Sayıştay`ın yetkileri Maliye`ye geçiyor

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde, Sayıştay’ın tüm devlet harcamalarını denetleyen binin üzerindeki birimi Maliye Bakanlığı’na bağlanıyor


Sayıştay`ın devlet harcamalarını kontrol eden bütün kurumların yetkileri, Maliye Bakanlığı`nda toplanıyor. Mali kontrol sistemi, kamu hesaplarında muhasebe tekniği değiştiriliyor. Nakit esasından, tahakkuk esasına, bütçeden bilançoya geçiliyor. Yeni sistemde tüm harcamalar tek hesaptan incelenecek. Maliye Bakanlığı, Bakan Sümer Oral`ın talimatıyla, AB`nin ilgili birimleri ile temaslı olarak yürütülen çalışmada, kamu muhasebe sistemi, ihale mevzuatı, yeni bütçe kod sistemi ve harcama kontrolü ile ilgili mevcut uygulamalar ve mevzuat tepeden tırnağa değiştiriliyor.


Denetim Oral’da:

Kamu harcamalarında, harcama sonrası kontrol yetkisi, halen harcama denetimi yapan bütün kuruluşlardan alınarak Maliye Bakanlığı`na bağlı tek bir denetim ünitesine veriliyor. Bu ünite, AB fonları, dış kaynakla finanse edilen tüm faaliyetler dahil, bütün kamu kuruluşlarının harcamalarını denetleyecek. Bu kapsamda parlamento adına denetim yapan Sayıştay`dan vize ve tescil yetkileri de alınacak.

Tüm harcamalar tek kalemde:

Bu çalışma sonucunda klasik gelirler ve harcamaları kapsayan bütçeler yerine, devletin genel bilançosu çıkarılacak. Bu bilançoda tahakkuk etmiş alacaklar, nakitler, araziler, arsalar, binalar, işletmeler gibi devletin bütün maddi duran varlıkları da değerleri güncellenerek muhasebe hesaplarda gösterilecek. Böylece örneğin özelleştirme yoluyla elden çıkarılan varlıklar veya yeni edinilmiş varlıklar devlet bilançosunda görünecek. Devlet alacakları dahil bütün varlıkları ve borçları ile bilançoya yansıtılacak. Çalışma Maliye Bakanlığı personeli ve AB`nin teknik - mali katkılarıyla sonuçlandırılacak. Böylece Hazine`nin, Dünya Bankası ile aynı konular için görüşmelerini sürdürdüğü yapısal uyum kredisine gerek kalmayabilecek.


1658 saymanlık Maliye’nin olacak:

Bu sistemin altyapısı için ihale yapıldı. Bu kapsamda genel ve katma bütçeli kurumlardaki toplam 1658 saymanlık, tam otomasyona geçecek ve bağlı oldukları kurumlardan alınarak Maliye Bakanlığı`na bağlanacak. Böylece bütçe uygulama sonuçları merkezden günlük olarak izlenebilecek. Kamu açık ve borç istatistiklerini kamuoyuna açıklayan bir ünite kurulacak. Sistemin en önemli yararı ise kamu muhasebe kayıtlarından daha kolay ve anlaşılır bilgi üretilebilmesi olacak. Türkiye`nin kamu hesaplarından da AB üyesi ülkelerle aynı bilgiler üretilebilecek ve gerçekçi kıyaslamalar yapılabilecek.

Çalışmaların 2001 sonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor. Ancak 1658 saymanlığın otomasyonunu, bütün kontrol birimlerinin yeniden organize edilmesini, yeni hesaplama standartlarına geçilmesi ve personelin intibakını kapsayan bu çalışma için uzman yetersizliği sorunu yaşanıyor. Bakanlık, bünyesindeki kapasitenin süratle artırılmasını istiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.233 Değişim: -1,73% Hacim : 92.159 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.171 19.11.2024 Yüksek 9.443
Açılış: 9.431
34,5032 Değişim: 0,06%
Düşük 34,3550 20.11.2024 Yüksek 34,5328
Açılış: 34,4818
36,5905 Değişim: 0,05%
Düşük 36,4889 20.11.2024 Yüksek 36,6645
Açılış: 36,5732
2.923,94 Değişim: 0,13%
Düşük 2.907,87 20.11.2024 Yüksek 2.924,89
Açılış: 2.920,16
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.