Sanayi üretimi sürpriz yaptı
Sanayi üretimi rakamları ağustos ayında beklentinin çok üzerinde yükseldi. TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de sanayi üretimi Ağustos'ta aylık bazda yüzde 9.4 arttı. Beklenti aylık yüzde 4.5, yıllık yüzde 0.7 artıştı.
Sanayi üretimi darbe girişiminin gerçekleştiği Temmuz ayındaki sert daralmanın ardından Ağustos'ta arındırılmamış bazda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 artarken, veri üçüncü çeyrekte daha zayıf büyüme beklentilerini destekledi ancak Eylül ayı verileri belirleyici olacak.
Endeks Temmuz'da arındırılmamış bazda hem çalışma günü sayısının azlığı hem de darbe girişimi nedeniyle yüzde 8.4 ile Eylül 2009'dan bu yana en büyük aylık daralmasını yaşamıştı.
TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9.4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 arttı.
"DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE TOPARLAMA İÇİN ÜMİT VERİCİ"
Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Sanayi üretiminde son üç ayın ortalaması önceki üç aya göre hala daha düşük. Bu da büyümede üçüncü çeyrekteki daralma beklentisiyle tutarlı bir sonuç. Ancak geçen ay ki endişelerimize göre daha hafif bir daralma olabilir, Eylül verileriyle beraber değerlendirildiğinde dördüncü çeyrekte toparlama için ümit verici" dedi ve şöyle devam etti:
"Üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1 civarında büyüme bekliyoruz; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik büyüme ise sıfırın biraz altında olabilir. Olumsuz işgünü sayısı etkisi, turizmdeki düşüş ve darbe teşebbüsü büyümedeki yavaşlamada belirleyici etmenler olacak. Bu yıl için yüzde 3 olan büyüme beklentimizde ise riskler halen aşağı yönlü."
Büyümenin en önemli bileşeni olan sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.6 artış göstermiş aynı dönemde GSYH büyümesi ise yüzde 4.8 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte ise sanayi üretimi önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2.9 artarken büyüme yüzde 3.1 olmuştu.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cuma günü yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrekte yüzde 1.3, dördüncü çeyrekte yüzde 3.7 büyüme hedefleri olduğunu söylemişti.
Geçen hafta açıklanan OVP'de 2016 yılı büyüme beklentisi yüzde 4.5'ten yüzde 3.2'ye revize edildi. Analistler sanayi üretimindeki daralmanın sürmesi halinde yılsonu beklentilerinde de aşağı yönlü riskler olduğunu belirtiyor.
"BÜYÜME BEKLENTİSİNDEKİ RİSKLER ARTACAK"
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise arındırılmamış verideki iyileşmenin beklentilerinden biraz daha iyi olduğunu söyleyerek, "15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin üretimde çok ciddi etkisi olduğu açık. Veriye baktığımızda özellikle bilgisayar, gıda ürünleri ve metal sanayindeki artışlar sanayi üretimindeki artışı desteklerken, özellikle motorlu taşıt imalatındaki düşüş iyileşmeyi sınırladı" dedi ve şöyle devam etti:
"Eğer daralma Eylül'de devam ederse hükümetin (bu yıl için) yüzde 3.2'lik ve bizim yüzde 3.3'lük büyüme beklentimiz üzerindeki riskler daha da artacak."
Verinin ayrıntılarına bakıldığında Ağustos'ta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.3 arttı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN