Tatilci Repoya Çıktı
Repodaki yüksek kazanç, tatile gitmek isteyenleri yolundan çevirdi. On günlük tatil hayali kuranlar, tercihlerini repodan yana kullandı.
Yılbaşı ve Bayram tatillerinin birleşmesiyle ortaya çıkan 10 günlük tatil hayali mali krize takıldı. Krizin başladığı 16 Kasım’dan sonra yurtdışı turları bıçak gibi kesildi. Faizlerin yüzde 2-3 binleri gördüğü bir hafta boyunca neredeyse hiç satış yapmayan turizm şirketleri son anda yaşanan tur iptalleri ile şaşkına döndü. Krizin üzerine bir de yurtdışına çıkışlardan vergi alınacağı yolundaki açıklamalar , satışları yüzde 30’a varan oranlarda düşürdü.
TAKSİT KURTARDI;
Bien Tours Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Felek, krizden sonra “Borsada paramı kaybettim. Turu iptal etmek istiyorum” gibi taleplerle karşılaştıklarını belirtti. Hayat Standardı Esasına göre yurtdışına çıkanlara yeni vergilerin geleceğinin de iptallerde etkili olduğunu kaydeden Felek, bunun önümüzdeki yıl da önemli sorunlara yol açacağını vurguladı. Bu yılbaşı zenginler turlarını daha çok erteledi.Yılbaşı dışında da kendisine tatil fırsatı yaratan üst gelir grubundakiler, paralarını repo ya yatırmayı tercih etti. 4 bin 500 – 5 bin dolarlık turlara ilginin az olmasına karşılık zaten elinde az parası olan orta ve alt gelir gruplarına dahil olanların tatile gitmeyi tercih etti. Yurtiçinde ise kar yağışlarının beklenen düzeyde olmaması bir çok insanın program yapmamasına neden oldu. Özellikle yıl başında kayak yapmayı tercih edenler krizide bahane ederek 10 günlük tatili evlerinde geçirmek için plan yapmayı tercih etti. Yurtiçi satışlarının da planlanandan daha aşağıda seyrettiği ifade ediliyor. Turları taksitle destekleyenler daha şanslı. ETS Turizm Ofis Sorumlusu Murat Kuduzcu, Advantage ve Taksitcard avantajlarıyla krizden hasar almadan çıkmayı başardıklarını söyledi.
SATIŞLARDA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ VAR;
Mayefun İç ve Dış Turizm Rezervasyon Şefi Nuray Meriç, krizden önce talepten oldukça umutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi;“Yurtdışına çıkacakların 2001’de vergi ödeyeceği söylentisi piyasayı tedirgin etmişti. Krizin başladığı 16 Kasım’dan sonraki 10 gün satışlar dile vurdu. Tatilin 10 gün gibi uzun bir süreyi kapsaması da ilgiyi arttırmaya yetmedi. Satışlarda yüzde 30’a varan düşüşler var. Önümüzdeki bir hafta ekonomi biraz daha toplanırsa iç turizm canlanabilir. Ama çok umutlu değilim. Çünkü içeride de fiyatlar çok yüksek. Bir kişinin yılbaşı masrafı Uludağ’da 600, Palandöken’de 500 milyon lira. Bu parayı repoya yatırmayı tercih ediyorlar. (SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN