TEB Mi, İnterbank Mı?
Citibank Hangi Bankayı Satın alacak? Şu sıralar TEB’le görüşülüyor. Ancak İnterbank’tan da vazgeçilmiş değil.
Türkiye’de Büyümek ve etkinliğini artırmak için uzun bir süredir banka satın almaya çalışan Citibank, yeni girişimleriyle tekrar gündeme oturdu. Citibank’ın görüştüğü bankalar kervanına geçen hafta Türk Ekonomi Bankasına da (TEB) katıldı. Böylece bir süredir bankacılık çerçevelerince bilinen ancak ciddi anlamda bu yılın şubat ayı başında gündeme gelen Citibank’ın banka arama “macerası” yeni bir sürece girdi.
HEP SESSİZ;
Citibank’ın Türk Bankalarla görüşme sürecinde ilk isim Osmanlı Bankası olsu. Ardından Türkbank, Bank Ekspres ve İnterbank’la görüşüldüğü yönünde iddialar ortaya atıldı. Citibank’ın satın alma isteği devam ediyor. Her iddianın arkasından sektör ve piyasalar hareketleniyor ama bir türlü somut adım atılmıyordu. Konu davos Zirvesi’nde bile gündeme geldi.Şubat ayında Citibank Grup Başkan Yardımcısı William Rhodes, Davos’ta Ecevit’i ziyaret ederek İnterbank ve Bank Ekspres’i istediklerini ildirmişti. Bülent Ecevit de Citibank’la resmi görüşmelerin başlayacağını belirterek , “Türkiye’de şu anda zaten çeşitli şubeleri var. Dolaysıyla Türkiye’de neler olup bittiğini ve gelecekte neler olabileceğini bilmektedir. Zaten şu anda Türkiye bankacılık sektöründe belirli bir payları var” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ama işler sanıldığı kadar hzılı ve pürüzsüz yürümedi. Geçen haftaya kadar görüşmeler yine kulislerde konuşuldu.
Bu sefer açıklama yapan taraf TEB’di. Banka yetkilileri, son iki yıldır kendi fonlarının pazarlanmasında ve satılması konusunda Citibank ile yakınlaşma içinde olduklarını , bu sürecin devamı olarak işbirliği geliştirme çerçevesindeCitibank ile olası ortaklık görüşmelerinin sürdüğünü belirttiler. Ayrıca olası ortaklığın mali ve hukuki boyutlarının uzmanlar nezdinde görüşülmeye devam ettiği, şu ana kadar ortaklığa ilişkin gizlilik taahhüdü dışında taraflarca herhangi bir belge imzalanmadığını da vurguladı.
İNETBANK’LA DA GÖRÜŞÜYORLAR;
TEB’in açıklaması hakkında en küçük bir yorum dahi yapmadı Citibank. Bankacılık çevrelerinde söylenenlere göre , Citibank , İnterbank’tan halen umudu kesmiş değildir. Bir bankacı neden İnterbank’ın akla geldiğini şöyle anlatıyor; “Citibank, geçmişte görüşmeler sırasında İnterbank’ın kötü aktivitelerinden dolayı hiçbir yükümlülük altına girmeyeceğine dair belge iştemiş ama Hazine bunu kabul etmemişti. Görüşmeler bu nedenle askıya alınmıştı.”
Peki neden aynı isim tekrar gündeme geitirildi? Bunun sebebi fondaki bankaların rehabilitasyonu için düğmeye basılması, birleşme ve devralmalarıda vergi kolaylıkları sağlanacağının kesinleşmesi. Bu da teknolojik altyapı olarak Citibank için uygun olan İnterbank’ı TEB’e göre daha avantajlı hale getiriyordu. Öte yandan ilginç yorum da var. İnterbank tekrar gündeme getirildi çünkü, Citibank TEB’le fiyat konusundapazarlık yaparken bunu öne sürecek . Yani “siz olmazsanız burada sorunsuz bir banka daha var” diyebilecek.
HANGİSİ AVANTAJLI?
Citibank Türkiye’de bir banka satın alacak. Seçiminde ise görüştüğü bankaların avantajları başında bu bankaların avantajları etkili olacak. Peki iki banka arasında ne tür bir kıyaslama yapılabilir?
TEB`in avantajlarının başında bu bankanın müşteri yapısının , Citibank’ın hedeflediği kesim olması geliyor. Böylece Citibank’ın elit ve kaliteli müşteri portföyü olacağı söyleniyor. Bankanın şimdiye kadar hiçbir spekülatif olaylara karışmamış olmasıda ikinci avantajı. Üçüncüsü, iki bankanın uzun süredir ortak çalışması ve ve TEB yöneticilerinin çogunun Citibank’tan gelmiş olması. Bankacılara göre Citibank, eğer fiyatı uygun bulursa TEB’i satın alabilir ya da ortak olabilir. İnterbank2ın avantajı ise şimdilik teknolojik altyapısı ve fiyatı. Bankanın fon yönetiminde olması nedeniyle fiyatının ucuz tutulacağı düşünülüyor.
“PİYASAYA HAKİM OLUR”
TEB, İnterbank veya bir başka banka. Citibank Türk bankacılık sisteminde bu şekilde yer alırsa ne olur. Bunu bir bankacılık uzmanına soruyoruz. Türkiye’de Hazine bonoları ticaretiyle sağlanan kolay kararların artık mümkün olmadığını , ancak mevduat bankacılığına girmesi halinde bir yıl içinde dengeleri değiştirip piyasada hakim konumuna geleceğini kaydediyor. (PARA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN