Sektör ne Kadar Tehlikede?

22.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Açık pozisyonlar Bankaları Zora sokacak mı, kur riski var mı, dengesizliği sorun olacak mı? Sektör Kendini sorguluyor. İşte bu temel soruları bankacılara yönelttik. Sektörün önde gelen kurumlarının yöneticileri ne düşünüyorlar ve geleceğe nasıl bakıyorlar? Bankacıların çoğunun nyazılıp çizildiği gibi kötümser olmadığını belirtelim.


Alınan döviz tevdiat hesabı (DTH) olduğunu kaydediyor. Demirbank Genel Müdürü Hasan Akçayalıoğlu ve aktifte ne kadar döviz varlığı olduğuna bakılması gerektiğinin altını çiziyor. Kaldı ki diyor Akçakayalıoğlu, Bankaların aradaki farkın etkilerini ortadan kaldıracak farkın etkilerini ortadan kaldıracak yöntemleri de bulunuyor. Bankacılık sektörünün yüksek borç/özkaynak oranıyla çalıştığını savunan Pamukbank Fon Yönetim MüdürüBigehan Kuru, bu oranın 1`e 8 dolayında olduğunu, bu açıdan bakıldığında henüz bir sorun görünmediğini söylüyor. Ancak Kuru bir de Şart koyuyor; Bir kur riski çalışması yapılmalı


Garanti Bankası Hazine Müdürü Sinan Akıman da konunun tek tek bankaların kendileriyle ilgili olduğuna işaret ediyor. Yurtdışından borçlanabilen bankaların mali açıdan güçlü kuruluşlar olduğunu ve bu güçlerine göre borç verenlerin değerlendirilmeleri sonucu fon sağladıklarını Akıman`ın dayanak noktası.


AÇIK POZİSYONA DEVAM;

Buraya kadar irdelediğimiz konu, bankaların dışarıdan borçlandıklarını dövizleri ödüyebilmede herhangi bir sıkıntıya düşüp düşmeyeceğiyle ilgiliydi. Dediğimiz gibi bankacılar bankacılar bu konuda endişeli değil. Özellikle de borç veren kurumlar taviz vermeden uyguladıkları kriterlere bakarak borcunu ödeyecek fon sağlamayacağı söyleniyor. Ancak alınan döviz olarak kullanıldığı da çok önemli. Çünkü alınan döviz olarak kullanılıyorsa herhangi bir olumsuzlukta kur riski yaşanmayacak. Sistemin döviz işlemleriyle ilgili en önemli sorun, aslında döviz olarak alınıpborçlanıp parayı Türk Lirası olarak kullanmaktan kaynaklı açık pozisyonların da sürekli artması.


Bankalar Birliği`nin son açıklaması, bu rakamın 19.2 milyar dolara çıktığını gösteriyor. Çünkü devalüasyonunhızlanması durumunda şimdi böyle bir sorun görünmesede bankaların aktifinde bulunan döviz miktarı pasifinde bulunan miktarı karşılamaktan uzak olacak. Yani 9 milyar dolarlık sermayesi olan sistemin 19.2 milyar dolarlık bir riski söz konusu. Bankalar neden bu riski giriyor. Çünkü buradan para kazanıyorlar. Bundan sonra kazanmaya devam edecekleri görüşünde bankalar. Nasıl kazanıyorlar? Diyelim ki banka yıllık yüzde 11 faiz oranında DTH topluyor. Merkez Bankası yükümlülükleriyle masraf yüzde 13`e çıkıyor. Bir de devalüasyon rakamı maliyeti belirliyor. Sepet bazında gider ve önümüzdeki 12 ay için düşünürsek, yüzde 12`lik devalüasyon maliyete etkilenecek. Toplam maliyet de yüzde 25 civarında oluyor. Bu paraya hazine bonosu alırsa yüzde 45`e kadar kazanç elde edecek banka. Aradaki yüzde 20`ye varan fark , döviz borçlanıp TL vermenin karlılığının sürdüğünü gösteriyor. Bunu hesap eden bankalar da Açık pozisyona devam ediyor.


Ancak önümüzdeki yıl için beklenti, faiz oranlarının daha da düşeceği yönünde. Uzmanlara göre bu da karlı işi ortadan kaldıracak ve bankalar hazine bonosu kazançalarından sonra bu karlarını da kaybedecekler. Tabii bu durumda zorlanacaklar.


REEL FAZİLER DÜŞERSE;

Bankacılara göre ise durum yazılıp çizildiği gibi dramatik değil. Bilgehan Kuru, Türkiye`ye sermaye girişinin azalarak da olsa bu yolla olabileceğine işaret ediyor. Sinan Akıman ise getirinin düşmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyor. Akıman, reel getirilerin uzun süre yüksek gitmesinin sistem için daha zararlı olacağı görüşünde. Akçakayalıoğlu da sistemin zora düşeceği görüşüne katılmıyor. Faiz markajının düşmesiyle birlikte sektörün uluslararası standartlara geleceğini savunuyor. (PARA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.