Romanya Teminat İstedi

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bayındır Holding`e ait BTR`nin zamana yayılarak tasfiye edileceğini söyleyen Romanya Büyükelçisi Ömer Zeytinoğlu, Türkiye`nin üç banka ile ilgili teminat isteyen Romanya karşısında batık bankalarla ilgili manevi sorumluluk aldığını belirtti. Türkiye`deki kasırga operasyonunun uzantısı olarak Romanya`da batma noktasına gelen Bayındır Holding`e ait Banca Turco Romano (BTR), Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`na devredilen Sümerbank ve Demirbank nedeniyle bu ülkenin sermaye piyasasında önemli bir yer tutan Türk yatırımcılar hızla küçüldü. Küçülme, Romanya`da Yunanistan başta olmak üzere Hollanda ve Fransa sermayesinin büyümesine yaradı. Romanya Büyükelçisi Ömeri Zeytinoğlu, sermayesinin büyük bölümü Türk girişimcilere ait 7 bankanın Romanya ekonomisinde en önde yeraldığını ancak bu bankaların en büyüğü olarak bilinen BTR`nin krize girmesi, Sümerbank ve Demirbank`a da el konulmasıyla Türk girişimlerinin hızla küçüldüğünü söyledi.


BTR TASFİYE EDİLECEK;

Zeytinoğlu, BTR, Sümerbank ve Demirbank nedeniyle Romanya hükümetinin Türkiye`den teminat istediğini ve Türk hükümeti güvence versin, kurtarsın yaklaşımında olduğunu belirterek, Bunun için yasal engeller var. Hükümet direkt olarak güvence veremedi, buna rağmen ciddi bir biçimde konuyu ele aldı, yarı yola gelindi. Yani Türkiye manevi sorumluluk aldı. BTR`nin denetlenebilir hale gelmesini sağladı. Türk hükümetinde de Romanya hükümetinde de genel kanı, bankanın kapatılmasında menfaat yok. Kapatılmasından öte zamana yayarak tasviyesi daha uygun görünüyor dedi. Zeytinoğlu, BTR`nin Romanya`yı büyük ve olumsuz yönde etkilediğini de vurgulayarak, BTR Romanya`yı çok etkiledi. BTR`nin krize girmesiyle, BTR de dahil diğer Türk bankaları da hemen küçülüp sağlam bir yapıya kavuştular. Sümerbank da Demirbank da aynı oldu. Küçülerek çarkı döndürüyorlar. Türk bankalarının küçülmesi nedeniyle Hollanda, Fransız ve Yunan bankaları ön plana çıktı diye konuştu. Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin öteden beri iyi olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, 1989`da Çavuşesku iktidarının devrilmesinden sonra da ilişkilerin derinleşerek genişlediğini ve Türk girişimcilerin de bu ülkeye yönelmesiyle Türk sermayesinin 15 bin Türkün yaşadığı Romanya`nın ekonomisinde en önde yeraldığını söyledi. Zeytinoğlu, süreci şöyle anlattı:


BTR krize girdi, aşamadık. Bankanın sermayesi sağlam ama geri dönmeyen kredileri var. Bir müdürü 500 bin dolar Türkiye`ye götürürken yakalanmış, olumsuz hava doğmuş. Ekim ayı başında İşbankası`nın alacağı haberleri yayıldı. Olmadı. Aniden yönetim değişikliği oldu. Spekülasyonlar oldu. Türkiye`deki spekülasyonlarla birlikte kriz oldu. Yine de Bayındır grubu işin arkasında iyi durdu. 110 milyon dolar borcu olduğu söyleniyor. Parça parça 70 milyon dolar geldi. Bayındır grubu bazı menkullerini elinden çıkarıp peyderpey aktarıyor. Bayındır grubunun hala burada bazı menkulleri var. Bir mağaza ve otele olan ortaklıklarından ayrıldılar. Otel ortaklığını Finansbank aldı sanıyorum. Yaptıkları villalar var. 30 milyon dolar değerinde menkulleri olduğu söyleniyor, bunları teminat gösterip kalan borçlarını da ödemeye çalışıyorlar. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.