SHÇEK`in 2001 Yılı Bütçeleri Kabul Edildi
ANKARA (A.A) -17.11.2000- Başbakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Köy Hizmetleri, Gençlik ve Spor Genel Müdürlükleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı`nın 2001 yılı bütçeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edildi. Bütçe görüşmelerinde söz alan FP Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen, sokak çocukları deyimini eleştirerek, bu deyimin Anadolu`da farklı anlamlarda kullanıldığını, yerine sahipsiz ya da kimsesiz çocuklar denilmesini önerdi. MHP Çankırı Milletvekili Hakkı Duran da, siyasal akımlardan etkilenmeyen bir din eğitimi yapılması gerektiğini söyledi. Duran, din adamlarının sosyoloji ve felsefe bilmelerinin önemine işaret etti. DSP Tunceli Milletvekili Bekir Gündoğan ise Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün bütçesinin artırılmasını istedi. DSP Bursa Milletvekili Hayati Korkmaz da, Devlet Bakanı Fikret Ünlü`ye, Formula-1 yarışlarının Türkiye`de yapılıp yapılmayacağını sordu.
-BAKANLAR-
Konuşmalardan sonra, Devlet Bakanları Hasan Gemici, Mustafa Yılmaz ve Fikret Ünlü, eleştirileri ve soruları yanıtladı. Devlet Bakanı Gemici, göç nedeniyle büyük kentlerde, başta işsizlik olmak üzere büyük sorunlar yaşandığını belirterek, devletin sosyal politikalarını yeniden belirlemesi gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, tüm köy yollarının standartlara uygun şekilde asfaltlanması için 17 milyar dolara, mevcut projelerin tamamlanması için ise 5.3 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nde çalışan memurlarla işçiler arasında ücret farkı bulunduğunu kaydeden Yılmaz, Bir bölge müdürü 350 milyon, işçisi ise 700 milyon lira alıyor. Eskiden memura kız vermek isterlerdi, şimdi işçiye kız vermek istiyorlar dedi.
Yılmaz, bu sorunun ortadan giderilmesinin zor olduğunu belirterek, farklılıkların giderilmesi için kaynağa ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Devlet Bakanı Fikrat Ünlü de, Diyanet İşleri Başkanlığı`nın, 4 bin imam ve vaiz kadrosuna atama yapacağını bildirerek, 16 bin kadro için Başbakanlığa başvurulduğunu söyledi. Ünlü, Formula-1 yarışlarının Türkiye`de yapılmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, Türkiye`de sigara reklamlarının yasak olması nedeniyle yasal zorluklar bulunduğunu söyledi. İlgili federasyonun çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Ünlü, AB üyesi ülkelerin 4 yıl içinde sigara reklamını kaldıracaklarını, bu süreçte de Türkiye`nin yasal sorunlarının aşılmış olacağını söyledi. Sidney Olimpiyatları ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Ünlü, olimpiyata katılan sporcuları başarılı bulduğunu bildirerek, Türkiye`nin 1968 yılından 1988 yılına kadar olimpiyatlarda madalya alamadığını hatırlattı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN