Siyasi sürtüşmeler Türkiye`ninreform programını tehlikeye attı
Bono getirileri dün itibarıyla son iki yılın neredeyse en yüksek seviyesine, yüzde 88`e tırmandı. Bir önceki kapanış yüzde 63 düzeyinde gerçekleşmişti; çalkantılı İstanbul borsası yüzde 14 düşerek kapandı; ve Merkez Bankası, yatırımcıların güven duygusuyla hareket ederek dolar alımına geçmesiyle birlikte, 4.9 milyar dolar yabancı döviz sattı.
Ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanı arasında gerçekleşen ve piyasaları sallayan sürtüşmeye rağmen, hükümetin kritik bir hazine kanun tasarısını geçirmeye çalışacağı bugün (dün) itibarıyle Türkiye`nin ekonomik reform programları bir kez daha sınava girecek. Bono getirileri dün itibarıyla son iki yılın neredeyse en yüksek seviyesine, yüzde 88`e tırmandı. Bir öncek kapanış yüzde 63 düzeyinde gerçekleşmişti; çalkantılı İstanbul Borsası yüzde 14 düşerek kapandı; ve Merkez Bankası, yatırımcıların güven duygusuyla hareket ederek dolar alımına geçmesiyle birlikte, 4.9 milyar dolar yabancı döviz sattı. Sürtüşme, Türkiye`nin 1 yıldan bu yana, IMF tarafından da desteklenen anti - enflasyon planına güven duyulması çabaları sırasında gerçekleşti.
Sorunlar, raporlara göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer`in hükümetin yolsuzluk incelemelerine engel olduğu suçlaması üzerine Başbakan Bülent Ecevit`in, Milli Güvenlik Kurulu toplantısını terketmesi üzerine patladı. Hükümetin istifa etmeyeceği ve reformların devam edeceğine ilişkin açıklamalar yapan 75 yaşındaki başbakan, cumhurbaşkanını, ekonomik açıdan kritik bir zamanda, ve kamu yöneticilerinin hazır bulunduğu bir sırada saldırgan sözler sarfettiğini söyleyerek suçladı. Ecevit, dün akşam IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ile görüşmeye hazırlanıyordu.
Bankacılık sektörünün finansal bir krizin tetiklediği sorunlar nedeniyle tehlike bölgesine girmesi üzerine, geçen aralık ayında, IMF Türkiye`ye 10 milyar dolarlık bir yardım paketi teklif etmişti. Dün gerçekleşen sürtüşmeler, Ecevit`in, o göreve kendisinin aday gösterdiği cumhurbaşkanına karşı duygusal bir çıkışla finansal piyasaları ikinci kez çalkalaması anlamına geliyor. Türk Hazinesi bugün (dün), tarihinin en büyük Hazine Bonosu açık artırmasını gerçekleştirecek. Hedef, 4.5 milyar dolar tutarında Hazine Bonosu satışı. Hükümet, 5.8 milyar dolar iç borcunu ödeyebilmek için paraya gereksinim duyuyor. Söz konusu borç yarın (bugün) itibarıyla olgunlaşıyor. Eğer hükümet bu parayı piyasalardan toparlayamazsa, analistlere göre, IMF`nin desteklediği anti - enflasyon paketini ihlal ederek, para basmak zorunda kalacak. Hazine müsteşarı ve Türkiye`nin en üst düzey finansal kamu görevlisi Selçuk Demiralp, ülkesinin son krizin üstesinden gelecek kadar güçlü olduğunu söyledi. (FİNANCİAL TİMES)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN