Sigortacılar olası Marmara depremini modelledi: Ekonomik kayıp 350 sigortalı kayıp 35 milyar dolar
TSB Başkanı Uğur Gülen, sigorta şirketlerinin olası Marmara depremine karşı bilançolarını koruma altına aldıklarını belirterek, “Depreminin sonucunda 350 milyar dolarlık ekonomik kayıp, bunun yüzde 10’u kadar da sigortalı kayıp öngörüyoruz” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, olası Marmara depremine karşı sigorta şirketlerinin bilançolarını korumaya aldıklarını açıkladı. Gülen, 2025 yılında, Türk sigorta sektörünün uluslararası pazarlarda yeteri kadar reasürans koruması bulacağını da söyledi.
Uğur Gülen, yapılan modellemelerin sigorta şirketlerinin bilançolarını olası bir Marmara depremine karşı koruduğunu gösterdiğini belirterek, “Bugün en iyi bildiğimiz modelleme yöntemleriyle baktığımız zaman, olası Marmara depreminin sonucunda 350 milyar dolarlık bir ekonomik kaybın olacağını varsayıyoruz. Sigortalı kaybın da yüzde 10 olacağını öngörüyoruz. 350 milyar dolarlık bir ekonomik kayıp ve 35 milyar dolarlık bir sigortalı kayba göre teminat alınıyor” dedi.
15 MİLYAR DOLAR YETİYOR
Kahramanmaraş depremini hatırlatan Gülen, bölgedeki sigortalılık oranının düşük olduğunu ifade ederek, “Bizler reasürans teminatlarını belirlerken en yüksek hasarı oluşturacak bölgeyi baz alarak belirliyoruz. O zaman gündemimizde Kahramanmaraş yoktu, açıkçası. Bütün hesaplar, Türkiye›deki reasürans koruma hesapları Marmara Bölgesi baz alınarak yapılır. Çünkü Marmara Bölgesi en büyük hasarın oluşacağı yer. O yüzden Kahramanmaraş depreminde alınan korumanın küçük bir kısmı kullanıldı ama olası bir Marmara depreminde çok daha büyük bir kısmının kullanılacağını öngörmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Uğur Gülen, “Olası Marmara depreminde sigorta sektörü bilançosunda ne kadar risk taşıyor, bu risk için ne kadar reasürans korumasına ihtiyaç var?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Yaklaşık 12 milyar dolarlar civarında bir koruma alıyoruz. 2025’te bu koruma ihtiyacımızın biraz daha yukarı çıkacağını öngörüyoruz. Biz korumamızı döviz cinsinden alıyoruz. Fakat kurun artış hızı enflasyonun altında kaldığı için daha yüksek koruma ihtiyacı doğdu. Belki 12 değil de 14-15 milyar dolarlık bir korumadan bahsedebiliriz. Bize 15 milyar dolarlık bir koruma yetiyor.”
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN