TEFE`deki Artış Özel Sektörden Kaynaklandı
-Ekim Ayında Toptan Eşya Fiyatlarında Görülen Yüzde 2.8`Lük Artışın 0.3`ü Devlet, 2.5`i De Özel Sektörden Kaynaklandı -Sektörel Bazda En Yüksek Fiyat Artışı Yüzde 7.1 İle Madencilik Ve Taşocakcılıığında Gerçekleşti -Tüketici Fiyatları Endeksine Göre, Ekim`De En Yüksek Fiyat Artışı İse Yüzde 8 İle Giyim Ve Ayakkabı Harcamalarında Oldu -Çekirdek Enflasyon Olarak Nitelenen İmalat Sanayiinde Özel Sektördeki Fiyat Artışı Yüzde 2.5 Oldu
ANKARA (A.A) - 03.11.2000 - Ekim ayında toptan eşya fiyatlarında görülen yüzde 2.8`lük artışta devletin payı 0.3, özel sektörün payı da 2.5 puan oldu. Bu arada çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayiinde, özel sektördeki fiyat artışı yüzde 2.5 olarak hesaplandı. Söz konusu artış devlet sektöründe yüzde 0.8 olarak hesaplandı. DİE`den yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada bu yılın Ekim ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 7.1 ile madencilik ve taşocakcılığı sektöründe gerçekleşti. Ekim`de fiyatlar, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 4.6, imalat sektöründe yüzde 2, elektrik, gaz ve su sektörlerinde yüzde 1.9 oranında arttı. Bu yılın Ekim ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 24.2 ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 13.7 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 7.3 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 6 ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı izledi. Geçen ay, balıkçılık ve balık üretme çiftlikleri yüzde 3.4 geriledi. Tütün ürünleri imalatında ise fiyat değişmedi. Ekim ayı fiyat artışları, bazı alt sektörlerde şöyle: Gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 2.1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 3.1, elektrikli makine ve cihazları imalatı yüzde 2.3, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı yüzde 2.1.
-MADENCİLİK, TAŞOCAKÇILIĞI YÜZDE 60.6-
Ekim ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 60.6 ile madencilik sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, tarım sektöründe yüzde 34.8, imalat sanayinde yüzde 43.2, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 41.2 oldu. Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 112.5 ile hampetrol ve doğalgaz çıkarımında, yüzde 72.7 ile ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 68.7 tütün ürünleri imalatı, yüzde 57.8 ile deri mamul imalatı ve hizmetlerinde görüldü.
-TÜKETİCİDE, EĞİTİM HARCAMALARI BAŞTA-
Tüketici fiyatları endeksine göre de, Ekim ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 8 ile giyim ve ayakkabı harcamalarında gerçekleşti. Ekim ayında ana harcama grupları bazında bakıldığında, bir önceki aya göre fiyatlar gıda, içki ve tütünde yüzde 3.9, konutta yüzde 2.7, ev eşyasında yüzde 1.5, sağlıkta yüzde 0.6, ulaştırmada yüzde 1, eğlence ve kültür harcamalarında yüzde 4.9, eğitim harcamalarında yüzde 1.3, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.4, lokanta, pastane ve otel harcamalarında yüzde 2.3 artış gösterdi. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar, en fazla yüzde 53.2 ile çeşitli mal ve hizmetlerde yükseldi. Gıda, içki ve tütünde fiyatlar yüzde 42.4, giyim ve ayakkabıda yüzde 38.6, konutta yüzde 48.9, ev eşyasında yüzde 45.7, sağlık harcamalarında yüzde 50.8, eğlence ve kültür harcamalarında yüzde 32.5, lokanta, pastane ve otel harcamalarında yüzde 48.6, eğitimde yüzde 27.7, ulaştırma harcamalarında ise yüzde 40.9 oranında arttı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN