İslamı özgürce yaşamanın teminat mıdır?
Ne zaman dua edersiniz?
Misafirlikte kadınlar ve erkekler aynı mı oturursunuz?
Allah`ın varlığına inanıyor musunuz?

Hükümetin projesi mi?

Tanrıkulu, önergesinde, TÜİK, Tüketici Fiyatları Endeksi anket çalışması Diyanet İşleri Başkanlığıyla ortaklaşa mı yürütülmektedir? Bu tür sorular toplumda derin bir mezhepsel ayrımcılığa sebep olmayacak mıdır? Başbakan olarak bu anket çalışması ile ilgili olarak bilginiz var mıdır? Bu sorular insanlar arasında bir tür din, ırk, soy, mezhep ayrımı yapıldığının bir göstergesi midir? Bahse konu olan çalışma hükümetinizin ve partinizin programında yer almakta mıdır? diye sordu.

TÜİK`ten açıklama

TÜİK`ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2002 yılından beri aylık olarak sürekli yapılan Hanehalkı Bütçe Anketleri ile belirlendiği belirtilerek, söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir sorunun yer almadığı ifade edildi. Açıklamada şunlar söylendi:

Ankette hanehalklarına, hangi mal ve hizmeti satın aldıkları ve bunlara ne kadar harcama yaptıkları sorulmaktadır. Söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir soru yer almamaktadır. Ayrıca, TÜFE kapsamında her ay 1083 madde çeşidi için 375 bin fiyat yaklaşık 27 bin 500 işyerinden ve 4 bin 252 kira bilgisi hanehalklarından derlenmekte olup, bu kapsamda işyerlerine ve hanehalklarına habere konu olan soruların sorulması mümkün değildir. Haberlerde yer alan sorular, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği çerçevesinde; Türkiye`de dini hayatı bütün çeşitliliği ile inceleyerek gündelik hayatta dinin hangi statü, sembol ve dillerde var olduğuna ilişkin toplumun algısını tespit etmek amacıyla Haziran-Eylül 2013 döneminde uygulanmıştır. Söz konusu Dini Hayat Araştırması`nda da TÜFE veya Hanehalkı Bütçe Araştırması`nda yer alan herhangi bir soru bulunmamaktadır. Ayrıca, birbiriyle hiç ilgisi olmayan bu iki araştırmaya ait soruların nasıl karıştırıldığı da anlaşılamamıştır. Kaldı ki TÜİK uyguladığı hiçbir ankette habere konu olan soruları, Dini Hayat Araştırması hariç, sorgulamamıştır.

Açıklamada, bu yöndeki haberlerin tamamen yanlış ve asılsız bilgilerden oluştuğu söylendi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.