Şirketlerle İlgili Sürpriz Değişiklikler
2001 yılı vergileriyle ilgili değişiklikler kapsamında şirketleri ilgilendiren yeni ve önemli düzenlemeler de yapıldı. Bunları aşağıdaki başlıklar altında sıralayabiliriz.
GEÇİÇİ VERGİ ORANI ARTTIRILDI;
Geçici vergi oranı yüzde 20`den yüzde 25`e çıkartıldı. 2001 yılı içerisinde limitet şirketler, anonim şirketler, komandit şirketler, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri ve kooperatifler gibi kurumlar vergisi mükellefi olanlar 2001 yılında yüzde 25 oranında geçici vergi ödeyecekler. Kurumlar vergisi oranının yüzde 30 olduğu düşünülürse, geçici vergi oranının ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkar. Bu düzenlemeyle yaratılan durum 100 liralık taksitli mal satışında 83 lirayı peşin alıp, kalan 17 lirayı taksite bağlamaya benziyor.
GEÇİCİ VERGİDE ÜÇ AYLIK DÖNEMLER;
2001 yılında gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyeceği, geçici verginin üçer aylık dönemler halinde beyanı benimsendi. 2000 yılında ilk dönemi 6 aylık, sonra üçer aylık dönemler halinde beyan edilen geçici vergi, 2001 yılında üçer aylık dönemler halinde beyan edilecek. Üçer aylık beyan dönemini izleyen ikinci ayın 15`inci günü akşamına kadarda tahakkuk eden vergilerin ödenmesi de yeni düzenlemelerle esasa bağlanıyor. Getirilen bu düzenleme ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin üçer aylık dönemler halinde hesaplayacakları kazançları üzerinden tahakkuk eden vergileri bir anlamda peşin tahsil edilmiş olacak.
STOPAJ ORANI DA YÜKSELTİLDİ;
Kurumlar vergisinden istisna edildiğinden dolayı, üzerinden kurumlar vergisi ödenmeyen kazançlardan yüzde 15 oranında uygulanacak olan gelir vergisi stopaj oranı yüzde 18`e çıkartıldı (iştirak kazançları hariç).Söz konusu değişiklik Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete`de yayımlandığı 8 Ar alık 2000 tarihinde yürürlüğe girmiş olduğundan, 2000 yılı kazançları için de uygulama alanı bulacak. Bu düzenleme şirketlerin vergi yükünü artırmakla birlikte, yüzde 30 oranındaki kurumlar vergisinden müstesna tutulan kazançlar üzerinden, dağıtılsın ya da dağıtılmasın yüzde 18 oranında vergi alınması, kurum kazançlarına uygulanagelen istisnaların anlamını yitirmesine neden olmuştur.
ASGARİ YATIRIM 120 MİLYAR LİRA;
Yapılan yeni düzenlemelerde yatırım indiriminden yararlanabilmek için aranan asgari yatırım tutarı miktarı ticari ve sınai yatırımlar için 76 milyar liradan 120 milyar liraya, zirai yatırımlarda da 15 milyar liradan 24 milyar liraya yükseltildi (GVK Ek madde 2). Buna göre, yatırım indirim avantajından yararlanabilmek için teşvik belgeli yatırımlarda yatırım tutarının en az:
* Ticari ve sınai yatırımlar için 120 milyar lira,
* Zirai yatırımlar için 24 milyar lira olması gerekiyor.
Kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında yer alan bölgelerde yapılacak olan yatırımlarda ise bu tutarların yarısı esas alınacak. (RADİKAL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN