Risk Yönetim Tebliği geliyor
BDDK, 75 sayfadan oluşacak Risk Yönetimi Tebliği`ni 10 gün içinde yayımlayacak. Tebliğde bankacılık sektörünün karşı karşıya bulunduğu tüm risklere değinileceği belirtildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankacılık sektörünün karşı karşıya bulunduğu tüm risklere ilişkin düzenlemeler içeren tebliği sonuçlandırma aşamasına geldi. Bankalar Birliği ile karşılıklı görüşülerek hazırlanan Risk Yönetim Tebliği 10 güne kadar bitirilerek yayımlanacak. FF`nin edindiği bilgiye göre yaklaşık 75 sayfadan oluşan tebliğin hazırlıkları Ağustos ayından beri devam ediyor. Tebliğde bankacılık sektörünün bugüne kadar tanıdığı kur ve kredi riskinin yanısıra `faiz riski` ve `reklam riski` gibi konularda düzenlemeler bulunacak. Sözgelimi; bankalar artık reklamlarında belli bir meslek grubuyla alay edici veya onu eğlence unsuru olarak kullanıcı mesajlarla halkın karşısına çıkamayacaklar.
İç denetim sistemi kurulacak:
Demirbank Olayı`ndan çıkarılan dersle de, bankaların üstlenebilecekleri faiz riski, sermayeleri ile bağlantılandırılacak. Tebliğin amacı, tanımlanan tüm risk gruplarının yönetilebilme koşullarını sıralaması olacak. Tebliğ bu nedenle, 75 sayfaya yaklaştı. Ayrıca tebliğle bankalara, bu riskleri yönetip denetleyebilmesi için bir `iç denetim sistemi` kurulması şartı getirilecek. Bankaların iç denetim sonuçlarından elde ettiği bilgiler de BDDK tarafından yakın izlemeye alınacak. Bu amaçla Dünya Bankası`ndan FSAL - 1 Kredisi çerçevesinde alınan 20 milyon dolarlık kredi, bankalarla BDDK arasında bu sistemin kurulmasında kullanılacak.
Sektörün geleceği için rapor:
Ayrıca BDDK, devraldığı sorunları hafiflettikçe sektörün geleceğine ilişkin çalışmalarına da hız verecek. Bu çerçevede, `BDDK gelecekte sektörü nasıl görmek istiyor?` sorusundan yola çıkılarak bir rapor hazırlanmaya başladı. Bittiğinde kamuoyuna da açıklanacak olan bu raporda, sektörün geleceğinde hangi periyodda, neyi gerçekleştireceği açık açık öngörülecek. Rapor, bankacılık sektöründeki birikmiş sorunların birkaç günde çözülebilecek sorunlar olmadığından hareketle, zamana dayalı bir eylem stratejisini ortaya koyacak.
Reel sektöre destek:
Rapor, bankacılık sektörünün reel sektörü fonlar hale getirilmesi için neler yapılması gerektiğini ortaya koyacak. Belirlemelere göre halen sektör, topladığı mevduatların yüzde 70`ine yakınını tamamen devlete aktarıyor. Bu, reel sektörün finanse edilememesi sorununu beraberinde getiriyor. Uluslararası standartlarda çalışır hale gelmesi için sektörün bu dönüşümü sağlaması gerekiyor. Hazırlanan rapor, bu soruna da bir çözüm sunma özelliği taşıyacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN