PTT İle Devrim Gibi Anlaşma
Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, PTT ile bir yıl önce yapılan anlaşmaya yeni bir anlaşma eklenmesi ile Türk bankacılık sektöründe devrimsel bir gelişme yaşanacağını söyledi. Bir yıl önce PTT ile imzaladıkları anlaşmayla kurumun 401 şubesinde nakit, çek ve senet işlemlerini online gerçekleştirdiklerini belirten Akhan, yeni anlaşma ile 401 şubeye yerleştirilen POS makinaları sayesinde dileyen bankanın kredi kartı ödemelerini ve bireysel kredi aylık taksit ödemelerini yapabileceklerini söyledi. “PTT ile Batı’daki gibi PostBank’a doğru giden ilk anlaşmayı yapan banka biziz diyen Akhan, sistem hakkında şu bilgileri verdi:
POST - BANK`A DOĞRU;
“PTT ile yaptığımız anlaşma gereği PTT’nin 401 şubesinde çoklu ödemeye imkan sağlayan POS’lar koyduk. Bu gelişme Türk bankacılık tarihinde devrimsel öneme sahip bir gelişme. Böylece kaynakların verimli kullanımında çok önemli bir adım atılmış olacak. Avrupa’da bankalar kaynakların etkin kullanımını sağlayan bu tür hizmetleri kullanıyor. Biz de aynı şeyi kredi kartı ödemeleri ve tüketici kredi ödemeleri için PTT şubeleri aracılığıyla Türk bankacılık sektörünün hizmetine sunuyoruz. En hızlı biçimde en beş banka ile bu hizmete başlıyoruz. Müthiş bir maliyet tasarrufu var.
PTT’nin işlem bazında komisyon geliri elde edeceğini, Körfezbank’ın komisyon geliri sağlayacağını ve diğer bankaların da önemli maliyet tasarruflarında bulunacağını belirten Akhan, sistemin istedikleri rakama ulaşması halinde PTT’nin 800 şubesini daha sistem içine alabileceklerini ve bu altyapıya sahip olduklarını söyledi. “Böylece bir anda 1200 ödeme noktasına ulaşacağız diyen Akhan, “Bugün en yüksek şubeye sahip banka olan Ziraat’ın 1100 şubesi var. Bunun bir adım ötesi gelişmiş ülkelere paralel Post Bank oluşmuş olacak. Bugün PTT’nin 4 bin 700 şubesi var diye konuştu. Bu projenin gerçekleşmesinde PTT Genel Müdürü Dursun Dağanaşan’ın ve ekibinin katkılarının önemine değinen Akhan, Milliyet’in bankacılığa ilişkin diğer sorularını yanıtladı:
SEKTÖRDE DEVLET BANKALARININ PAYI AZALMAZSA NE OLUR?
Türkiyenin, düşük enflasyonlu ve yüksek büyümeyi hedefleyen bir programı güçlü bir mali sektör ile yakalayacağına inanıyorum. Zannediyorum politika yapıcılar da bunun farkında.
BANKA BİRLEŞMELERİNDE NEDEN HAREKET YOK?
En başta birleşmeleri teşvik edici yasal düzenlemelerin ve vergi düzenlemelerinin yapılması lazım. Vergi, bankacılık ve borçlar yasalarında düzenlemeler yapılmalı. Birleşme veya satın almalarda Kurumlar Vergisi ödenmesi söz konusu. Satın alınan kuruluşun bilanço zararı, satın alan kuruluşun bilanço karıyla mahsuplaşamıyor. Bu noktalarda bazı kolaylıklar getirilmesinin yanında birleşmelerin önünü açacak teşviklerin getirilmesi de özendirici bir rol oynayacak.
MALİYET DÜŞÜRME; Türk bankaları Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilmek için neler yapmalı? Bankalar marjların değişmesi yüzünden verimlilik, maliyet ve risk yönetimine ağırlık vermeye başladı. Bugün bankaların mutfak diye tabir ettiğimiz destek fonksiyonları her bankada mutlaka olmak zorunda. Bankaların operasyon, eğitim birimleri olacak. Global ölçekte bakıldığında bu aynı yatırımın her banka tarafından tekrarlanması anlamına geliyor. Garanti, Osmanlı ve biz Doğuş Grubu bankaları olarak bütün destek birimlerimizi birleştirdik. Bu bize muazzam bir devinim kazandırdı.
KASIRGA OPERASYONU İLE BANKACILIK SEKTÖRÜ TEMİZLENDİMİ?
Bankacılık sektörünün sağlıklı ve güvenirli bir şekilde işlemesi için gerek bankacılık sektörünü düzenleme ve denetleme ile ilgili kuruluşların gerekse yargı kuruluşlarının gereken ne ise onu yapmaları gerekiyor.
KAMU HARCAMA REFORMU ÖNEMLİ;
2001 yılı bütçesini değerlendiren Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, bütçenin gelir kalemleri kadar gider kalemlerinin de önemli olduğunu söyledi. Bütçe büyüklüklerine bakıldığında ‘48 katrilyonluk bir giderin 43 katrilyonluk bir gelir ile dengelenmesi’nin söz konusu olduğuna dikkat çeken Akhan, bütçe hedefinin tutturulmasında harcama reformunun gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Akhan, harcama reformu ile kamu kesiminde büyük miktarda tasarruf sağlanacağına dikkat çekti. (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN