Tombul:Eti holding bünyesindeki tüm işletmelerin özelleştirme çalışmaları yeniden gözden geçirilmeli

11.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Abdullah Tombul, özelleştirme kapsamına alınan Eti Holding bünyesindeki tüm işletmelerin özelleştirme çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Tombul, Eti Holdingi Merkez Binası önünde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye`de özelleştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, özelleştirmeden sorumlu yetkililerin zarar eden kuruluşları değil kar eden kuruluşları satabilecekleri mantığı ile hareket ettiklerini bunun da özelleştirmenin amacına uygun olmadığını kaydetti. Yetkililerin, Müşteriyi memnun etmek için ülkenin stratejik kuruluşlarının elden çıkartılması gayreti içerisinde olduklarını belirten Tombul, POAŞ, Telekom, TEDAŞ VE TEAŞ gibi stratejik öneme sahip kuruluşlardan sonra sıranın yeraltı kaynaklarına geldiğini ve bunun sonucunda da ETİ Holding de özelleştirme kapsamına alındığını bildirdi. Şimdiye kadar alınan özelleştirme kararlarının en tehlikelisi ve talihsizinin bu olduğunu belirten Tombul, bu karar ülkemizin bağımsızlığını tehlikeye atma kararıdır dedi. Eti Holding`in madenleri hammadde olarak çıkardığı gibi bu ham maddeleri işleyen tesislere de sahip olduğunu belirten Tombul şöyle dedi: Türkiye`de madencilikle uğraşan özel sektöre baktığımız zaman tamamen ham maddeyi çıkarmaya yöneliktir. Tesis sahibi değildirler. Bu karar Türkiye`nin sanayileşmesini istemeyen Türkiye`yi hammadde ambarı olarak gören yabancıların işine yarayacaktır. Çünkü bu tesisleri alabilecek yerli sermaye yoktur. Yabancı sermayenin ilgisi sadece ham maddeye yöneliktir. Boraks, Trona, Krom, bakır, Çinko, Boksit bunlar için ham madde olduğu zaman değer ifade etmektedir. Eti Holding`in aniden özelleştirme kapsamına alınmasının asıl nedeninin bünyesinde bulunan Boraks madeni olduğunu, yurt içi ve yurt dışındaki birçok çevrenin bu madenler ve işletmelerde gözlerinin olduğunun bilindiğini ifade eden Tombul, Türkiye`de 2.5 milyar ton civarında Boraks cevheri bulunduğunu, bunun tonu 300 dolardan hesaplandığında ise 750 milyar dolarlık bir kaynağın söz konusu olduğunu söyledi. Bunun Türkiye`nin dış borcunun yaklaşık 10 katı kadar bir değeri ifade ettiğini de anlatan Tombul, sözlerini şöyle tamamladı: Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti`nin bağımsızlık sembollerinden birisi olan Bor Madeni, IMF baskısı ile bir takım güçlere peşkeş çekilmektedir. Biz çalışanların hükümetten isteğimiz şudur. Eti Holding bünyesindeki Bor dahil tüm işletmeleri özelleştirme çalışmalarının ülkemizin ekonomik, stratejik ve hukuksal gerçekleri de göz önünde bulundurularak yeniden gözden geçirilmelidir. Tombul bir soru üzerine hükümetin, Eti Holding`in özelleştirilmesi ile ilgili kararını gözden geçirmemesi halinde Enerji Bir-Sen olarak bazı eylemleri gündeme getirmelerinin söz konusu olacağını da bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.