Taner Yıldız, petrol alacağımız yeni ülkeyi açıkladı

08.12.2014 - 14:17 | Son Güncelleme :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4e6e601c04688fbd572f.jpg">
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir'den ham petrol dahil petrol ürünleri alımını görüştüklerini söyledi.

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Yusuf Yusufi ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Yıldız, Cezayir'den 1 Ocak 2015'ten itibaren 10 yıl süreyle alacağımız yıllık 4-4.4 milyar metreküplük LNG Ocak-Şubat aylarında yoğunlaşacak dedi. Yıldız Türkiye'nin arz güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyle görüştüğünü de belirterek, Irak'tan da doğalgaz almak istediklerini belirtti.

Bakan Yıldız, enerjinin artık başka stratejilerin işbirliğine göre yapıldığını belirterek, Enerji, adeta rakibe göre oyun planlarının hazırlandığı bir sektör haline geldi. Petrol ve doğalgaz yeraltındayken, savaşın yer üstündeyken de bir barışın gerekçesi olarak kullanıldığı bir alan haline geldi dedi. DHA ve Reuters'in haberine göre; Türkiye'nin bunlar karşısında ne pahasına olursa olsun enerjiyi bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya devam edeceğini vurgulayan Yıldız, Yalnızca AB'nin doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı değil, bütün komşularıyla da gerek arz güvenliğinin gerekse bütüncül bakış açısının oluşturulmaya çalışıldığı bir enerji politikası ve stratejisi haline gelecektir diye konuştu.

Putin ve Yunanistan ziyaretleri verimli geçti

Yunanistan ve Putin ziyaretlerini değerlendiren Yıldız, ziyaretlerin yalnızca Türkiye-Rusya, Yunanistan-Türkiye'yi ilgilendiren değil, aynı zamanda bölgeyi de yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Yıldız, Verimli geçti. Son derece olumlu geçti. Tabi tüm bunların yansımalarını da çok iyi takip etmemiz lazım. Ukrayna kriziyle beraber AB'nin bir kez daha gaz tedarikiyle alakalı, gaz tedariki yaptığı ülkelerin çeşitlendirilmesiyle alakalı, o ülkelerin güzergahlarının çeşitlendirilmesiyle alakalı birçok başlık tekrar gündeme geldi dedi.

Komşu ülkelerin kaynakların dünyayla paylaşması.. 

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye'nin geliştirdiği projelerle Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Irak'ın yer altı kaynaklarını, tüketim noktalarına ulaştırmakta olumlu moda olduğuna dikkat çeken Yıldız, Şu ana kadar yaptıklarımız da bunu doğruluyor, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının ve şu anda TANAP doğalgaz boru hattının her birinin temelinde komşu ülkelerin kaynaklarının dünyayla paylaşılması telemeli var dedi.

Dünya 1 derece ısındı dikkat edilmezse 1 derece daha ısınacak

Türkiye'nin uluslararası politikalarda bir yer edindiğini, ciddi mesafeler kat ettiğini anlatan Bakan Yıldız, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde enerjiyle alakalı önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacağını açıkladı.
Son dönemlerde yaşanan iklim değişikliğine de değinen Bakan Yıldız, dünyanın 1902 ile 2002 yılları arasında 1 derece ısındığını belirterek, önümüzdeki 5 yılda ülkeler kendi politikalarına müdahil olmazlarsa dünyanın 1 derece daha ısınacağını söyledi. Bu konuda Türkiye'nin çevreyle beraber hareket edeceğini ifade eden Yıldız, TANAP'ta yalnız çilek tarlalarına geldiği için güzergah değişikliği yaptığımız iller var. Bursa bunlardan bir tanesidir diye konuştu.
Dünyanın bir kirletme bütçesinin olduğunu söyleyen Yıldız, o kirletme bütçesinin daha fazla zorlanması durumunda bir nevi geleceğimize veda etmek anlamına geleceğini belirtti.

Türkiye, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakıyor

Yıldız son olarak Kıbrıs'ın statüsünü temel almak kaydıyla Doğu Akdeniz de çıkan enerji kaynağının adaletli paylaşımıyla ilgili olarak, Türkiye'nin, üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak baktığını açıkladı. Yıldız, Ekonomik olarak en fizıbl olan budur. Biz Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hiçbir projede istismar etmedik. Bu projede de istismar etmeyiz. Ve daima dünyada enerji sektörünün bir barışçıl amaçla kullanılması gerektiğine inanan ve bunu da uygulayan bir yapı içerisinde olacağız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4291 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2730 Değişim: 0,11%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.835,25 Değişim: 0,03%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.