TOBB: Sivil İnisiyatiften hükümete uyarı

30.10.2001 - 08:47 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uygulanmakta olan ekonomik program başarısızlığa doğru gitmektedir. Ulusumuzun büyük bir kesimini temsil eden kuruluşlarımız, yaşadığımız sorunların aşılabilmesi için temel konularda anlayış birliği içindedir dedi.

Hisarcıklıoğlu, dün TOBB`da gerçekleştirilen TOBB, TİSK, Türk-İş, TZOB, TESK ve Hak-İş başkanlarının katıldığı toplantıdan sonra başkanlar kurulu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesini açıkladı.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası`nın demokratikleştirilmesi, istihdamı özendirici ekonomik teşvikler getirilmesi gerektiğini vurgulayah Hisarcıklıoğlu, KDV oranlarının indirilmesini ve iç talebi artırıcı gelir politikaları izlenerek, talep yetersizliğinin giderilmesi ve kapasite kullanım oranlarının artırılmasının sağlanmasını istedi.

Mali milat kaldırılmalı ve enflasyon muhasebe sistemine geçilmelidir diyen Hisarcıklıoğlu, Ekonomik ve Sosyal Konsey`in en kısa sürede toplanmasını da istedi.


Sorunlar giderek ağırlaşıyor

Toplantı sonrası basın açıklaması yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sivil inisiyatifin hükümete önerilerini sıraladı. Hisarcıklıoğlu, temsil ettikleri kesimlerin sorunlarının giderek ağırlaştığını belirterek, sivil toplum kuruluşları, Bildirgede yeralan hususlarda görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, başkanlar kurulu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesini açıkladı. Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu bildirgenin ana hatları şöyle:


Kamu yönetimi yeniden yapılandırılmalı, yolsuzluk ve haksız kazançlar önlenmeli.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası demokratikleştirilmelidir. Reel sektörün sorunlarının aşılması için adım atılmamıştır. İnsanca çalışma koluşyları sağlayacak istihdam sağlanmalıdır.

Birer istihdam vergisine dönüşmüş olan Katma Değer Vergisi ve sosyal sigorta pirimi kesintileri azaltılmalı, sosyal sigorta primi tabanı asgari ücret düzeyine çekilmelidir.

İstihdamı özendirici ekonomik teşvikler getirilmelidir. Ekonomik kriz nedeniyle kapanan veya kapanma riskiyle karşı karşıya bulunan işletmelerin yeniden faal duruma geçebilmesi için gerekli mali destek sağlanmalıdır.

Kayıtdışı sektörün kayıtiçine alınması ve vergi tahakkük düzenini sağlayacak yeni bir düzene geçilmelidir.

AB ile gerçekleştirilen Gümrük Birliği Türkiye’nin aleyhinde işlemektedir. Bu ilişki gözden geçirilmeli ve Türkiye’nin bu ilişkide karar organlarında ve mekanizmalarında söz sahibi olmasını sağlayabilmek için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Halk Bankası ve Ziraat Bankası’na kaynak sağlanarak esnafın, KOBİ’lerin, tüccar ve çiftçilerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gereklidir. Tarımda KDV iadesinin yapılarak çiftçi borçlarının ödenmesi için çözüm getirilmesi şarttır.

Ekonomik ve Sosyal Konsey en kısa sürede yeniden toplanmalıdır. Sivil İnisiyatif bunlara yönelik atılan adımları yakından izleyecek, buna yönelik tavır belirleyecektir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.