S&P: Türkiye risk altında

29.09.2015 - 12:49 | Son Güncelleme :
S&P: Türkiye risk altında | Ekonomi Haberleri

S&P, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu beş ülkenin, ekonomik risklere karşı en duyarlı ülkeler olduğunu belirtti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) gelişmekte olan ülkelerin karlı karşıya kaldığı olumsuz küresel trendler ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

S&P, ABD Merkez Bankası’nın faizleri artırması ile birlikte küresel likiditede görülecek düşüşün gelişen piyasalar için önemli bir risk teşkil ettiğini belirtti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Kuruluşun 29 Eylül 2015 tarihli raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Dünyanın gelişmekte olan ülkeleri için 2008 finansal krizinden bu yana olan periyot ekonomik büyümeye destek sağladı. Bunda rahat küresel kredi koşulları ve emtia üreticileri için pozitif fiyat gelişemleri etkili oldu. Ancak şu an gelişen piyasalara yönelik en az üç önemli risk bulunuyor ve çok daha karanlık bir görünüm oluşmasına sebep veriyor”

bloomberght'nin haberine göre; S&P’nin “Kim risk altında?” başlıklı raporuna göre gelişen piyasa ülkeler bazı ters küresel trendlerle karşı karşıya. S&P’ye göre bu önemli risk şu şekilde:

-ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından küresel likiditede düşüş görülmesi

-Bankacılık sisteminde ve varlık fiyatlarında son yıllarda artış gösteren yurtiçi kredinin aşırılığının gevşetilmesi

TÜRKİYE RİSKLERE KARŞI EN DUYARLI ÜLKELERDEN BİRİ

S&P, risklerin 22 gelişen piyasa ülkesinin her birini nasıl etkileyeceğini değerlendirmek için en yüksek ticari borca sahip olanlar dahil olmak üzere ülkelerin kırılganlıklarını inceledi. Buna göre Venezuela, Arjantin, Türkiye, Kolombiya ve Peru küresel likiditenin sıkılaşması, finansal kaldıraçsızlık ve Çin’deki yavaşlama kaynaklı risklerin etkilerine karşı en duyarlı olan ülkeler.  S&P, Meksika, Polonya ve Filipinlerin en az riske sahip olduğu değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Kuruluş, “Kredi notu değerlendirmemiz bu riskleri takip ediyor. Son dönemde not indirimi yaptığımız ülkeler, artırım yaptığımız ülkelerden çok daha zayıf. Aynı durum negatif görünüme sahip ülkeler için de geçerli. Bu ülkeler pozitif görünüme sahip olan ülkelerden daha kırılgan. Son 20 yıldan gelişen piyasa ülkeleri üzerindeki kredi notu değerlendirmelerinin strese daha dirençli hale geldiğine inanıyoruz. Bunda kısmen, yurtiçi sermaye piyasaları gelişiminde kaydedilen ilerleme, yabancı rezervlerin arıtılması ve para politika çerçevesinin daha esnek hale gelmesi etkili oldu. Dolayısıyla, bu risklerin somutlaşmasının, 1990’ların sonundaki krize kıyasla, not indirimlerine yol açmasını beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.